Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Temat: Ogrzewanie postojowe w 159 - o co w tym chodzi ?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Zaporożec 968, Giulia

Domyślnie

Nie, to uniwersalny eberspacher benzynowy, zamontowany w Fiacie Punto

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Poznan/Wrzesnia
    Auto
    Była AR 159 2.0 JTDm, Byla AR 147 FL 1.6 TS 105KM Distinctive

Domyślnie

Cytat Napisał kutulu Zobacz post
    ....Eberspacher...
    No wlasnie, o rozwiazaniu tej firmy pisalem

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Toyota Corolla E11 G6 LIFT, 159 berlina 2.2 JTS

Domyślnie

Ogrzewanie postojowe to na prawdę super rzecz gdy auto stoi pod chmurką. Sam montowałem to u siebie. Roboty sporo ale warto. Mam sterowanie z pilota i gdy rano wstaję do pracy włączam i robię śniadanie. Gdy wsiadam do auta w środku ciepło, silnik nagrzany, szyby odmrożone i czyste. Wcześniej miałem sterowanie zegarem/timerem ale nie było to do końca wygodne bo różnie wychodzę z domu i nie zawsze wiem na którą zaprogramować włączenie pieca. Pilot działa wg producenta nawet 1000m. Ja najdalej używałem z 300-400 i działa. W mojej corolli przy normalnych mrozach 5-7 stopni na minusie po 20 minutach w aucie jest gorąco. Poniżej -15 trzeba już 30 minut ale to nie często się zdarza na szczęście. Mam pilota oryginalnego Webasto, nie dedykowanego do np. skody, i u mnie jest jeszcze taki bajer, że mogę sobie przestawić na funkcję lato i z pilota uruchamiać wentylator w aucie i przewietrzyć wnętrze. Fajna rzecz w lecie gdy auto stoi na słońcu. W gorący dzień nawet najbardziej wydajna klimatyzacja nie zdąży wychłodzić kabiny i po wejściu do środka oblewa nas pot a my przyklejamy się do ubrania i tapicerki.
    Moje ogrzewanie jest firmy Webasto. Eberspacher jak pytałem w serwisach zajmującymi się ogrzewaniami jest uznawany za bardziej trwały. Generalnie jak się zacznie psuć jest dość upierdliwe bo cała instalacja jest dość skomplikowana i diagnoza wymaga sprawdzenia wielu rzeczy w celu eliminacji.
    Dodam, że zakładając instalację kierowałem się instrukcją od Webasto z opisem i zdjęciami konkretnie do mojego modelu auta i silnika. Nie musiałem wiercić żadnej dziury (oprócz ujęcia paliwa w deklu baku), wykorzystane zostały istniejące otwory i śruby w aucie. Firma ma instrukcje do prawie każdego modelu auta z poszczególnymi silnikami.