[159] Czym to przykleić ? Mocowanie wewnętrzne w tapicerce drzwi

Pawelek_S

Nowy
Auto
1.9 150KM
Może ktoś się w to bawił i wie czym przykleić od wewnętrznej strony boczka drzwiowego plastikowy element do którego przykręca się panel z przyciskami od szyb. Musiałem go odkleić z innego boczka i teraz potrzebuję przykleić do docelowego boczka.Mocowanie to jest wykonane z PP i tu problem.

Kup jakąś piankę niskorozprężającą, lub silikon, jest tego troche, coś dobierzesz, może i nawet czarny kolor znajdziesz? A ztego co pamietam, ten panel jest na zatrzask, nie musisz go koniecznie przyklejac, chyba że go nie masz, to inna sprawa.

Nie ma zatrzasku to ta część gdzie są pod gumowym mini dywanikiem dwie śruby przykręcone w środku drzwi a od góry przykręca się kieszonkę z przyciskiem od szyb.Odrywałem to z boczka alfateksu bo nie było w skórzanym. Nie umieli zdemontować i połamali więc muszę jakoś przełożyć ze swego.

Klej do szyb samochodowych.

Zrób zdjęcie jak to jest połamane. Ale chyba Pampik ma rację, bo ten specyfik dużo potrafi skleić.

- - - Updated - - -

Zrób zdjęcie jak to jest połamane. Ale chyba Pampik ma rację, bo ten specyfik dużo potrafi skleić.

Masa klejąco-uszczelniająca WURTH powinna sobie poradzić. Z doświadczenia powiem, że kleje do tworzyw sztucznych, plastików tego nie chwycą.

No właśnie bo to plastik polipropylenowy (PP) dzięki spróbuję klejem do szyb ,gdzie można i w jakich opakowaniach kupić ?

Kleje do szyb są w opakowaniach jak silikony, hurtownia motoryzacyjna lub allegro :)

Fajnie ,nigdy się za tym nie rozglądałem , myślałem że dostępne tylko u panów co wstawiają szyby za duże pieniądze w kilowych puszkach :D.

:) na szczęście nie, Boll wychodzi całkiem tanio, koło 20zł.

Nie cuduj z klejami do szyb, bo nie kleisz szyby tylko plastik typu PP. Jest pełno tego na rynku, idź do marketu budowlanego i zakup jakiś porządny. Tylko pamiętaj że dobre kleje są dwuskładnikowe. Zapytaj sprzedawcy to Ci ogarnie. Nie wydasz więcej niż 15 złotych. Upewnij się jednak, czy to na pewno PP jest, bo jak ABS (a pełno tego w samochodzie) to potrzebował będziesz innego kleju.

Dwuskładnikowy staje się kruchy i potem on sam pęka. Ja kupowałem w sklepie z częściami klej do szyb henkel za 10zł :D

Nie cuduj z klejami do szyb, bo nie kleisz szyby tylko plastik typu PP

Nie tak łatwo z plastikami PP wełno w marketach jest oczywiście ale tym to polepisz a nie trwale połączysz. Ogólnie trudno to skleić a szczególnie z innym materiałem.
Po za tym tam musi być metoda wypełnieniowa a nie stykowa.

Wiesz możesz mi zaufać, kup dobry klei dwuskładnikowy i nie martw się na zapas. Dobry klej to taki który "spawa plastik", czyli nadtapia powierzchnie i trwale łączy. Na pewno takie kleje nie kruszą się i nie pękają, mam dość duże doświadczenie z tym związane. Jeśli jednak jak mówisz trzeba tam wypełnienia, a nie stycznego klejenia, to przemyśl czy nie lepiej będzie jak udasz się do warsztatu gdzie spawają plastiki. Bo żaden klei nie zastąpi spawarki. Nie demonizujcie też tego PP, plastik jakich wiele, trzeba tylko odpowiednich środków do niego. Złe doświadczenia z nim wynikają jedynie z tego, że ktoś próbował używać cyjanoakrylatów w samochodzie, a to nie mogło się udać. Przecież wszyscy mają w głowie,że Kropelka i Super Glue ( najlepiej z Pudzianowskim na obrazku):D jest dobre na wszystko. Nieprawda?

Kolega nie zamieścił zdjęć ale z tego co pamiętam to chodzi o łączenie plastiku ze skorupą tapicerki, która jest pod spodem czymś w stylu włókna. Tutaj klej dwuskładnikowy nie będzie zbyt dobrym rozwiązaniem. Oryginalnie te elementy są klejone żywicami lub klejami polimerowymi. Niektóre firmy stosują też rozwiązania na bazie kleju termicznego. Klej do szyb będzie tutaj dobrą alternatywą, bo chwyci PP oraz skorupę ze swoją włóknistą powłoką. Jeszcze można kupić zwykły klej polimerowy (np taki: http://allegro.pl/dragon-klej-uniwersalny-polimerowy-1l-k407y-i5900453652.html) i też będzie trzymało.

Chyba że tak. Zwracam honor jak to się mówi, zrozumiałem że chodzi tu o połączenie dwóch kawałków PP. Korytka i tej podpórki do niego. Mój błąd, ale chciałem dobrze:cool:

Amortyzatory
Powrót