[159] Awaria silnika 2.0 170KM

kamorado

Nowy
Auto
Alfa_Romeo 166 2.4 20v
Panowie stala sie dzis tragedia z moja Alfa 159, podczas wyprzedzania na 3 biegu do max 4 tys obrotów, auta zaczelo dziwnie chodzic jak dodalem gazu zaczelu jakby podskakiwac gdy puscilem gaz jechalo normalnie gdy delikatnie dalem gazu nie chcialo jechac i jakby sie dusilo, po ok 1 KM zatrzymalem sie i zaczelo sie dymic delikatnie spod maski. zgasilem silnik a tam pol silnika zarzygane olejem, olej wywalilo przez bagnet bo byl wyciagniety z 2 cm . Co to sie moglo stac poratujcie
Dane samochodu
silnik 2.0 Jtdm 170 dpf off egr off, chip 208KM/ 426Nm
Olej wymieniany 12tys temu za tydzien umowiony jestem na wymiane oleju, uczelki od smoka od pompy oleju bo przy zimnym wyskakuje komunikat niskie ciśnienie oleju.

W plynie do chlodnicy brak galarety wszystkie plyny OK. Auto zaholowalem pod dom i szukam mechanika. Stan poziomu oleju jest na 4/7 kresek takze oleju w silniku nie wywalilo wszystkiego.
Ktos cos podobnego mial lub wie od czego zaczać :(

183820-awaria_silnika_2_0_170km-20151119_150233.jpg
183819-awaria_silnika_2_0_170km-20151119_150226.jpg

Załączniki

• 20151119_150226.jpg
    20151119_150226.jpg
    135.3 KB · Wyświetleń: 1,757
  • 20151119_150233.jpg
    20151119_150233.jpg
    131.5 KB · Wyświetleń: 1,653
Po pierwsze to sprawdź stan odmy. Bo to ona raczej tu jest winna. z Innej beczki to nie mijaliśmy się dziś czasem ? koło 11 jechałem w stronę Brzozowa.

Po pierwsze to sprawdź stan odmy. Bo to ona raczej tu jest winna. z Innej beczki to nie mijaliśmy się dziś czasem ? koło 11 jechałem w stronę Brzozowa.
No a to przez odme by tak auto mulilo i przerywalo. Hm. Dzis jechalem po sanoku także nie wiem gdzie mnie mijales.

Nie wiem, ale miałem już tak jak Ty. Raz w Carismie i raz w Ducato i zawsze była to odma. Ciśnienie podnosiło bagnet i trzaskało olejem. Umulenie też było odczuwalne. W takim razie mijałem inną sanocką 159 też czarną. Może jaki spot zrobimy w Sanoku?

Jak naprawie to czemu nie. Zobacze co mechanicy powiedza ale tez chce wiedziec o tej awarii z forum. Boje sie ze to cos z tlokami albo cos w silniku. Bo takie mulenie bylo fosc mocne a autem trzeslo jakby sie mialo rozleciec. Chyba ze to cos z turbina sie podzialo.

Być może zatkana odma, zrobiło się duże ciśnienie w skrzyni korbowej i wywaliło olej rurką na bagnet.

Takie cuś :
http://archiwum.allegro.pl/oferta/od...087947021.html

Tak jak pisze, Olej w aucie jest ok polowy stanu, a do odmy to nawet nie zagladalem, Nic nie strzelilo ani nie huklo, Oby to byla ta Odma bo inaczej dupa zbita.

A mozna tak odpalic auto i podjechac czy lepiej nie ryzykowac i zaholowac go pod warsztat?

Poszukaj tematu kolegi Bociana. W "naszych bellach" zaczyna się od "takie tam". Miał podobny przypadek i robi silnik bo okazało się ze tłok pękł. A bez rozebrania silnika ciężko będzie o diagnozę

Czyli w miarę upływu lat i kilometrów 2.0 jtdm przestaje być już taki bezpieczny i bezawaryjny jak się tu na forum zawsze uważało. Oby jak najtaniej się to dla Ciebie skończyło. Pozdrawiam.

Jak czytam to cos ie stalo u bociana to az mnie ciarki przechodzą ;/. Bo jak mam robic silnik to ..... sie chyba zalamie

wyglada zupelnie jak u mnie
niestety ...
tez zwykla jazda bez szalu i telepanie silnika , pobocze , olej przez bagnet, laweta ...
a reszte juz czytales
u mnie jak widac bylo po rozebraniu cos juz bylo wczesniej grzebane
a co wyjdzie u ciebie ?
dowiesz sie jak rozbiora
tanio nie bedzie jak bedziesz chcial porzadnie

Ostatnia edycja:
wyglada zupelnie jak u mnie
niestety ...
tez zwykla jazda bez szalu i telepanie silnika , pobocze , olej przez bagnet, laweta ...
a reszte juz czytales
u mnie jak widac bylo po rozebraniu cos juz bylo wczesniej grzebane
a co wyjdzie u ciebie ?
dowiesz sie jak rozbiora
tanio nie bedzie jak bedziesz chcial porzadni

Zaczynam tracic nadzieje ze to Odma skoro objawy mamy identyczne, oby to nie bylo to bo z tego co wyczytalem u ciebie juz ktos wczesniej grzebal u mnie nie wiem, Moj przebieg 180tys raczej na 99% sprawdzony w aso takze cinek nie mial zastrzezen. Obym sie nie obudził z reką w nocniku :(

U mnie tydzien temu pojawil sie komunikat P242A Czujnik temperatury na wejsciu turbiny skasowalem go i obserwowalem zachowanie auta, do dzisiaj.
183830-awaria_silnika_2_0_170km_pomocy_-20151113_071109.jpg

i dzisiaj jak podpiąlem kompa po tym incydencie to ten blad sie pojawil ale na desce nie wyskoczyl, Moze to byc cos zwiazane z turbina czy raczej pesymistyczna historia mnie czeka jak u bociana;/
Martwi mnie to trzęsienie sie auta przy dodawaniu gazu ;/

Załączniki

• 20151113_071109.jpg
    20151113_071109.jpg
    49.8 KB · Wyświetleń: 716
Hmmm kolejny gliwiczanski czipek zabil 2.0? Moze sie nie nadaja do tego.

Napisane z komóreczki!

ale pier....
bo jak to inaczej nazwac jaboleq?

chyba ze bedziesz mi w stanie wykazac zwiazek to wtedy przeprosze

Amortyzatory
Powrót