• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Stukanie przy gwałtownym dodawaniu gazu

shorty1988

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150KM 2005r
Mam mały problem ze swoją 159tką:
- podczas jazdy (przy gwałtownym dodaniu gazu lub wciskając pedał pulsacyjnie) słychać stuki jakby coś z zawieszenia było nie do końca dokręcone/miało luzy. Dodam tylko że na postoju nie ma tego problemu.
Silnik pracuje równo, nie "rzuca" nim podczas gaszenia i przyspieszania, nie ma metalicznych odgłosów przy gaszeniu, nie drży pedał sprzęgła biegi wchodzą gładko.
Co to może być? Na forum wyczytałem że podobne objawy są przy zużytych przegubach...

Mogą być przeguby wewnętrzne uszkodzone.
Napisz do nas z numerem Vin to zobaczymy ile to kosztuje

Przejrzyj to zawieszenie, bo może poduchy masz wywalone.

Tez możesz sprawdzić czy wszystkie koła masz dobrze dokręcone . Miałem tak jak piszesz przy ruszania stuki i przy chamowaniu.okazalo się ze kilka szpilek z przodu nie było dobrze zakręconych. Teraz cisza:)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Właśnie wróciłem od mechanika który miał mi ogarnąć auto. Zawieszenie jest w najlepszym porządku (włącznie z poduchami), wszystkie śruby dokręcone a problem nadal występuje. Jestem prawie w 100% pewny że to wina przegubu wewnętrznego, natomiast pan mechanik twierdzi że mechanizm różnicowy...

przeguby wewnętrzne

kwestia teraz z której strony (czy z obu stron)?

Podłącze się do tematu. U mnie takie "stuknięcie" (luz , coś nie dokręcone) słychać przy gwałtownym dodaniu gazu lub w momencie zmiany biegu, jak puszczam sprzęgło i dodaję gazu lub gwałtownie wcisnę sprzęgło. Jeżeli delikatnie dodaje gaz lub zmieniam biegi nie słychać żadnych stuków. Wydaje się, że jest to po lewej stronie (od strony kierowcy). Słychać też jak wyłączam silnik bez wciśniętego sprzęgła. Oczywiście nic poza wymienionym objawem dziwnego się nie dzieje w aucie. Chce podjechać do jakiegoś "specjalisty", ale za nim to zrobię może ktoś mi coś poradzi...

Przy zmianie biegów to raczej dwumas, może nie tyle jest skończony co zaczyna dawać o sobie znać.
Czytałem kiedyś temat o tym i ponoć ciężko to w 159 wyeliminować, zdarza się że nawet po wymianie na nowy zestaw występuje te stuknięcie przy zmianie biegów.
Miałem podobnie w poprzednim aucie, zaczęło się od lekkiego stuknięcia przy zmianie biegów, mało kto to słyszał, potem było ślizganie przy dodawaniu gazu, skończyło się na wymianie. Teraz nasłuchuje uważnie i chyba też zaczyna dawać o sobie znać, właśnie takie puknięcie delikatne przy wciskaniu sprzęgła. Narazie oprócz tego nie ma żadnych objawów, sprzęgło bierze ok itp, więc nawet nie ruszam, ale zaczne chyba już składać pln-y bo pewnie chip przyśpieszy wymiane.

Słuchając wydaję się, że jest to bardziej temat przegubu, gdzieś na półosi. Temat sprzęgła, dwumasy raczej po objawach bym odrzucił...

Amortyzatory
Powrót