• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Sygnalizacja niskiego ciśnienia oleju

SimonV

Nowy
Auto
159 1.9 JTDm 16V 150 KM 2008 r.
Koledzy, pojawił mi się problem z ciśnieniem oleju. Samochód do AR 159 1,9 JTDm 16V 150 KM, niedawno kupiony (nie wiem jaki olej był zalany wcześniej).

Ok. 140 km temu wymieniłem olej na Shel Helix Ultra 5W30, zamówiłem też filterek oleju jednak po wykręceniu starego okazało się, że nie pasuje (wiedziałem że są dwa rozmiary, ale o dziwo rozmiar był ok, tylko ten który kupiłem miał jakieś dodatkowe wypusty u dołu i góry, a oryginalny był zwykłym walcem bez wypustów). Olej wymieniony, brak filterka + sobota popołudniu - podjąłem decyzję żeby tymczasowo zamontować stary filtr.

Przejechałem autem 2 x po 60 km. Podczas drugiej jazdy, po 60 km pojawił mi się komunikat "Insufficient engine oil pressure, stop and turn off engine". Zjechałem, wyłączyłem samochód, po restarcie bez zmian. Zauważyłem, że komunikat znika na obrotach powyżej 1100 obrotów. Do domu miałem jeszcze 10 km, więc pojechałem starając się utrzymać obroty najpierw powyżej 1100, później 2000 a na końcu 2500 - z czasem komunikat znikał na coraz wyższych obrotach.

Po dojechaniu do domu podpiąłem komputer, który jednak nie pokazuje żadnych błędów. Poziom oleju w porządku, wycieków brak. Odpiąłem i przeczyściłem wtyczkę od czujnika ciśnienia, po podłączeniu to samo. Błąd zniknął kiedy silnik ostygł - nie rozgrzewałem go ponownie, do czasu kiedy wymienię stary filtr oleju.

Macie jakieś pomysły co może być przyczyną? Co można sprawdzić, wyeliminować domowymi metodami (z dostępem do kanału)? Ponieważ będę niedługo pilnie potrzebował sprawnego auta, a mogę pogrzebać przy nim tylko podczas weekendu, planuję profilaktycznie kupić czujnik ciśnienia oleju który nie jest drogi i podmienić.

Wymień filtr na taki jak ma być.

- - - Updated - - -

Nieodpowiedni filtr może powodować wiele problemów, ponieważ mienia się droga oleju.

Oczywiście filtr wymienię, to podstawa, ale filtr obecnie jest taki jak był cały czas - po wyjęciu starego i ocenie że nowy nie do końca pasuje, włożyłem ponownie stary. Zastanawiam się tylko, czy po tym jak go wyjąłem i włożyłem ponownie, syf z filtra nie zruszył się i go nie zapchał. Nie pasuje mi tylko to, że po ostygnięciu silnika już nie pokazuje się komunikat. Pewnie jakbym znowu przejechał kilkadziesiąt km. to wróci.

Właściwie w tej sytuacji kolejno chyba powinno wymienić się olej (ale jest nowy, więc dam mu spokuj) - filtr (zrobię) - czujnik ciśnienia oleju (wymienię) - dalej trzeba by szukać problemów z wiązką czujnika, pompą oleju.

Pytanie do bardziej doświadczonych - gdyby uszkodziła się pompa oleju, to raczej problemy powinny pojawić się na nierozgrzanym oleju (gęstszy, większe obciążenie dla pompy), i powinny ustępować na rozgrzanym oleju, ewentualnie jeśli jest bardzo kaput to problemy powinny być cały czas?

Oczywiście filtr wymienię, to podstawa, ale filtr obecnie jest taki jak był cały czas - po wyjęciu starego i ocenie że nowy nie do końca pasuje, włożyłem ponownie stary. Zastanawiam się tylko, czy po tym jak go wyjąłem i włożyłem ponownie, syf z filtra nie zruszył się i go nie zapchał. Nie pasuje mi tylko to, że po ostygnięciu silnika już nie pokazuje się komunikat. Pewnie jakbym znowu przejechał kilkadziesiąt km. to wróci.

Właściwie w tej sytuacji kolejno chyba powinno wymienić się olej (ale jest nowy, więc dam mu spokuj) - filtr (zrobię) - czujnik ciśnienia oleju (wymienię) - dalej trzeba by szukać problemów z wiązką czujnika, pompą oleju.

