[159] Pompa hamulcowa

Driller

Nowy
Auto
alfa romeo 159
witam,

samochód AR 159 2.4 jtdm

jakie są objawy padniętej pompy hamulcowej lub zapowietrzonego układu? wydaje jakieś dźwięki? jak najlepiej to sprawdzić?

Od jakiegoś czasu coś mi buczy w samochodzie tak jakby za kolumną kierownicy. Czasami w trakcie jazdy czasami zaraz przy włączeniu zapłonu. Ostatnio zauważyłem, że jak włączyłem samochód, pojawiło się to dziwne buczenie i zaczałem pompować pedałem hamulca to po paru ruchach buczenie ustało.

Nie zauważyłem ubytków płynu hamulcowego. Czasami buczy głośniej czasami ciszej. Kilka razy przy odpaleniu pojawił mi się komunikat ABS. Ostatnio wymieniłem tarcze i klocki.

Nie wiem czy słusznie sugerujesz się hamulcem. Czasami wibrują przewody paliwowe, gdy pompa w zbiorniku pracuje. Dźwięk dobiega z podszybia mniej więcej pośrodku deski. Jeśli buczy po włączeniu zapłonu, nic nie dotykaj, słuchaj czy buczenie ustanie razem z końcem pracy pompy (jej też posłuchaj). Mam inny silnik ale u mnie pompa czasem w czasie jazdy jeszcze podpompowuje. Jeśli to jest powodem, kombinuj z unieruchomieniem przewodów, np opaskami zaciskowymi.
Mam nadzieję, że to właśnie to.

Odświeżam, żeby nie zakładać specjalnie nowego tematu.

1) Został zrobiony swap na duże Brembo w 1.9.
2) Hamulec łapie niżej, można powiedzieć, że czuć, że pompa hamulcowa się męczy.
3) Można ją wymienić na coś, co lepiej sobie będzie radzić? Jeśli tak to na co konkretnie?

To nie jest skutek wymiany zacisków. Coś musi nie być sprawne.

To nie jest skutek wymiany zacisków. Coś musi nie być sprawne.

Okej, czyli trzeba będzie to sprawdzić. Dzięki!

PS. W hamowaniu problemu nie ma, nawet z dużych prędkości i na zakrętach, ale po swapie tak jakby bardziej ociężałe to było (więcej tłoczków w zaciskach = więcej płynu do przepchania, może dlatego?).

Generalnie nie powinno być dużej różnicy w hamowaniu. Kiedyś sprawdzałem to nawet serwo między wersjami systemu hamulcowego jest identyczne. A robiłem swap na Brembo.
Odpowietrzylbym ponownie układ hamulcowy :)

Generalnie nie powinno być dużej różnicy w hamowaniu. Kiedyś sprawdzałem to nawet serwo między wersjami systemu hamulcowego jest identyczne. A robiłem swap na Brembo.
Odpowietrzylbym ponownie układ hamulcowy :)

Tak zrobię. Dzięki!

Amortyzatory
Powrót