Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Temat: Odpalanie silnika przy niskich temperaturach

  1. #1
    Użytkownik Maniak resoraków
    Dołączył
    01 2014
    Mieszka w
    Chojnice
    Auto
    159 i 75
    Postów
    881

    Domyślnie Odpalanie silnika przy niskich temperaturach

    Jak odpalacie silnik to długo czekacie zanim wciśniecie start/stop? Czy może wyjmujecie klucz i wkładacie drugi raz zeby lepiej świece podgrzać? Ja czekam ok 5-8 sekund po zapaleniu się na wyświetlaczu "Press brake or..." - wtedy wydaje mi sie ze najlepiej odpala jak jest zimna..

    Jak jest ciepła to zauważyłem że jak czekam taki sam okres czasu jak przy odpalaniu zimnej to zatelepie silnikiem. Znalazłem jednak rozwiązanie. Po włożeniu klucza w dziurkę rusza w zbiorniku pompa paliwa. Jak wcisnę start/stop odrazu po wyłączeniu pompy to alfa odpala idealnie. Jakby czekanie 5-10sekund po wyłączeniu się pompy powodowało za małe ciśnienie paliwa i przez to gorzej odpala.. Jak to jest u was?

  2. #2
    Użytkownik Maniak resoraków Avatar hagi
    Dołączył
    01 2011
    Mieszka w
    kujawsko - pomorskie
    Auto
    159 2,4 JTDm
    Postów
    510

    Domyślnie

    Raczej powinno się odpalać bezpośrednio po zgaśnięciu kontrolki świec żarowych, później świece przestają grzać.

  3. #3
    Użytkownik Maniak resoraków
    Dołączył
    01 2014
    Mieszka w
    Chojnice
    Auto
    159 i 75
    Postów
    881

    Domyślnie

    U mnie nie ma kontrolki świec żarowych. U ciebie jest?

  4. #4
    klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Dołączył
    04 2009
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi
    Postów
    14,782

    Domyślnie

    jak nie ma ??


    aha - u mnie gasnie kontr. swiec i wciskam "start" :-)








  5. #5
    Użytkownik Maniak resoraków
    Dołączył
    01 2014
    Mieszka w
    Chojnice
    Auto
    159 i 75
    Postów
    881

    Domyślnie

    No dobra. Jest kontrolka ale gasnie po 0.5 sekundy od wsadzenia klucza wiec nie wiem czy tak szybko nagrzeje swiece zeby mozna bylo odpalac. Nie wydaje mnie sie... U ciebie bocian starczy wcisnac start i puscic czy musisz wcisnac i przytrzymac jak w starszej 159? Żonka ostatnio wcisnela start na 0.5 sekundy. Silnikiem tak zatelepalo ze masakra i nie odpalil...

  6. #6
    Użytkownik Romeo
    Dołączył
    08 2012
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .
    Postów
    1,281

    Domyślnie

    U mnie przy aktualnych temp. tj. 1*C kontrolka nie świeci zbyt długo, odpala normalnie jak cały rok.

  7. #7
    klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Dołączył
    04 2009
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi
    Postów
    14,782

    Domyślnie

    u mnie tez chwile tylko jest kontrolka , ale oststnio z rana przy ok 0-3 jednak nieco dluzej niz w lato itp

    start wciskam tylko - nie ma potrzeby trzymania
    ( gdzies ktos ostatnio pisal ze niby przed fl sie trzyma chwile a po fl tylko naciska - no ale nie grzebalem w tym temacie )








  8. #8
    Użytkownik Maniak resoraków
    Dołączył
    09 2007
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9JTDM 150 KM 2008r. i Giulietta 1.4 120KM 2015r. Była Alfa Romeo 156 SW 2002
    Postów
    523

    Domyślnie

    Cytat Napisał bocian Zobacz post
    u mnie tez chwile tylko jest kontrolka , ale oststnio z rana przy ok 0-3 jednak nieco dluzej niz w lato itp

    start wciskam tylko - nie ma potrzeby trzymania
    ( gdzies ktos ostatnio pisal ze niby przed fl sie trzyma chwile a po fl tylko naciska - no ale nie grzebalem w tym temacie )
    U mnie polifcie nie ma potrzeby wystarczy tylko krótko nacisnąć. Natomiast jeśli to zrobię zaraz po zgaśnięciu kontrolki świec (oczywiście jak jest chłodno) to kręci długo i potrafi telepać silnikiem, po odczekaniu jeszcze kilku sekund pali sprawnie po jednym zakręceniu. Myślę, że albo moje świece dobiegają żywota, albo kontrolka jest tylko sygnałem sprawności układu i trzeba odczekać na zgaśnięcie pozostałych kontrolek plus 2 -3 sekundy (przy temperaturach minusowych) na osiągnięcie właściwej temperatury przez świece.

  9. #9
    Użytkownik Znawca
    Dołączył
    02 2009
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    była AR156 1,9 JTD 110 2001; AR147 1,9 JTD 2003, Stelvio, jest 159,1,9 200KM, Giulia 280KM
    Postów
    1,549

    Domyślnie

    Cytat Napisał hagi Zobacz post
    Raczej powinno się odpalać bezpośrednio po zgaśnięciu kontrolki świec żarowych, później świece przestają grzać.
    Nieprawda, podłącz kontrolkę bezpośrednio do przewodu świecy żarowej i zobaczysz, że świece grzeją jeszcze nawet po odpaleniu silnika. Możesz sprawdzić jeszcze inaczej, włóż kluczyk do stacyjki, nie odpalaj silnika i słuchaj kiedy "pstryknie" wyłączający napięcie na świecach przekażnik (włącz oświetlenie wew. światło w tym momencie zaświeci jaśniej). Od zgaśnięcia kontrolki, grzanie trwa jeszcze dość długo, dlatego jak jest zimno, lepiej jest dać start po zgaśnięciu wszystkich kontrolek. Ja jak na zew. jest -15 i więcej dla pewności dobrego startu grzeję 2 razy.

  10. #10
    Użytkownik Maniak resoraków
    Dołączył
    09 2007
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9JTDM 150 KM 2008r. i Giulietta 1.4 120KM 2015r. Była Alfa Romeo 156 SW 2002
    Postów
    523

    Smile

    Cytat Napisał kaz156 Zobacz post
    Nieprawda, podłącz kontrolkę bezpośrednio do przewodu świecy żarowej i zobaczysz, że świece grzeją jeszcze nawet po odpaleniu silnika. Możesz sprawdzić jeszcze inaczej, włóż kluczyk do stacyjki, nie odpalaj silnika i słuchaj kiedy "pstryknie" wyłączający napięcie na świecach przekażnik (włącz oświetlenie wew. światło w tym momencie zaświeci jaśniej). Od zgaśnięcia kontrolki, grzanie trwa jeszcze dość długo, dlatego jak jest zimno, lepiej jest dać start po zgaśnięciu wszystkich kontrolek. Ja jak na zew. jest -15 i więcej dla pewności dobrego startu grzeję 2 razy.
    Według mnie kolega ma rację. Na potwierdzenie w oplu vectrze z tym samym silnikiem (a tam jest zwykły kluczyk) kolega też chwile odczekuje po zgaszeniu lampki bo w przeciwnym razie dłużej kręci rozrusznikiem. W starej 156 z 1.9 jtd 115km według mnie ta kontrolka świeciła się dłużej

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 39
    Ostatni post / autor: 08-12-2019, 11:11
  2. [159] Wycoskie ciśnienie przy niskich obrotach silnika
    Utworzone przez KuASY w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 42
    Ostatni post / autor: 09-11-2015, 18:12
  3. [159] Przy niskich temperaturach skrzypi przy zmianie biegu
    Utworzone przez b0b3k w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 14-03-2014, 08:54
  4. Brak turbo przy niskich temperaturach 1.9 M-Jet
    Utworzone przez konrad86 w dziale 156
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 17-12-2010, 17:31
  5. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 16-06-2007, 17:53

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory