[159] Awaria silnika 2.0 170KM

jak tysiace innych aut

ale chetnie poznam zwiazek przyczynowo skutkowy

z reszta pewnie nie tylko ja
przeciez skoro to takie oczywiste to trzeba ostrzegac innych zeby nie powielali bledu

Ostatnia edycja:
jak tysiace innych aut

W sumie u ciebie bylo cos wczesniej grzebane w silniku a u mnie chgw jak tylko dorwe jakiegos mechanika to bede wiedzial gdzie lezy przyczyna i jaki jest problem.
na razie musze zalac robala bo szlak mnie trafia

Powiem krótko : CINEK I WSZYSTKO JASNE.

Zaczyna się od check enginów a konczy się remontami.. Moja konwersacja z nim na ten temat nie miała sensu jak mnie zbywał, że ja swoim autem nie umiem jeździć ;)

A tu już druga 159, druga 2.0, druga rozp... w taki sam sposób za przeproszeniem :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ja tam zadnych checkow nie mialem
klopotow z jazda tez
no ale kazdy moze miec swoje zdanie
mnie by bardziej zalezalo na konkretach i dowodach bo wtedy mozna dyskutowac
moze faktycznie cos jest z tymi 2.0 ale dopiero zacznie to wychodzic
tego nie wiem
ale daleki jestem od wyciagania takich wnioskow j.w.
poprzednie jakos jezdzi nadal a bylo meczone znacznie bardziej niz 9

Ostatnia edycja:
Ja popieram Bociana, nie wyciągajcie pochopnie tak daleko idących wniosków, bo zszargać komuś opinię jest łatwo.

PS
Nie robiłem moda u Cinka - tak dla jasności.

Ostatnia edycja:
Na fiatbravoklub jest masa poCinkowych 2.0 mocno jechanych z przebiegami i nie przypominam sobie takiego przypadku, jak u Bociana. A tu nawet nie ma diagnozy, a wnioski już są..

pzdr, tadzikpl

przypadek albo 2.0 tak ma,wmiare młody silnik i wady jeszcze nie wychodziły ,ciekawe czy i w tej jakie tłoki będą czy orginały czy jak u bociana

a fiatbravoklub jest masa poCinkowych 2.0 mocno jechanych z przebiegami i nie przypominam sobie takiego przypadku, jak u Bociana. A tu nawet nie ma diagnozy, a wnioski już są..
W Insigni z tym silnikiem też nie słyszałem o takiej awarii.....

Ja tam nie mam nic do sameo Cinka przecież. Chodzi o fakty czipowania 2.0 w 9tce. Może coś z osprzętu jest inne niż w Bravo czy Insignii co wymięka. Nie wiem. Ale zaczynam marudzić na 2.0 a chciałem od Boćka :P

ja tam zadnych checkow nie mialem
klopotow z jazda tez
no ale kazdy moze miec swoje zdanie
mnie by bardziej zalezalo na konkretach i dowodach bo wtedy mozna dyskutowac
moze faktycznie cos jest z tymi 2.0 ale dopiero zacznie to wychodzic
tego nie wiem
ale daleki jestem od wyciagania takich wnioskow j.w.
poprzednie jakos jezdzi nadal a bylo meczone znacznie bardziej niz 9

Ja jestem skłonny i jest gotów je wyciągać, zwłaszcza po wymianie maili z tym "tjunerem" i jego uzasadnieniami co do źle wyciętego EGR-a który powodował check po w niebosy zakłamane dawki paliwa.
Tłumaczyłem już to kiedyś na knajpie, a powtarzać mi się nie chce.

Dla zainteresowanych : do wglądu dam maile które wymieniłem z owym "tjunerem" na temat jego mapy i tego co zrobił w moim dieslu. U mnie na szczęscie nie skończyło się niczym strasznym bo w porę mapę poprawiłem, ale to nie pierwszy taki wysyp od Cinka.. if you know what I mean.

Modyfikacja 1,9 w 2,0 nie wyszła np. VW.. W sumie to nic nie znaczy, bo ostatnio nic im nie wyszło..

pzdr, tadzikpl

maniek - ja pisalem o tej awarii i mojej
tutaj bym poznal zwiazek
twoje przygody kojarze

jak tysiace innych aut

z reszta pewnie nie tylko ja
przeciez skoro to takie oczywiste to trzeba ostrzegac innych zeby nie powielali bledu

Bocianku nie bruszaj się, nie o to chodzi. Być może wytrzymałościówka w silniku jest specyficznie obliczona ( nie wiem gdybam) i stąd problemy. Tu nie chodzi o to kto chipował ale być może o sam fakt.

Rozmawiałem niedawno z gościem który pracuje w serwisie i wspominał jakie są to dobre silniki 2.0JTDm już robili Guliette z przebiegiem 140tys oczywiście pęknięty tłok, nie ma znaczenia czy jest podkręcony chipem, coś jest nie tak i już

jezeli tak jest to pytanie co jest nie tak ? jak zapobiegac itp
no ale wszystkiego to sie czlowiek nigdy nie dowie

ris - poskladany , bedziem docierac :-)

Ja tam nie mam nic do sameo Cinka przecież. Chodzi o fakty czipowania 2.0 w 9tce. Może coś z osprzętu jest inne niż w Bravo czy Insignii co wymięka. Nie wiem. Ale zaczynam marudzić na 2.0 a chciałem od Boćka :P

Zrób jakąś próbkę statystyczną bo na razie to jest takie pierdolino. Ile aut się wysypało bez chipa i ile z chipem. Podobnie zrób z głowicami w 1.9 i 2.4.

Druga sprawa – wiadomo co to jest chiptuning i wiadomo co dostaje po takim zabiegu najmocniej i nie są to tłoki.

Amortyzatory
Powrót