• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Nie widzi kluczyka

grabo_s

Nowy
Auto
159 1,9jtdm 150KM
Witam,
Nie znalazlem podobnego tematu, moze slabo szukalem....

Moj problem polega na tym, że od jakiegoś czasu w 90% przypadkow po wlozeniu kluczyka brak reakcji - jakby go nie widzial. Po wyjeciu i ponownym wlozeniu jest ok. Myslalem ze to bateria, ale w obu kluczykach to samo. Innych objawow brak.

Z gory dziekuje za sugestie.

Pzdr

Wysłane z mojego GT-P5210 przy użyciu Tapatalka

Gdzieś czytałem ale już nie pamiętam gdzie problem podobny pomogła wymiana stacyjki tylko elektronika musi być stara

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

U mnie tak było właśnie, od takich objawów się zaczęło, potem się to systematycznie pogarszało.
Podepnij go pod kompa i sprawdź błędy MES-em, jeśli to problem ze stacyjką to będą zapisane błędy z odczytu TEG.

Dzieki za info. Jutro podepne MES i zobacze czy sa jakies bledy.

Wymiana stacyjki - to jakas powazna operacja?

Niestety, to dosyć poważna robota i byle kto tego nie ogarnie, mnie to kosztowało 900zł i prawie 3 dni bez auta (wymiana stacyjki na używaną)
Jeśli okazało by się, że uszkodzona jest elektronika stacyjki, to zostaje jedynie wymiana na nową w ASO.

To mnie nie pocieszyles :/ nawer nie chce myslec ile w ASO bedzie to kosztowalo.
Taki swiateczny gift

900 zł?! przecież stacyjke zdemontować można w 30 min samemu kup stacyjke na allegro koszt od 20 zł rozbierz i sprawdź czy łatwa jest operacja ja bym od tego zaczął

Te 3 dni to pewnie czekali aż przyjdzie paczka ze stacyjką ;-)

Dzięki za info. Tak też zrobię, MES i sprawdzenie tematu od strony mechanicznej ;)
Pzdr

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka

Trzeba

900 zł?! przecież stacyjke zdemontować można w 30 min samemu kup stacyjke na allegro koszt od 20 zł rozbierz i sprawdź czy łatwa jest operacja ja bym od tego zaczął

Mylisz się jeśli myślisz, że to takie łatwe. Trzeba przelutować Eprom.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Nawet jeśli, to elektryk specjalizacja od micro układów za taką czynność nie weźmie tyle. Druga sprawa ciekaw jestem ile kosztuje zamówienie w aso po dany egzemplarz stacyjki dedykowanej

Nie sprecyzowałem, za naprawę dałem 600zł, 300zł kosztowała mnie stacyjka w idealnym stanie, wolałem dać więcej za porządny egzemplarz, żeby się za chwilę nie bawić w to samo.
Jak ostatnio zadałem takie pytanie do ASO, to dostałem odpowiedz, że sama nowa stacyjka to 1500zł.
Samo przelutowanie nie wystarczy, trzeba tam było więcej roboty, nie znam się za dobrze na elektronice, więc nie powiem dokładnie co tam trzeba było zrobić.
W naszych bellach nawet samemu dorobić kluczyk nie jest tak prosto i chyba tylko 1 koledze z naszego forum jako jedynemu w Polsce się ta sztuka udała.

Ostatnia edycja:
Witam,
Sprawdzlem MES i nie ma zadnych bledow. Poza tym po wlozeniu kluczyka kierownica sie odblokowuje zawsze, poza tym nic. Dopiero po ponownym wlozeniu reaguje wszystko tj. Na desce i moznaodpalic auto.

Aż sprawdzę z ciekawości mam stacyjke jak kupowałem dodatkowy kluczyk w celu przełożenia obudowy. Stacyjka byla w komplecie miałem wywalić ale rozkrece po świętach to dam znać

Witam,
Czy coś się wyjaśniło w tym temacie? Mam ten sam problem - wkładam kluczyk, słychać że zaskoczyło, puszcza blokada kierownicy, ale kontrolki się nie zapalają. Samochód widzi klucz - po wciśnięciu "Startu" auto odpala.
Natomiast dopiero po wyjęciu i ponownym włożeniu wszystko działa jak należy (wystarczy "ruszyć" kluczem w stacyjce) - zapalają się kontrolki. Czy to rzeczywiście uszkodzenie elektroniki czy raczej jakiś mechaniczny problem w stacyjce?

uploadfromtaptalk1453719498192.jpguploadfromtaptalk1453719507778.jpguploadfromtaptalk1453719516546.jpg

Tak wygląda stacyjka po rozebraniu. Ciężko się otwiera obudowę tak aby zatrzaski pozostały całe. Mechanizm blokady kluczyka jest prosty i solidnie wykonany ale składa się z kilku elementów i jest szansa że przełożenie samej obudowy naprawi problem ale to tylko teoria

Wczoraj włożyłem klucz i oczywiście nie zaskoczyło za pierwszym razem. Wyjąłem więc klucz i chcąc sprawdzić zapadkę w środku wsadziłem palec do stacyjki. Nacisnąłem zapadkę i wszystko wystartowało tak jakby klucz był w stacyjce, dziwne.

Amortyzatory
Powrót