[159] Szarpanie przy zmianie biegów

Kinia27

Nowy
Auto
AR 159 SW 1.9 jtdm
Potrzebuję pomocy Alfaholicy! :)
otóż od jakiegoś czasu (alfe mam niecały mc) przy zmianie biegów z 3 na 4 i wyzej przy 2tys obrotów czuć szarpnięcie... o co chodzi? co sprawdzić i jak?
mam nadzieje, że po wczorajszej przygodzie z alternatorem nie będzie jakiś większych kosztów :P

alfa z 2006 1.9ijtdm 16v

Trzeba obadać elementy zawieszenia silnika. Jeśli będzie w porządku to trzeba przyjrzeć się dwumasie.

Wszystko przejrzane na wylot i z powrotem i jak szarpała/odcinała tak dalej to robi :/

Jeśli trzesię budą, biegi ciężko wchodzą, a sprzęgło działa jak młot, to albo dwumas, lub co gorsza, koła zębate w skrzyni biegów mogły sie wyrobić. Czy na zimnym silniku, coś Ci terkoce pod maską i po wciśnieciu sprzegła przestaje?

biegi wchodzą jak w masło, budą nie trzesie, sprzęgło też leciutko

podczas jazdy przy zmianie biegów z 3 na 4 w okolicy 2tysi obrotów czuć takie szarpnięcie, tak jakby ją coś odcinało na 2-3 sekundy i potem jest OK, zauważyłam w tygodniu,że przy spokojnej jeździe nie jest tak bardzo to wyczuwalne... może coś z turbiną?

Mam czasem podobne objawy. Przy zmianie biegów np. z 2 na 3 bieg lub z 3 na 4, zawsze przy niskich obrotach, po wbiciu biegu i dodaniu gazu jest takie dziwne szarpnięcie, wrażenie jakby spadła moc . Objawy występują bardzo sporadycznie, były od zawsze, praktycznie od kiedy kupiłem nowy samochód w 2009 r. Teraz ma 150 tys więc przestałem się tym przejmować zwłaszcza, że nie ma innych niepokojących objawów. Oczywiście, nie mam pewności, że to ten sam temat.

Ostatnia edycja:
to i u mnie jest TO SAMO :) tyle że od 3 biegu wzwyż, no moja z 2006 i ma 240k :/ ale to jest wkurzające u mnie wyszło jakieś 2 tyg po zakupie i mnie to martwi co by się nie okazało,że trzeba władować w nią kosmiczne pieniądze

No to jak zdiagnozujesz problem to chętnie się dowiem o co chodzi. Z ciekawości sam będę obserwował czy w ogóle to jeszcze występuje, bo tak jak napisałem wcześniej - występowało od dawna, sporadycznie i przestałem to zauważać. Nie znaczy to, że to nic poważnego i że dobrze zrobiłem.

haha, jak zdiagnozuje jeszcze :D bo póki co bez rezultatów, ale jak coś będę pisać! choć może ktoś się trafi i będzie wiedział o co kaman

haha, jak zdiagnozuje jeszcze :D bo póki co bez rezultatów, ale jak coś będę pisać! choć może ktoś się trafi i będzie wiedział o co kaman
Takie szarpnięcia może powodować dużo elementów trzeba ustalić czy to to zawieszenie czy też napęd, można podłączyć fesa i w drogę

Wg mnie egr. Mowie o szarpnieciu przy 2000 obr. Masz czy zaslepiony jest?

Jeśli szarpnięcie następuje podczas jazdy i nie jest związane bezpośrednio z puszczeniem sprzęgła to szaq dobrze napisał - EGR.

Jesli zaslepiony to nie powinno byc tego efektu. To trzeba sprawdzic czy jest rzeczywiscie zaslepiony czy czesciowo tylko.

byłam, dowiedziałam się... jest częściowo zaślepiony

- - - Updated - - -

wybaczcie tyle pytań z mojej strony :D

Amortyzatory
Powrót