• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Pęknięta plastikowa rura dolotowa

Kryszał

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2.0 JTDm
Cześć,
mam pękniętą plastikową rurę (jak na zdjęciu), która jest jakimś dolotem powietrza, jednak nie mam większego pojęcia co to jest i do czego dokładnie służy.
Czy ktoś mi wytłumaczy w dwóch zdaniach czym ona jest i za co odpowiada, a przede wszystkim czy powinienem się przejmować tym pęknięciem?
Przy tym pęknięciu są jakieś niewielkie ślady czegoś tłustego (być może oleju).

Z góry dzięki ;)

attachment.php

Załączniki

• Alfa 159 20JTDm pekniecie.jpg
    Alfa 159 20JTDm pekniecie.jpg
    81 KB · Wyświetleń: 698
Jest to rura, ktora idzie powietrze z filtra do turbo, jak najszybciej ja wymień ! Z taka japą to nawet cale liście moga dostać się do łopatek turbo niszcząc je i dalej do silnika siejąc spustoszenie w jednostce. Ja bym nie ruszał auta tylko wymienił nawet pod domem.

Poza tym silnik łapie lewe powietrze. Jazda z taką usterką nie jest rozsądna :)

miałem to samo, już poprzedni właściciel musiał mieć z tym problemy, bo przykleił na silikon. Mi to puściło i mechanik mi zaspawał, ale prędzej czy później muszę to wymienić na nówkę

No to jaja....:confused:
A wiecie dlaczego? Bo w ubiegłym roku, po zakupie samochodu byłem na wymianie rozrządu, pompy wody, oleju, wszelkich filtrów itd. w ASO Alfa Romeo.
Zapytałem o to pęknięcie, puszczające klejenie (jakimś mazidłem)...i powiedzieli mi, że to nie jest istotne i jak to jest tu podklejone to właściwie nic nie szkodzi.
Międzyczasie jeździłem wiele razy do Berlina z prędkościami 160-180 km/h ale na szczęście chyba wszystko działa bez zarzutu. A ja w takim razie szukam nowej rury.

Ostatnia edycja:
Dla potomnych, bo zamówiłem:
Kosz nowej rury: 174 zł
Koszty wymiany w ASO: 100-150 zł (30 min)

Żartujesz?
W pół godziny to taką rurkę sam wymienisz, oczyścisz wszystko w komorze silnika od góry i jeszcze browara wypijesz. Wszystko za mniej niż 20 zł :cool:

Tak, zrobię to pewnie samemu.
Na razie zamówiłem część oryginalną w ASO bo alternatywy na Allegro nie znalazłem.
Natomiast od razu zapytałem o koszt wymiany na miejscu w ASO, więc tylko informacyjne podałem ;)

gdzie kupiłeś tą rure?
ja znalazlem na internecie tylko jedna - allegro 350zł

Miałem ten sam problem na Allegro znalazłem za 58 zł a sama wymiana max godzina czasu z przygotowaniem i cała wymiana

Podpowie ktoś jaki to nr rury albo da linka do konkretnej aukcji?

Jakby ktoś jeszcze potrzebował to nr 51858781, teraz już 500zł :P

Amortyzatory
Powrót