U mnie też czasem dymi na niebiesko przy wypalaniu DPF i wygląda to niestety co najmniej mało eleganckoMi DPF wypala się co około 650km, jeżdżę 75% trasa, 25% miasto.
U mnie też czasem dymi na niebiesko przy wypalaniu DPF i wygląda to niestety co najmniej mało eleganckoMi DPF wypala się co około 650km, jeżdżę 75% trasa, 25% miasto.
To powiem Ci jeszcze i tak nie jest źle, bo ja mam gdzieś nieszczelność pod maską, i jak się wypala DPF to jak stoję to leci siwy dym spod maski, ostatnio w trakcie wypalania otworzyłem maskę i znam okolicę z której leci smród. Jest to irytujące, bo często gęsto zapach leci do samochodu - przynajmniej wiem kiedy się wypala
A w trakcie jazdy, to tylko na początku siwo za mną a po chwili już nie. Wypala się średnio przy 300km chyba - aż sprawdzę z ciekawości.
jest: Opel Astra K Hatchbag 1,4 150KM (2018 - ????)
jest: Alfa Romeo 159 Sportwagon 1,9 JTDm 8v(2014 - ????)
była: Alfa Romeo 156 Sedan 1,9 JTD(2010 - 2014)
Częste wypalanie może powodować styl jazdy, tj. na pewno jazda na krótkich odcinkach, dynamiczna jazda, gdzie wydziela się zdecydowanie więcej sadzy, mogą to też być lejące wtryski. W jakiej kondycji masz olej silnikowy? poziom w normie? nie za dużo? i jakiej gęstości?
Pierwsze wypalenie w życiu, przy 165686 km. Drugie przy 166336 km - odległość 650 km.
Jazda - trasa 350 km reszta po mieście bardzo krótkie odcinki. Także chyba spoko.
Ja żadnego dymu nie zauważyłem, a DPF się wypala co mniej więcej 700 km. I tak jak pisze Czarny Kocur - spokojna jazda = dłuższe interwały wypalania.
u mnie w 2.4 jtdm to samo, leci spory dym za autem podczas wypalania DPF, siwy, zaraz po wypaleniu oczywiście ustaje.
ale kopci czasem tak, że ludzie się pytaja czy to nie jakaś awaria
dodam, ze jeżdzę 95% po mieście, filtr wypala sie co około 400km, nie zawsze na w pełni zagrzanym motorze, doświadczenie podpowiada kiedy to jest i zawsze wiem kiedy to jest, wtedy czasem odbywam te 10-15 km dodatkowych, aby filtr się ładnie wypalił
To dziwne stary, u mnie ani grama dymu podczas wypalania. może masz wywalony dpf fizycznie, ale nie z oprogramowania? Wtedy duża ilość paliwa potrzebna do wypalania trafia bezpośrednio do układy wydechowego
Ja bym to sprawdził. Podczas wypalania DPF nie powinno być siwo za autem.
Serwisowe wymuszone wypalanie się tym objawia, ale nie takie "codzienne".
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Panowie, dzięki za odzew!
Miałem jakiś czas temu taką "przyjemność" gdy mi puściła jakaś obejma w wydechu. Tak jak pisał Damianosl- widok z perspektywy przechodnia bezcenny..
No to teraz będę mieć zagwozdkę.. Auto kupiłem od znajomego, jeździł nim 4 lata i na pewno nie usuwał DPF-u. Ale kto wie co i czy poprzedni zrobił..
Jak sprawdzić czy jest? Puszka jest, tzn tak mi się zdaje że ją widziałem
Trzeba by rozebrać układ, zdjąć DPF-a i sprawdzić czy w puszce nie ma przelotu?
Ostatnio edytowane przez antydepresanty ; 09-12-2015 o 17:15
Podpiąć pod komputer? Organoleptycznie moze byc trudno. Ale najpierw to bym na Twoim miejscu sprawdził jaki mam olej, czy w normie i nie rozrzedzony i pojechał z żoną, dziewczyną tudzież konkubiną nad morze jesli jestes z gór bądź w przeciwnym kierunku jeśli z pomorzaSerio, po trasie dpf zupełnie inaczej działa, zrób ciągiem kilkaset km i wtedy zobaczysz.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk