[159] 2.4 bierze olej

Driller

Nowy
Auto
alfa romeo 159
Witam.
Mam problem z moim 2.4 jtdm rok 06
Silnik po remoncie dolu planowanie bloku szlif walu osiowanie nowe panewki komplet uszczelek. Dodam, ze usunieto dpf i klapy wirowe. Turbo po regeneracji.
Alfa gubi gdzies olej ok 0,5 na 3 tys. Ostatnia wizyta w serwisie - uszczelnienie pompy hamulcowej??????? I zaproszenie na dolanie prepaeatu uszczelniajacego. Samochod nie sadzi dymem na czarno lub niebiesko wiec nie wiem czy to moga byc pierscienie na tlokach. Turbo??? Niedawno regenerowane. Co polecacie sprawdzic jeszcze??

Wlasnie stad pytajniki.
Dobra kompresja + proba olejowa na poczatek

A jak tam węże intercolera wyglądają w środku? Odma?
Grubszy remont byl, więc warsztat, który to robił powinien dociekać tego.

Warsztat zaprosil na dolewke uszczelniacza do oleju. Zrobie w aso pelna kontrole silnika bo nie chce mi sie jezdzic co 1000 km na "dokrecanie opasek lub wymianie podkladek miedzianych".

Ile km przejechałeś po remoncie?
To zużycie jest powiedzmy...symboliczne. Być może po dotarciu się ustabilizuje.

Ok. 4 tys. Po 1,5 tys wymiana oleju + filtr oleju. Od wymiany wziela jakis 0,5 -0,7 litra oleju.

Czyli był problem z panewkami. Jexdziłeś nim wczesniej czy taki kupiłeś? Olej ucieka przez pierścienie, głowicę, odmę, turbo a nawet przez zapchany filtr powietrza. Same panewki nie mają nic wspólnego ze zużyciem oleju.
Wyciek wynikający ze złego montażu pewnie byś zauważył...

Sprawdz chlodniczke oleju.Mi jak robili kolektor to po rozszczelnieniu ukladu chlodzacego olej rozszczelnila sie cblodniczka oleju.

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

Ten odstojnika pod filtrem paliwa z tylu silnika to odma?
Jest caly uwalony olejem. W dodatku w wezyku ktory idzie od tego odstojnika do grubego weza plastilowego od filtra powietrza po odkreceniu opaski okazalo sie, ze jest tam olej.
Jakies sugestie? Gdzie jest chlodnica oleju :d?

- - - Updated - - -

Ten wezyk jest podpiety do dolotu turbo. W nim po odkreceniu opaski jest olej i ten caly filter z tylu silnika uwalony jest olejem ...

- - - Updated - - -

Ten wezyk jest podpiety do dolotu turbo. W nim po odkreceniu opaski jest olej i ten caly filter z tylu silnika uwalony jest olejem ...

Chlodniczka oleju jest z przodu.Zobaczysz ja prze zderzak przedni,taka mala,czarna ;)

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

Zależy jak bardzo wali i czy nie jest odma przytkana. Jeśli wszystko ok, to widocznie są przedmuchy na pierścieniach. Jednak byłoby to dziwne po takim remoncie, chyba że pierścionki stare zostały...

Amortyzatory
Powrót