Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Montaż dodatkowej nagrzewnicy elektrycznej PTC

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 159 SW 1.9JTDM 150KM Carbonio Black

Domyślnie Montaż dodatkowej nagrzewnicy elektrycznej PTC

Trochę czytałem, ale nie do końca ze schematów wynika, więc pytam: czy aby zamontować dodatkową nagrzewnicę elektryczną trzeba zdemolować pół samochodu czy uda się to zrobić demontując tylko boczne panele tunelu? Muszę się dostać również do wyprowadzeń pinów 7 i 9 z panelu klimatyzacji (M070) czy jeżeli nie miałem tego fabrycznie, to czy są tam przewody i czy są gdzieś wyprowadzone tak by łatwiej podłączyć przekaźniki J036 i J037.
    Jeszcze na koniec: zastanawiałem się co jest bardziej efektywne ogrzewanie powietrza czy lepiej zrobić ogrzewanie małego obiegu wodnego jak to miało miejsce w starszej wersji 156 za pomocą przepływowego ogrzewacza na świece żarowe.

Z góry dziękuję za pomoc.
    Piotr

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Ogrzewanie powietrza jest, moim zdaniem, bardziej efektywne podczas nagrzewania wnętrza. Ta grzałka rozgrzewa się dosyć szybko. Przy dogrzewaniu płynu niestety trwa to dłużej. Swoją drogą ciekawy temat. Też jestem zainteresowany montażem tego.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Z drugiej strony ogrzanie wodne/silnika też ma swoje plusy - mniejsze zużycie silnika i paliwa, ja mam wersję sprowadzoną z Włoch, więc tam dodatkowe ogrzewanie się nie przydaje tak jak u nas. Kto wie, gdzie są fizycznie zamontowane przekaźniki J036/J037? Sama nagrzewnica jest tania, pozostaje kwestia montażu...

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Ja doszedłem do wniosku, że z PTC za dużo dłubania. A ponieważ też mam auto przywiezione z Italii, to jak w większości przypadków nie mam fabrycznego PTC. Więc cóż było robić - zamontowałem sobie dogrzewanie płynu chłodzącego - z trzema świecami. Robótka na godzinę. Układ załącza się automatycznie po kilkunastu sekundach od uruchomienia silnika. I widzę to tylko dzięki diodzie, która sygnalizuje pracę dogrzewacza. Bez tego nie wiedziałbym kiedy się włącza, czy też wyłącza. W porównaniu z normalnym nagrzewaniem się wnętrza jest spora poprawa, ale też nie spodziewajcie się, że będzie to działać jak webasto

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Nie ma szans dołożyć tego bez wyciągania całego wnętrza. Tak wynika z mojej analizy zdjęć i z poszukiwania miejsca montażu. Trochę porozbierałem auto i pogrzebałem w poszukiwaniu miejsca na nagrzewnicę i moim zdaniem metalowa konstrukcja przeszkadza w montażu, jest prawie dokładnie w miejscu gdzie trzeba wsunąć PTC. Tu masz trzy zdjęcia, źródło allegro.pl:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2_f.jpg
Wyświetleń:	177
Rozmiar:	102.3 KB
ID:	180889

Nazwa:	Przechwytywanie_zjecie.jpg
Wyświetleń:	277
Rozmiar:	94.0 KB
ID:	180890

Nazwa:	nagrzewnica.jpg
Wyświetleń:	244
Rozmiar:	57.8 KB
ID:	180888

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Dzięki za zdjęcia, poszukałem w starszych wątkach i rzeczywiście tak to wygląda. Zastanawiam by było to bardziej profesjonalnie to, podpiąć wodne grzałki pod sterowanie climatronica, gniazda na przekaźniki powinny być gdzieś pod schowkiem? Może ktoś wie jaka jest pełna nazwa przekaźnika czy można tam wrzucić jakiś zamiennik, jak zareaguje centralka na zamiennik? W ostateczności zdecyduję się na sterowanie układem do świateł dziennych >12.5V + termistor np. na 70 stopni.

Użytkownik Rowerzysta Avatar takpoprostu
    Mieszka w
    Czarnków
    Auto
    159 SW 1,9 jtdm 16v 2006r

Domyślnie

Facet od które brałem Alfę, twierdził że ma PTC... Ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Jak mogę namierzyć czy jest to zamontowane ? Gdzie to się znajduje ?
    Alfa Romeo

145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

PTC łatwo rozpoznać po ...zapachu. Smierdzi jak grzejnik elektryczny i podaje ciepłe powietrze kilkanaście sekund po uruchomieniu zimnego auta.

Użytkownik Rowerzysta Avatar takpoprostu
    Mieszka w
    Czarnków
    Auto
    159 SW 1,9 jtdm 16v 2006r

Domyślnie

A czy mechanicznie mogę zobaczyć czy jest ?
    Alfa Romeo

145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM