[159] Alfa 159 - nie odpala po wymianie głównego komputera/sterownika.

prz-24

Nowy
Auto
Alfa 159
Witam wszystkich. Mam problem ze swoją Alfą 159.

Auto po lekkim zderzeniu - bardziej najechaniu przeze mnie. Po lakierowniu zderzaka przód, narożnik maski i narożnika jednego błotnika. Do tego prostowana belka przednia zderzaka. Wszystkie naprawy wykonane w zakładzie. Auto po naprawie nie dało się odpalić - okazało się, że rozkodowany został immo - koszt podpięcia pod komputer i zakodowanie 250zł.

Autem jeździłem ok tygodnia/dwóch po naprawie. Niestety, ale podczas jazdy automat stanął na biegu nr '3' i nie chciał wskoczyć dalej, a obroty szły do góry. Wrzuciłem na tip tronic i dałem bieg nr 4 ręcznie. Niestety po około 50m auto zgasło i wyskoczył błąd skrzyni. "you have problem gearbox..' - coś w ten deseń się zapaliło na komputerze auta.

Auto zaprowadzone do mechanika. Stwierdzono USZKODZENIE KOMPUTERA GŁÓWNEGO (był spalony w środku) - zamówiłem nowy sterownik/komputer (podobne nr, ale końcówka się różni), więc wgrano nowy soft itd, ale auto dalej nie odpala. Po włożeniu kluczyka i naciśnięciu START, zapalają się zegary itd, auto próbuje odpalić, ale na tym się kończy. Dla pewności zamówiłem następny komputer (o tych samych numerach co mój), ale nadal to samo. Auto nie odpala mimo, że tj jakby lekko 'kręciło', ale na tym się kończy. Wymieniono też czujnik wału korbowego.

Auto stoi już od miesiąca bezczynnie.

Błagam o pomoc. Kto miał podobny problem? Co to jeszcze może być? Ewentualnie może ktoś jest z Zachodniopomorskiego i ogarnie ten problem?

Zabieraj auto od mechanika. Ja jak słyszę od mistrza wymienimy i zobaczymy to dla mnie sprawa prosta

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Napisz skąd jesteś to zapewne znane warsztaty z forum zaproponują pomoc

Rozkodował się immo. A to dobre :P

Jakieś błędy na desce lub w pamięci ecu ?

A wcisnąłeś przycisk pod siedzeniem kierowcy...od czujnika uderzeniowego? sprawdz może to to

Tak, auto po naprawie blacharskiej miało zakodowany immo na nowo i jeździło prawie 2 tygodnie aż do usterki związanej z komputerem. Zresztą, nawet po zderzeniu (lekkie uszkodzenie) dojechałem autem do domu, a następnie do blacharza/lakiernika.

Na desce pali się błąd jaki napisałem 'masz problem ze skrzynią biegów'. Moim zdaniem auto gdyby miało problem z automatem odpaliłoby, ale nie pojechało? Dobrze pojmuję?

Gorzów Wielkopolski.

Czy jest możliwe, żeby sterownik Q-tronica uniemożliwił uruchomienie silnika? Tylko gdybam.

Czy jest możliwe, żeby sterownik Q-tronica uniemożliwił uruchomienie silnika? Tylko gdybam.

Nie mam pojęcia i właśnie czekam by ktoś mnie nakierował czy może to być wina sterownika skrzyni. Nagle by się posypał wraz z komputerem głównym?

A może to winna nie zakodowanego BSI i IMMO z nowym komputerem?

Może nie odłączyli akumulatora jak spawali blachę i stało się przysłowiowe "jebnięcie"

Może nie odłączyli akumulatora jak spawali blachę i stało się przysłowiowe "jebnięcie"

I auto by wtedy jeździło przez prawie 2tygodnie i nagle się uszkodziło?

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to proszę o pomoc.. co wymienić, ewentualnie zrobić.

Naprawa auta nie polega na wymianie komponentów na chybił-trafił. Zmień serwis.

Dobry wieczor,
nie bede zakladal nowego watku,poniewaz temat podobny.Chodzi o najprowdopodobniej uszkodzony modul odpowiadajacy za miedzy innymi kierunkowskazy.Dzwonilem juz do ludzi naprawiajacych te moduly,ale uzyskalem odpowiedz,ze to podobno za duzo roboty i najlepiej zrobic klona.Pytanie moje jest takie.Mam inne auto jako dawce i chce przemienic wszystkie moduly z niego.Na portalach aukcyjnych w niektorych ofertach,sa takze zegary razem z zestawem startowym.Trzeba zegary tez przekladac,zeby wszystko smigalo?

Przełóż i przeprogramuj sam bcm/bsi/body komputer.
Omijasz zabawe z przebiegiem, konfiguracją, kluczykami

Jak przeloze wszystkie moduly,to i tak musze cos programowac? Myslalem,ze jak wszystko bedzie ze soba kompatybilne to bedzie smigalo.Chyba ze chodzi o rozne wyposazenie samochodow?

Amortyzatory
Powrót