• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wymiana rozrzadu

manka10151

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159
Witam wszystkich alfaholikow ! Mam pytanko gdzie i za ile mozna dostac oryginalny rozrzad do 2,4 jtdm i ile wezma za robocizne , a skoro idzie zima to ciekawi mnie jakie macie zimowki w swoich bellach bo mojej bedzie to pierwsza zima i nie wiem co wybrac

Kilka uwag : pasek z powłoka teflonową ( od wewnętrznej strony w kolorze białym ) , pompa z górnej półki najlepiej SKF, rolka i napinacz też dobrej firmy. Allegro omijaj lepiej kupić w sklepie naziemnym i widzieć co się bierze aby nie było niespodzianek. Dostęp jest ciężki więc szukaj mechanika, który już to robił w tym modelu. Do tego kup przynajmniej filtr powietrza, bo przy okazji Ci wymienią.
Opony według rozmiaru felg a co do producentów omijać chińszczyznę ze względu bezpieczeństa.

temat poniżej :

http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/19871-jakie_opony_zimowe_kupiae_.html

Podłączę się pod temat. Zakupiłem Alfę sprowadzoną z Holandii. Przebieg 85000km raczej oryginalny sądząc po praktycznie niezużytym wnętrzu.
Zaniepokoiło mnie jednak to że pod maską mam naklejkę z informacją, że pasek rozrządu był wymieniony już przy 44tys KM!
Czy to normalne w silnikach 1.8 MPI ? , Wymiana według naklejki miała miejsce w 2012r, auto z 2008r.

A co w tym dziwnego ktoś dobijał do 5 lat na rozrządzie i wymienił prewencyjnie. 60 tys albo 5 lat ja zawsze tak robię we wszystkich moich wozach. Ja bym prewencyjnie i tak zmienił bo po niezużyty wnętrzu ciężko prorokować faktyczny przebieg.

O ceny rozrządu zapytaj na tej stronie
http://www.autoczescisklep.com/
To ASO Fiata w Świdnicy sprzedaje oryginały po naprawdę sporych upustach. Rozrząd do 1.9 16V katalogowo 850 u nich 520 .....naprawdę dobre ceny.

A co w tym dziwnego ktoś dobijał do 5 lat na rozrządzie i wymienił prewencyjnie. 60 tys albo 5 lat ja zawsze tak robię we wszystkich moich wozach. Ja bym prewencyjnie i tak zmienił bo po niezużyty wnętrzu ciężko prorokować faktyczny przebieg.

Mam wszystkie faktury napraw z ASO w Holandii. Ostatnia jest z połowy 2014r przy przebiegu 76000km, były wtedy wymieniane wahacze tylne i sprężyny.
generalnie FV są ok przebiegu 36000km regularnie co 10000 aż do 2014r i przebiegu 76000km.
Mimo niskiego przebiegu auto ma nieźle skorodowane podwozie - i będę musiał się tym szybko zająć, co prawda perforacji jeszcze nie ma ale nie wygląda to dobrze.

Fajny sklep tylko wygląda jak by się zwijali - do alfy niewiele :)
To jest ASO maja dostęp do wszystkiego. Niektóre rzeczy maja na miejscu a niektóre muszą zamówić po przedpłacie chyba. Trzeba pisać i pytać o interesujące części.

Amortyzatory
Powrót