Napisał
Aten
Podepnę się pod temat
dziś kontrolnie zajrzałem w komputer alfy przez multiscan i zmartwiły mnie informacje z DPF-a.
mianowicie:
zapchanie 40%
dystans od ostatniego wypalenia 120km
czas wypalania: 450sek
temperatura wypalania: 460stopni
średni dystans z 5 ostatnich wypaleń 90km.
trochę się zdziwiłem, bo sprawdzałem kompa miesiąc temu i między wypaleniami było coś ok. 900km, ale też temperatura była coś koło 600st (tak z pamięci podaję).
rzecz o tyle dziwna, że zrobiłem ostatnio trasę ok 700km i nie zauważyłem wzrostu/ów chwilowego spalania, średnie z trasy też było w normie.
dziś po odczycie zrobiłem kontrolną trasę 100km (2x50km, pomiędzy trasami 2 godziny przerwy) praktycznie zaraz po uruchomieniu przy drugiej trasie jak tylko silnik na wskazówce pokazał 90stopni temperatury uruchomiło się wypalanie, ale jakieś takie dziwne. normalnie jak się wypalał, to chwilowe pokazywało mi nawet powyżej 35litrów przy ruszaniu, teraz jedyne co zwróciło moją uwagę to przy hamowaniu silnikiem nie spadało do 2 tylko do ok. 5 litrów, a przy ruszaniu było trochę wyższe niż zwykle tj ok. 15-20 litrów. i faktycznie było krótkie ok. 5-7minut
w poniedziałek pewnie pojedzie na warsztat, ale tak sobie kombinuję, ze to raczej nie jest zapchanie tylko awaria jakiegoś czujnika. dobrze kombinuję? multiscan nie pokazuje żadnych błędów.
pacjent to 159 1,9/150KM polift, EGR jest i sprawny, klapy off.