[Brera] Wysoki stan płynu w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego.

zuch10

Nowy
Auto
Alfa romeo Brera
Witam

Posiadam Alfę Romeo Brera 3.2 jts Q4. Moim problemem jest wysoki stan płynu w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego. Płyn po dłuższej, szybszej jeździe jest wywalany górą przez zawór zbiorniczka płynu chłodniczego. A także po szybszym ruszeniu na 1 i 2 jest znaczny wzrost płynu w zbiorniczku. Dodam jeszcze, że wskaźnik temperatury wody cały czas trzyma 90 stopni. Był już wymieniany termostat, została sprawdzona szczelność układu chłodniczego i pompa wody, sprawdzona uszczelka pod głowicą, a chłodnica według mechaników jest dobra. Nie wiem czy to ma związek też z płynem chłodniczym, ale czasami po wciśnięciu pedału gazu do oporu nawet na niskim biegu i zatrzymaniu się po paruset metrach słychać odgłosy pracującego jakiegoś silnika elektrycznego.

Z góry dzięki za propozycje co to może być ;)

Ostatnia edycja:
Ktoś pisał że wymiana korka od zbiorniczka wyrownawczego pomogła.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Już wymieniony cały zbiornik wyrównawczy z korkiem. Sorry, że nie napisałem.

Witam

Posiadam Alfę Romeo Brera 3.2 jts Q4. Moim problemem jest wysoki stan płynu w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego. Płyn po dłuższej, szybszej jeździe jest wywalany górą przez zawór zbiorniczka płynu chłodniczego. A także po szybszym ruszeniu na 1 i 2 jest znaczny wzrost płynu w zbiorniczku. Dodam jeszcze, że wskaźnik temperatury wody cały czas trzyma 90 stopni. Był już wymieniany termostat, została sprawdzona szczelność układu chłodniczego i pompa wody, sprawdzona uszczelka pod głowicą, a chłodnica według mechaników jest dobra. Nie wiem czy to ma związek też z płynem chłodniczym, ale czasami po wciśnięciu pedału gazu do oporu nawet na niskim biegu i zatrzymaniu się po paruset metrach słychać odgłosy pracującego jakiegoś silnika elektrycznego.

Z góry dzięki za propozycje co to może być ;)
Dosyć nietypowe masz te objawy. Jak korek jest sprawdzony to czy na 100% głowica jest O.K.?
W jaki sposób była sprawdzona?

Uszczelka była tylko sprawdzana dzięki specjalnemu preparatowi, który jest wkładany zamiast zaworu do zbiorniczka wyrównawczego.

Niestety te preparaty są mało skuteczne. Z własnego doświadczenie wiem że przy głowicy pękniętej w 3 miejscach "specjalny" preparat nie wykazał nic.

Czyli trzeba zdiagnozować Twoją głowicę u kogoś kto ma większą wiedzę i doświadczenie, wykraczające poza zastosowanie preparatu.

A że tak powiem tradycyjnie ktoś macał węże od płynu chłodniczego? Przecież przy takiej akcji jak dmucha do układu chłodzenia to dosyć łatwo stwierdzić bez narzędzi.

Mam nowe objawy. Ze względu na mrozy, które nam teraz towarzyszą auto nie daje ciepłego powietrza do kabiny samochodu podczas postoju, gdy ruszę odrazu jest ciepłe powietrze w kabinie. To samo się dzieje gdy zatrzymam się na światłach, do kabiny samochodu wpada letnie powietrze a po ruszeniu od razu ciepłe. Test przeprowadziłem cały czas mając włączone ogrzewanie na "HI".

Moim zdaniem ewidentnie uszczelka pod głowicą. Sprawdzałeś czy przewody od chłodzenia, jak samochód jest rozgrzany i dodasz gazu robią się twarde?

"letnie powietrze" przy takim mrozie na wolnych obrotach to normalne zjawisko. Nastaw temp. na 20 stopni i zobaczysz różnicę. Przy stawieniu nawiewu na maksa zimne powietrze jest zasysane, a nagrzewnice nie mają czym być ogrzane.

Co do zwiększania się poziomu płynu podczas szybkiej jazdy. Sprawdź jaką masz faktyczną temperaturę (90 stopni na wskaźniku może być faktycznie wyższą)
Być może masz brudną chłodnicę i nie nadąża schładzać układu, wzrasta temperatura, ciśnienie płynu a co za tym idzie objętość.

przy 17 tez grzeje bo przeciez zeby zrobic zadane 17 przy mrozie na zew tez musi grzac

ja wiecej nie uzywam nawet teraz
nie lubie piekarnika w aucie

Amortyzatory
Powrót