Pytanie do bardziej doświadczonych - gdyby uszkodziła się pompa oleju, to raczej problemy powinny pojawić się na nierozgrzanym oleju (gęstszy, większe obciążenie dla pompy), i powinny ustępować na rozgrzanym oleju, ewentualnie jeśli jest bardzo kaput to problemy powinny być cały czas?

Dla świętego spokoju wymienił bym jeszcze raz filtr i olej, rozprowadziło ci się g..o po silniku ze starego filtra. Nie podejmuj niepotrzebnych ruchów wpędzających w koszty typu wymiana czujnika. Zrób wymianę jeszcze raz i zobaczysz. Nie chcę Ci proponować podwójnych płukanek ale ja bym zrobił podwójną wymianę oleju, wiem koszty. Chwilowo sporóbuj filtr i olej. Dodatkowo to lepiej zalać 5W40 jest to auto sporej mocy i taka specyfikacja jest lepsza dla silnika.
A jeśli to nie pomoże to przyczyny należy szukać gdzie indziej :) najprawdopodobniej należy wymienić uszczelkę uszczelniającą między pompą olejową i wlotu pompy.

ostani post na poniżej stronie :

http://www.alfaowner.com/Forum/alfa...-oil-pressure-stop-and-turn-off-engine-2.html

A nie jest tak, że gdyby rozszczelniła się uszczelka, to spod pompy wylatywałby olej? Na logikę, pompa tłoczy olej i jeśli spadek ciśnienia spowodowany byłby nieszczelnością, to powinno wywalać olej? - a takich objawów brak.

A nie jest tak, że gdyby rozszczelniła się uszczelka, to spod pompy wylatywałby olej? Na logikę, pompa tłoczy olej i jeśli spadek ciśnienia spowodowany byłby nieszczelnością, to powinno wywalać olej? - a takich objawów brak.

Też mam ten komunikat ale tylko jak jest zimno i przez sekundę po uruchomieniu silnika ( natychmiast gaśnie), a oleju nie ubywa. Podobno ta przypadłość jest rejestrowana przez komputer gdy jest problem z w/w uszczelką. Podpowiadam Ci co nalezy sprawdzić i co jest związane z tym komunikatem. Mechanik sprawdzi i ewentualnie wykluczy lub potwierdzi.

Zanim zaczniesz lecieć w niepotrzebne koszty - wymień filtr.

Odnośnie diagnozy – zaczyna się w takich sytuacjach od podłączenia zewnętrznego czujnika ciśnienia z manometrem i porównanie ciśnienia zmierzonego do ciśnienia nominalnego w danych obrotach. Do czasu diagnozy nie powinno się takiego silnika odpalać!!!

Ris – w 2.0 jtdm to typowy problem związany z jakąś wadliwą częścią pompy/uszczelki. Poszukaj i wymień, szkoda silnika.

Ris – w 2.0 jtdm to typowy problem związany z jakąś wadliwą częścią pompy/uszczelki. Poszukaj i wymień, szkoda silnika.

Silnikowi nic się nie dzieje, to jest komunikat moment po odpaleniu jak jest zimno i znika po sekundzie. To jest mała uszczelka nr 16 na schemacie.
attachment.php

Załączniki

• uszczelka 16.jpg
    uszczelka 16.jpg
    32.5 KB · Wyświetleń: 2,697
Na pewno jak problem nie ustąpi to udam się do swojego mechanika, żeby podziałał. Na chwilę obecną mam wymieniony filtr oleju, ale dostęp do samochodu żeby przetestować będę miał dopiero w piątek. Odpalę go i pojeżdżę kilkanaście km żeby dobrze zagrzał się i zobaczę czy problem wróci.

Olej jest świeży, filterek teraz już jest wymieniony. Jeżeli problem nadal będzie występował to znaczy. że albo czujnik ciśnienia oleju szwankuje i wtedy silnikowi raczej nic nie zagraża (po wymianie powinien problem ustąpić), albo czujnik jest ok, a ciśnienie rzeczywiście niskie, ale wtedy będę miał taką informację za sprawą czujnika. Na szczęście wiem że sygnał niskiego ciśnienia idzie na komputer, co jeśli go się nie zignoruje pozwoli uniknąć spustoszenia w silniku.

Mam nadzieję, że przyczyną okaże się wyjęcie i założenie ponownie starego filtra oleju. Nie wierzę w takie zbiegi okoliczności, że całkowicie niezależnie od wymiany oleju i grzebaniu przy filtrze pojawił się problem w innej części układu. Zobaczymy :) Nie potrafię tylko zrozumieć, dlaczego po ostygnięciu silnika wszystko wraca do normy...

