• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Brera] - trudności w napełnianiu baku

starik53

Nowy
Auto
Brera 3,2 V6 Q4 oraz Stelvio Veloce 2T Q4
Witajcie,
Przy zakupie samochodu (Brera 3.2 Q4) poprzedni właściciel uprzedził mnie, że wielkorotnie nie udaje się napełnić baku paliwem, gdyż pistolety odbijają już po nalaniu 2/3 do 3/4 objętości zbiornika paliwa.
Faktycznie, w ponad 80% wypadków - tak mi się dzieje. Po pewnym czasie można dopełnić, ale kto będzie stał przy saturatorze kilkanaście minut blokując dostęp innym bo ... będzie musiał dopełnić.
Konsultowałem sie z serwisem AR i powiedziano mi, że w dokumentacii dla serwisów faktycznie wspomina się o takiej przypadłości.
Zaleca się wtedy ... wymianę całego zbiornika na nowy!!! :blink:
(Koszt zbiornika w sklepie - rzędu ponad 4000zł!!!)
Jak dla mnie objawy wskazują na jakiś problem z tworzeniem się bąbla powietrza w zborniku paliwa i trudności z jego usunięciem.
Jego konstrukcja (tak pokazują go na szkicach) jest faktycznie taka dwukomorowa ...
Albo - problemy z odpowietrzaniem baku (przytkany, może zgięty przewód odpowietrzania)?
Czy ktoś z Was miał taki problem lub slyszał o nim i jego metodach jego rozwiązania?!?!

Będę wdzięczny za dobre rady!

Pozdrawiam,

starik

Przejrzyj odpowietrznik to się dowiesz :)
Innego rozwiązania nie widzę.

Jeżeli to jest zatkany odpowietrznik to przy otwieraniu korka wlewu chcąc zrobić dolewkę do pełna powinieneś usłyszeć takie zasysające syczenie...

Jeżeli to jest zatkany odpowietrznik to przy otwieraniu korka wlewu chcąc zrobić dolewkę do pełna powinieneś usłyszeć takie zasysające syczenie...
Tak by było w skrajnym przypadku ...
Ale gdyby odpowietrznik był tak skutecznie zatkany, to w trakcie jazdy pojawiało by się podciśnienie, które w skrajnym przypadku mogło by doprowadzić do ... zassania zbiornika paliwa. Widziałem taki przypadek w Oplu, w którym filtr odpowietrzający bak został zalany paliwem i stał się nieprzepuszczający dla powietrza - sktuek - bak zassany do połowy (jego pojemność zmniejszyła się do połowy), pęknięcie na długości ok. 30 cm ścianki zbiornika, która tego wytrzymała po jego zaklęśnięciu sie ... katastrofa!
Pompa paliwa w trakcie jazdy pompuje jednak dużo wolniej niż podający paliwo z saturatora pistolet. Więc może jest to "tylko" zdławienie odpowietrzenia?!
Nie mam żadnych rysunków do mojego samochodu, więc nie wiem, jak zostało zorganizowane w nim odpowietrzanie układu paliowego. Gdzie i którędy prowadzony jest przewód odpowietrzający, gdzie i jaki jest sposób jego zakończenia (filtr z absorbentem jak we wspomnianym Oplu, czy jakiś zaworek?) i gdzie go szukać (w komorze silnika, czy gdzieś w okolicach zbiornika paliwa ... ?
Jeżeli ktoś w Was to wie - bardzo proszę o podpowiedź!

Pozdrawiam,

Starik

Amortyzatory
Powrót