• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Podwójna końcówka wydechu, kto gdzie zamawiał?

bartek1204

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159, 1.9 JTDM, 150KM, 2006r
Witam otóż mam jeden wydech z tyłu po lewej stronie, nie mam pieniędzy na Ultera, a strasznie mi się to podoba więc postanowiłem zakupić dwie końcówki na wydech i je zamontować. Posiada ktoś takie jak tutaj? Szukam i szukam, ale wymiary mi nie podchodzą.
Zależy mi aby były dwie rurki ścięte pod skosem.
attachment.php

Załączniki

• sada.jpg
    sada.jpg
    38 KB · Wyświetleń: 610
Hmm, no nie wiem, nie wiem. Mi osobiście się nie podoba, bardziej mi pasuje podwójny wydech, ale końcówki pojedyncze.
Ale z drugiej strony nie rozumiem- skoro nie masz drugiego tłumika, to do czego chcesz zamontować te końcówki?
Końcówki pojedyncze mają fi 80 z tego, co pamiętam.
OK, chyba kumam. Chcesz zamontować podwójne końcówki na jeden wydech, który masz, tak?

Hmm, no nie wiem, nie wiem. Mi osobiście się nie podoba, bardziej mi pasuje podwójny wydech, ale końcówki pojedyncze.
Ale z drugiej strony nie rozumiem- skoro nie masz drugiego tłumika, to do czego chcesz zamontować te końcówki?
Końcówki pojedyncze mają fi 80 z tego, co pamiętam.
OK, chyba kumam. Chcesz zamontować podwójne końcówki na jeden wydech, który masz, tak?

Tak, tak podwójną końcówkę na jeden wydech ten co mam oryginalnie po lewej stronie. Na allegro wszystkie za szerokie po w tym plastiku w zderzaku maxymalna szerokość to około 13 CM. tak żeby nie dotykało zderzaka z lewej i z prawej strony.

Napisz do misia ileś tam z forum, on robi końcówki wydechu. Może zrobi takie podwójne.
Nie lepiej Ci np kupić normalne końcówki, lub większe- fi 90 i dorobić sobie rurę na drugą stronę i założyć te dwie końcówki?

Chcesz zrobić jak na zdjęciu,ale nie chcesz zwiekszac otworu w zderzaku.Poprostu się nieda.
Aby się zmiescilo w fabryczny otwór to końcówki fi 60mm,napewno będzie zaj.... wygladac.
No ale...

Napisz do misia ileś tam z forum, on robi końcówki wydechu. Może zrobi takie podwójne.
Nie lepiej Ci np kupić normalne końcówki, lub większe- fi 90 i dorobić sobie rurę na drugą stronę i założyć te dwie końcówki?

Właśnie na drugą strone dorobie rure i założe po obu stronach, tylko trzymają mnie te końcówki ;/

- - - Updated - - -

Chcesz zrobić jak na zdjęciu,ale nie chcesz zwiekszac otworu w zderzaku.Poprostu się nieda.
Aby się zmiescilo w fabryczny otwór to końcówki fi 60mm,napewno będzie zaj.... wygladac.
No ale...
FI 60 czyli co to jest to FI, bo nigdy się tym nie interesowałem..

Proxim ale masz fajne fele :D Co to za model? Występują w rozmiarze 18"? Trzeba kombinować z dystansami?

Bartek-to jest polerowana kwasówka chyba, coś a la chrom. Nie świecą się, bo brudne pewnie. Normalnie się świecą. Większe można założyć, misiu ma chyba 90-ki

Magil. To koła AEZ Valencia. Widziałem takie koła 18, albo i nawet 17. I szczerze to wyglądało to kiepsko.. Ale to chyba 17-ki były, 18 już pewnie lepiej wygląda.

Bartek-to jest polerowana kwasówka chyba, coś a la chrom. Nie świecą się, bo brudne pewnie. Normalnie się świecą. Większe można założyć, misiu ma chyba 90-ki

Magil. To koła AEZ Valencia. Widziałem takie koła 18, albo i nawet 17. I szczerze to wyglądało to kiepsko.. Ale to chyba 17-ki były, 18 już pewnie lepiej wygląda.

Okej, dzięki wielkie :> Pozdrawiam :)

17tki dla mnie za małe, myślę nad jakimiś fajnymi 18", coś podobnego do tych właśnie. Widzę w katalogu, że są tylko 5x108 lub 5x112. Stosowałeś śruby pływające czy jakieś dystanse?

17tki dla mnie za małe, myślę nad jakimiś fajnymi 18", coś podobnego do tych właśnie. Widzę w katalogu, że są tylko 5x108 lub 5x112. Stosowałeś śruby pływające czy jakieś dystanse?
Zdaje się, że moje są 5x110, ale sprawdzę, bo faktycznie nie widzę w katalogu takich. No ale z drugiej strony ja mam 20 cali, może jakieś takie były do Saaba np., lub Opla. Ja nie mam śrub pływających założonych, ani dystansów. Z tyłu jest w sam raz, z przodu jakiś delikatny 5 mm by i może się przydał, ale koła robią takie wrażenie, że nie widzi się tego ;)
Patrzyłem, jakbym chciał zmienić na 19 cali takie, ale 4200 za same felgi by mnie wyszło

Mniej więcej coś takiego

Dokładnie nie widzę otworu w zderzaku z prawej strony wydechu, jak go wykonałeś? Wyrzuciłeś całą zaślepkę, czy w niej wycinałeś potrzebny profil?
Też chciałem założyć 2-gi wydech z prawej strony, ale własna przeróbka zderzaka nie podoba mi się. Na razie, bez wymiany całego zderzaka na oryginalny nie "zaczynam projektu".

Jeżeli chodzi o otwór to sprawa ma się tak. W zderzaku masz zaślepkę i z prawej i z lewej strony.
Z lewej oczywiście jest ściągnięta, bo jest tłumik, a z prawej jest cała. Przy dorobieniu tej rury trzeba tylko ściągnąć tą prawą, przyłożyć do lewej, żeby mieć wzór na ile wyciąć prawą. Odrysować, przyciąć i założyć. Wtedy obie będą takie same. Zaślepka jest z plastiku, więc bez problemu można to zrobić.
Pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót