przymierzam się do kupna ar 159 Q4 2,4 - czy warto ?
proszę o opinie
pozdrowionka serdeczne
przymierzam się do kupna ar 159 Q4 2,4 - czy warto ?
proszę o opinie
pozdrowionka serdeczne
Trudno odpowiedzieć na tak ogólnikowo zadane pytanie, bo nie wiem do czego potrzebne Ci Q4. Więc odpowiem na swoim przypadku - nie warto. Bo na codzień nie potrzebuję 4x4. Spalanie większe i kolejny element do ewentualnego serwisowania. Ale jeśli mieszkasz w górach bądź trudnym terenie, to taki napęd jest wart rozważenia. Ja jednak mieszkam w mieście, trudnych warunków zimowych ostatnio coraz mniej, a wręcz brak, nie jeżdżę ekstremalnie, więc napęd na jedną oś mi wystarcza. Miałem A6 Quattro i szczerze powiedziawszy, to napęd na obie osie przydał się ze 2 razy zimą, ale było to w górach.
Więc specjalnie się napalać na Q4 nie ma sensu, ale jeśli już możesz coś fajnego kupić i ma przy okazji Q4, to czemu nie![]()
Prowadzi się dużo przyjemniej niż fwd.
Ciezkie to to, wiecej pali, ma słabsze osiągi w stosunku do serii ( im wieksza predksoc, tym wieksza strata ). Jezeli nie mieszkasz gdziesz na wsi, badz w górach, to raczej zbedny gadżet, no ale prowadzenie na sniegu czy w deszczu duzo lepsze, czyt. bezpieczniejsze.
Nie wiem jak w 159 a domyślam się ze podobnie jak w porównaniu Crosswagon Q4 a zwykła 156sw z tym samym silnikiem. Jak masz napęd na 4 to jednak trochę mocy ubywa i auto będzie wolniejsze niż 159 2.4 bez q4. Jedno jest pewne ze 4x4 dosłownie pożera zakręty![]()
Była: 156 2.0 TS 155km 1999r
Była: 156 Crosswagon Q4 150km 2004r
Była: 159 SW 2.4 Q-Tronic 200km 2006r
Jest: Fiat Stilo 1.6 103km 2003r
Jest: BMW X5 3.0 218km 2004r
Spalanie nie jest duże, na autostradzie przy prędkościach 140-150 spala ok 7.5-8L, więc raczej norma. W trybie mieszanym też tragedii nie ma, a co do prowadzenia, to najlepiej samemu porównać wersje z Q4 i bez, i ocenić czy jest Ci potrzebne.
Na moje oko warto. 2.4 ma spory moment i przy gwałtownym ruszaniu Q4 może się przydać. Poza tym Q4 super prowadzi się w zakrętach.
Zimy ostatnio mamy słabe, ale czasem udaje się trochę śniegu na drogach pozamiejskich znaleźć i wtedy różnica jazdy jest ogromna. Poprzednio miałem diesla fwd i mimo dobrych opon miał czasem problem z ruszaniem pod górę. Teraz z Q4 zapomniałem że taki problem w ogóle może istnieć. Weź pod uwagę, że 159 z 2.4 to ciężkie auto.
Co do gorszych osiągów to przy 2.4 i jego momencie lokomotywy, napęd dodatkowej osi nie powinien bardzo komfortu osiągów pogarszać.
Zresztą wszystko zależy od tego jak i gdzie jeździsz. Są sytuacje gdzie Q4 nie przydaje się na nic.