[159] Półoś, strona prawa

artur_g

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V
Witam zdiagnozowalem u siebie uszkodzenie, które objawia się trzęsieniem auta podczas przyspieszania. Problem tkwi w półosi prawej. Uszkodzony jest przegub zewnętrzny i wewnętrzny. Mam pytanie czy krzyżaki w obu tych przegubach są identyczne?

Wysłane z mojego Lenovo S650 przy użyciu Tapatalka

Witam zdiagnozowalem u siebie uszkodzenie, które objawia się trzęsieniem auta podczas przyspieszania. Problem tkwi w półosi prawej. Uszkodzony jest przegub zewnętrzny i wewnętrzny. Mam pytanie czy krzyżaki w obu tych przegubach są identyczne?

Chodzi o to czy krzyżaki w obu przegubach wewnętrznych są identyczne ? - odpowiedź brzmi tak.
Czy krzyżaki w obu przegubach (wewnętrznym i zewnętrznym) są identyczne ? - nie, w przegubie zewnętrznym nie ma krzyżaka.

Dzięki za wyjaśnienie :-)

To jeszcze jedno pytanie, czy pierwszy przegub of koła to zewnętrzny a drugi od koła, ten podparty, to wewnętrzny. Pytania proste ale nie miałem z tym jeszcze do czynienia.

Ostatnia edycja:
Tak
Może chcesz kupić te przeguby ode mnie ?

Tak, zgadza się. Zewnętrzny - ten po zewnętrznej stronie auta.

Przeguby do 1,9 i 2,4 nie były takie same.
Ta druga aukcja nie może być do ALFY 159 , tam nie ma przykręcanego przegubu !

Tu masz przegub zewnętrzny
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Przegub-zewnetrzny-ALFA-159-BRERA-SPIDER/15618

a ty wewnętrzny, porównaj sobie wygląd z tym z Allegro
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Kielich-polos-lewa-ALFA-159-2,2-JTS-1,9-JTDM-BRERA/17988

przy zamawianiu podaj numer nadwozia

p.s. sorry ze nie mam dla Ciebie przegubu wewnętrznego za 100 zł ale może przynajmniej będzie pasował

Hej, a ja mam pytanie - jak to zdiagnozowales - pytam bo mam podobny problem. W grudniu zeszlego roku uderzylem w kraweznik i powyzej 120km/h mam bicie - kola wywazane 2 razy. Zastanawiam sie czy to nie przyczyna. Podziel sie wiedza - będę zobowiązany. Dzięki.

U mnie bicie występuje już od 30-40 na godzinę i to tylko przy przyspieszaniu. Hamowanie, jazda bez gazu, bicia nie ma. Spytałem kolegi z pracy co może być przyczyną, powiedział żebym sprawdził jakaś gruszke na półosi. Wiec wjechałem na kanał w garażu, ściągnąłem osłonę pod silnikiem, chwyciłem ręką za półoś i stwierdziłem wybicie. Nie musisz odkrecac osłony, wystarczy odkręcić kolo i też można sprawdzić. Ja mam wybite tylko z prawej strony zewnętrzny i wewnętrzny. Jeszcze musze sprawdzić czy w wewnętrznym nie wystarczy u mnie wymienić sam krzyżak. Chociaż bicie jest tak duże ze podejrzewam że kielich tez.

Jutro biore się za rozkręcanie i napisze co i jak, bo dzisiaj jeden gość powiedział mi, że bardzie obstawia uszkodzony kielich a nie krzyżak, także jutro diagnoza i zobaczymy co i jak.

Jutro biore się za rozkręcanie i napisze co i jak, bo dzisiaj jeden gość powiedział mi, że bardzie obstawia uszkodzony kielich a nie krzyżak, także jutro diagnoza i zobaczymy co i jak.

Jak będzie uszkodzony kielich to tym bardziej oba elementy są do wymiany, starego krzyżaka nie ma sensu zostawiać.

Amortyzatory
Powrót