• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Skrzynia w 1.75 TBi - kilka pytań

epsonix

Aktywny
Auto
Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
Czy ktoś wie jaka skrzynia jest w 1.75TBi, nic nie wychodzi mi z googlowania. Nie jest to napewno M32, a po ilości oleju jaki leje się do skrzynie mniemam że nie jest to też F40. Zatem co?

Sprowadziłem auto niedawno, 5 letnie/50tys. Skrzynia fajnie chodziła (nawet jak auto stało po nocy I olej był zimny), ale stwierdziłem że nie zaszkodzi wymienić oleju. Był faktycznie troche czarniejszy (choc nie taki jaki kiedyś wylałem w JTDM gdzie były ewidentnie opiłki metalu itp)
Po zlaniu, starego, wlaliśmy całe 2L Tutelli (czyli troche ponad przelew, bo coś na pewno zostało w skrzyni). Teraz, na zimnej skrzyni mam wrażenie że biegi chodzą ciężej niż wcześniej, na ciepłej już wszystko super. Zakupiłem Archoil 9100 w międzyczasie I przy okazji dolania go do oleju silnikowego, zedydowałem się dodać go do oleju skrzyni. Spuściliśmy ze skrzyni troche oleju, najpierw ten nadmiar przez otwór przelewowy(ok 100ml?), potem jeszcze ze 150ml przez dolny korek. weszło mi 160ml AR9100, akurat przelewało już przez otwór przelewowy, więc już więcej nie dolewałem (niby ma być 1:10 do skrzyni, jest troszkę mniej). Skrzynia dalej chodzi ciężej na zimnym. Czy ma ktoś jakieś obserwacje odnośnie zachowania po wymianie oleju?
Ile najlepiej lać oleju do skrzyni w TBI? Do M32 zalecają 0.5L więcej niz pisze w instrukcji(ochrona łożysk), do F40 ponoć zaś o 0.4L mniej. Jak to wygląda w skrzyni TBi?

Swego czasu grzebałem w internetach i wyszło, że to właśnie M32...

W tbi jest M32! I do tego olej powinno się wlewać górnym korkiem. Napełnienie skrzyni do poziomu bocznego korka to ciągle zbyt mało oleju.

W tbi jest M32! I do tego olej powinno się wlewać górnym korkiem. Napełnienie skrzyni do poziomu bocznego korka to ciągle zbyt mało oleju.
serio M32? no tylko dlaczego jeszcze mniej oleju podaja (do 1.75 2.0L a do 1.9JTDM 2.3L)? skrzynia z resztą chodzi o niebo lepiej/lżej niż w poprzedniej 1.9JTDM gdzie była M32, stąd założyłem ze to nie M32. Fakt że jest na niej wybite GM I jakieś numery, ale może to jednak inna skrzynia?

Hehe, nadzieja umiera ostatnia :) Obdzwon kilka warsztatów zajmujących się skrzyniami M32, wypytaj.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Do mokrej skrzyni wlej górnym korkiem ok 2.5 litra oleju - będziesz zadowolony :) Jaki olej wlałeś?

Do mokrej skrzyni wlej górnym korkiem ok 2.5 litra oleju - będziesz zadowolony :) Jaki olej wlałeś?
Pisałm w pierwszym poście - Tutlellę Matryxa i do tego Archoil AR9100.

- - - Updated - - -

Hehe, nadzieja umiera ostatnia :) Obdzwon kilka warsztatów zajmujących się skrzyniami M32, wypytaj.
Też trochę poszukałem wczoraj i wychodzi na to że to faktycznie M32. Póki co doleje trochę oleju + AR9100, żeby zrobić nadmiar jaki wypada mieć dla M32.

- - - Updated - - -

Potwierdzam, dlatego max podkręcenie tego silnika to 230 koni gdyż skrzynia więcej nie wytrzyma

Skrzynie raczej maja ograniczenia podawane w Nm przy jakimś tam zakresie obrotów. Tam gdzie silnik ma max moc (blisko max obrotów) to nie ma dużego momentu, i to skrzyni raczej nie szkodzi. Problemem jest raczej największy moment przy 1500-3500obr/min.
TBi ma standardowo 320Nm, czyli tyle co 1.9JTDM, u siebie w JTDM miałem podkręconą na 380Nm, a niektórzy robili i więcej. Myślę że zapas jest wystarczający i można śmiało kręcić, co tez zapewne uczynię w najbliższych miesiącach.

Skrzynie raczej maja ograniczenia podawane w Nm przy jakimś tam zakresie obrotów. Tam gdzie silnik ma max moc (blisko max obrotów) to nie ma dużego momentu, i to skrzyni raczej nie szkodzi. Problemem jest raczej największy moment przy 1500-3500obr/min.
TBi ma standardowo 320Nm, czyli tyle co 1.9JTDM, u siebie w JTDM miałem podkręconą na 380Nm, a niektórzy robili i więcej. Myślę że zapas jest wystarczający i można śmiało kręcić, co tez zapewne uczynię w najbliższych miesiącach.
Tylko że mi bardziej chodzi o awaryjność m32, pytanie ile po takich modach skrzynia wytrzyma.

Tylko że mi bardziej chodzi o awaryjność m32, pytanie ile po takich modach skrzynia wytrzyma.

skoro w 1.9JTDm jezdzi wielu na 380Nm, to jakis zapas jest jesli TBi ma 320Nm. Po modzie pewnie skrzynia nie wytrzyma 300czy500tys km, ale np przy moich malych przebiegach (12kkm/rok) nie przejmuje sie tym

skrzynia m32

ja już tą skrzynie naprawiałem. Słynne m32 wytrzymało u mnie 211000 km. Pojechałem do chłopaków co remontuje skrzynie i od razu mi pogratulowali. Zdziwiony zapytałem czego ? odpowiedzieli, że przebiegu skrzyni, podobne jeden z większych :)

Mówili, że te skrzynie bardziej padają w Oplach niż w Alfach. Nie powiedzieli dlaczego, ale juz chyba wiem. Skrzynie sam zdejmowałem i sam zakładałem, wysyłałem ją tylko do remontu.

Jak zdjąłem skrzynie, to od razu zerknąłem na sprzęgło. Niby silniki takei same jak w Fiatach, Oplach, Saabach i Alfach, to sprzęgła inne.
W Alfach - w tych 1.9 8v - jest dwumas, tarcza ze sprężynkami (a wiec odbiera drgania) i docisk. W Oplach np. jest tarcza sztywna. Dzięki takiemu zastosowaniu skrzynie w alfa wytrzymują sporo więcej niż ople. Ja ma teraz 215 000 i dwumas oryginał i go nie słychać.

Uważam, ze delikatnie możesz modyfikować i skrzynia powinna wytrzymać, a jak niestety nie wytrzyma, to też sie nie przejmuj, bo czeka to każdego z posiadaczy samochodów z tymi skrzyniami :)

P.S.

kiedyś polecali aby wlewać ceramizer do skrzynia, ale nie wiem na ile to się sprawdza.

Podłączenia się do tematu. Czy wszystkie skrzynie m32 są takie same? Przełożenia? Mocowanie silnika?
Opel, AR JTD i TBI chodzi na identycznych skrzyniach?

Te skrzynie różnią się przełożeniami. Obudowy są niby takie same ale kilka mocowań jest innych.

Jaka szansa że m32 z JTD będzie miała wałek atakujący i układ różnicowy takie same?

Wysłane z mojego moto e5 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót