[159] Odpalanie w mrozie

Auto bardzo szybko odpala ,więc rozrusznik obstawiam na dobry kreci mocno i skutecznie szybko odpala auto.Obstawiam raczej jak kolega pompe wspomagania.Tylko ja są minusowe temperatury to wysępuje.

Auto bardzo szybko odpala ,więc rozrusznik obstawiam na dobry kreci mocno i skutecznie szybko odpala auto.Obstawiam raczej jak kolega pompe wspomagania.Tylko ja są minusowe temperatury to wysępuje.

Odpuść temat i zaakceptuj taki dźwięk na mrozie.
Niektórzy wymieniali płyn wspomagania na zielony.... ale po jakimś czasie pisali, że rzadszy ( a zielony taki jest ) doprowadza po wymianie do awarii maglownicy.
Wiec chyba sensu nie ma.

Kręci dobrze ale bendix za wolno się cofa - stad ten dźwięk.

jak rozrusznik to dlaczego jak sa temperatury dodatnie to jest wszystko ok i nie ma tego dżwięku

Witam,u mnie jak jest -15 czy -10 czy jak na filmie -4,5 jak od[alam auto jest taki specyficzny dżwiek.Wiecie co to może byc.Błędów żadnych,świece ok,paliwo z Lotosa,Akumulator ma 2 lub 3 miesiące .

To jest dzwięk przypchanej odmy.

Właśnie byłem odpalić samochód dzwiek się pojawił ale znacznie krócej a rozrusznik kreci jak wsciekły czyli wszystko ok poprostu ten typ tak ma to w końcu włoszczyzna a co do pompy wspomagania to płyn w niej zawsze jest nie ma czegos takiego że zchodzi płyn i wyje tam płyn jest zawsze (olej).

I jak wiadomo na przy ujemnych temperaturach metal się kurczy-zaciska z tond ten dzwięk ROZRUSZNIKA

Ostatnia edycja:
NA 100% rozrusznik do regeneracji - miałem identyczny dźwięk czym zimniej to trwał dłużej. Czyszczenie, nowy bendix, tulejki, szczotki załatwiły sprawę

To nie rozrusznik. To pompa wspomagania tak jęczy zanim olej do niej dojdzie. Mam taki samo dźwięk, który zaczyna się pojawiać jak jest -5 i więcej. Im zimniej tym dłużej trwa. Trzeba było posłuchać jak odpaliłem przy -17:D Potępięcze jęki trwały kilkadziesiąt sekund (+ zimny olej w automacie) po ruszeniu. Po rozgrzaniu cisza. A i rozrusznik mam w porządku. Pzdr.

Za regeneracje rozrusznika zapłaciłem 150zł łącznie z operacją wyciągania i zakładania - chyba to nie tak dużo dla świętego spokoju to zrobić.
U mnie po regeneracji ten dźwięk się już nigdy nie pojawił - przypadek?

Za regeneracje rozrusznika zapłaciłem 150zł łącznie z operacją wyciągania i zakładania - chyba to nie tak dużo dla świętego spokoju to zrobić.
U mnie po regeneracji ten dźwięk się już nigdy nie pojawił - przypadek?
To nie przypadek to fakt

Mam ten sam dźwięk. I też wygląda mi to na bendiks - poprzedniej zimy tego nie uświadzyłem mimo większych mrozów. Mimo wszystko obstawiam że to przez pogode.

Ostatnia edycja:
U mnie ten dźwiek jest nie zależny od pogody jak bylo 15 na plusie to tez sie trzaska

A po odpaleniu jak by auto stało na chodzie ile czasu jtdm potrzebuje by się rozgrzać ? Poprzednie benzynki postały 10-15 minut i już temperatura rosła... A tu gdy patrzę jak się zachowuje temp w JTDM to mam wrażenie że na postoju nigdy się nie rozgrzeje...

Pytanie klucz jak sprawdzał? Bo może być tak że świecą grzeją nie od czubka lub mało wydajnie. Oczywiście jest to tylko moje gdynianie na podstawie filmów jakie widziałem na YouTube szukając jak sprawdzić świece. Moje odpalenie wygląda tak

https://youtu.be/jnjaysBqdJ4 jak widać auto po dodatkowym dogrzaniu świec zapaliło

Jutro wymieniam komplet świec zobaczymy bo kompresja była sprawdzana wtryski altek rozrusznik regenerowalem Aku ma 4 miesiące. Jak świece nie pomogą to chyba oddam to auto na WOŚP. Dodam że jak auto zapali to kolejne nawet w odstępach kilku godzinnych (nie po nocy) odpala z pół obrotu.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Po wymianie świec auto po nocy odpaliło z pół obrotu, bez dodatkowego grzania . Ale czy to coś pomogło?! Teraz było znacznie cieplej nadal poniżej zera. Jeśli diabeł tkwi w paliwie to sprawdzę jak wrócą mrozy. Po wyjęciu wszystkich starych świec każda na krótko podłączona do Aku działała poprawnie i szybko wymiana trwała 20 minut łatwa i przyjemna w sumie mogłem zrobić to sam jednak bałem się ukręcic gwint
https://youtu.be/UKuzGxREbTA

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

A po odpaleniu jak by auto stało na chodzie ile czasu jtdm potrzebuje by się rozgrzać ? Poprzednie benzynki postały 10-15 minut i już temperatura rosła... A tu gdy patrzę jak się zachowuje temp w JTDM to mam wrażenie że na postoju nigdy się nie rozgrzeje...

Masz rację na postoju to nigdy się nie rozgrzeje. W moim przypadku jak Alfa nie złapie 90stopni to gdy ją zostawię na postoju to temperatura z 70stopni potrafi spaść do poniżej 60. Miałem tak ostatnio, gdy zostawiłem samochód na ok. 10min przy temperaturze -8.

Moja historia z tzw. paliwem zimowym:
W niedzielę rano przy temp. -13*C auto z silnikiem 1.9 8v mjtd odpaliło bez problemu. Po przejechaniu ok. 1 km zgasło. Zapaliła się kontrolka silnika. Kolega zaproponował wymontowanie filtra paliwa i ogrzanie go w garażu. Zamontowaliśmy ogrzany filtr.Po odpowietrzeniu paliwa, auto odpaliło bez problemu.
Paliwo orlenowskie zatankowane było do pełna 26.12. W chwili zamarznięcia w baku było ok 2/3 paliwa. Filtr paliwa Bosch wymieniany był w kwietniu ub. roku i przejechałem na nim ok.12 kkm.

Moja historia z tzw. paliwem zimowym:
W niedzielę rano przy temp. -13*C auto z silnikiem 1.9 8v mjtd odpaliło bez problemu. Po przejechaniu ok. 1 km zgasło. Zapaliła się kontrolka silnika. Kolega zaproponował wymontowanie filtra paliwa i ogrzanie go w garażu. Zamontowaliśmy ogrzany filtr.Po odpowietrzeniu paliwa, auto odpaliło bez problemu.
Paliwo orlenowskie zatankowane było do pełna 26.12. W chwili zamarznięcia w baku było ok 2/3 paliwa. Filtr paliwa Bosch wymieniany był w kwietniu ub. roku i przejechałem na nim ok.12 kkm.
dlatego w zimie ja zaczalem dolewac SkyDD przy tankowaniu, przynajmniej usuwa niektore potencjalne problem zwiazane z paliwem

Miałem to samo z paliwem z orlenu, myślałem że nie odpale, auto stało w blaszaku a na polu -20. Zalałem potem na próbe diesel arktyczny na statoil i przy tym zostane, odrazu widać różnice.

Ja rozumiem -20* C, wtedy dolałbym dodatek do paliwa, ale to było ,,tylko" -13* C.

Amortyzatory
Powrót