Silnikowi nic się nie dzieje, to jest komunikat moment po odpaleniu jak jest zimno i znika po sekundzie.
Ja uważam, że jak jest za małe ciśnienie oleju to silnikowi może to zaszkodzić. Jak dzieje się to przez sekundę to nie zaszkodzi bardzo, ale ja zrobiłbym to bezzwłocznie.

Ja uważam, że jak jest za małe ciśnienie oleju to silnikowi może to zaszkodzić. Jak dzieje się to przez sekundę to nie zaszkodzi bardzo, ale ja zrobiłbym to bezzwłocznie.

Jeżdżę od jesieni i chyba wielu jeszcze jeździ z tym chwilowym komunikatem, jeśli to ta uszczelka o wszystko na to wskazuje to komp dostaje z opóźnieniem informację a po chwili jak sie pojawi ciśnienie to gaśnie i już. Gdyby komunikat pojawiał się w czasie jazdy to inna bajka. A tak pojawia sie raz dziennie jak jest zimny silnik i zimno na polu.

Miałem taki problem w Mini Cooperze. Mechanik założył odwrotnie filtr oleju. Po rozgrzaniu samochodu na wolnych obrotach paliła się kontrolka. Ponieważ byłem przy wymianie oleju i widziałem, że ma dylemat jak założyć filtr sam go odwróciłem. Problem zniknął i jestem pewnie, że u Ciebie też. Filtr musi prawidłowo przylegać do podstawy bo jest on także odpowiedzialny za trzymanie ciśnienia oraz w wielu modelach za ściekanie oleju do miski i długie palenie się kontrolki po odpaleniu auta.

A wiesz kolego, że możliwe że włożyłem go odwrotnie? - zastanawiałem się nad tym w którą stronę powinien być. Poza tym gumy na końcach filtra były już lekko zdeformowane, więc po ich zdjęciu i założeniu ponownie rzeczywiście mogą nie przylegać prawidłowo. Chyba najtrafniejsza diagnoza (przynajmniej taką mam nadzieję :)

Zobaczymy w weekend - filterek jest już wymieniony, ale jeszcze nie mogę przetestować auta. Auto stoi 220 km ode mnie, filtr wymienił mi teściu u którego zostawiłem auto i który na codzień zajmuje się wymianami oleju, więc pewnie założył prawidłowo.

Mój problem jest taki: Dziś po załączeniu samochodu zapaliła się kontrolka check engine oil, po ok 20 sek zgasła. Po ponownym odpaleniu na ciepłym i na zimnym, kontrolka zgasła po pewnym czasie. Stan oleju jest prawidłowy.
-Miał ktoś podobną sytuację?
-Gdzie znajduje się czujnik ciśnienia oleju w 1.9 8V?

A nie było to czasami Change engine oil? sprawdź dokładnie, jak tak to zwykły komunikat olejowy, przypomnienie. Wyświetla się na czerwono taka konewka jakby. Jest jeszcze Check engine oil level. Wtedy najpewniej chwilowo ześwirował czujnik poziomu oleju. Od ciśnienia oleju jest Insufficient engine oil pressure, stop and turn off engine, wtedy trzeba się do niego jak najprędzej zastosować.

Ostatnia edycja:
Dziękuje!!! Zaznaczyłem wymianę oleju i ustawiło mi się na 50 000 km i problem znikł:)

Witam Panowie mam problem z ciśnieniem oleju. Po wymianie oleju i filtra zrobiłem okolo 2 tys km, po tym czasie zaczęła mi się wyświetlać kontrolka ciśnienia oleju po dłuższym postoju silnika, np przy porannym odpalaniu. Po podpięciu manometru pod czujnik ciśnienia oleju okazało się że zaraz po dopaleniu silnika przez jakieś 5-8 sekund nie ma ciśnienia oleju a póżniej wskakuje na zimnym silniku na wolnych obrotach na okolo 2 bar. Nie ważne czy ciepły czy zimny ciśnienie pojawia się dopiero po okolo 3-4s po ponowym odpaleniu. Silnik 1.9 16V. Historie 2.0 o uszczelnieniu na smoku znam :)

Nie masz zalanego jakiegoś motodoktora, czy czegoś w tym rodzaju? Na jakim oleju jeździsz?

Może warto wymienić sam filtr. Koszt niewielki.

Amortyzatory
Powrót