Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Co tak stuka przy skręcaniu kół w miejscu?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    Giulietta 1.4 170, wcześniej 159 1.9 JTDM 150

Domyślnie Co tak stuka przy skręcaniu kół w miejscu?

Czesc,

na początku uprzedzę od razu wszystkich, którzy będą chcieli mnie zgnoić za "zakladanie tematu, który już był" - otóż nie, przeglądałem forum wszerz i wzdłuż i nie znalazłem rozwiązania

Kilka miesięcy temu pojawiło mi się dziwne stukanie. Występuje ono przy skręcaniu kół w lewo na twardym podłożu, kiedy opór kół jest większy niż np na szutrówce. Jest to strasznie irytujące przy manewrach parkingowych, w czasie jazdy nie przeszkadza, bo nic nie slychac (no moze przy bardzo powolnym skręcaniu). Wygląda to tak:

Auto w tym czasie było u 3 mechaników (Paweł Mikulec, PabloGarage i znajomy mechanik niespecjalizujący się w Alfach). Niestety nikt mi nie pomógł.

1. Pierwsza diagnoza p. Mikulca - lewy drążek kierowniczy. Wymienione, stuki nadal występują.
    2. Druga diagnoza p. Mikulca - stuki wydobywają się z magla. Pofatygowałem się do Łodzi na jego regenerację. Regeneracja przeprowadzona, 1250zł nie moje. Przy okazji gość zmienił mi zbiorniczek oraz zalał nowy płyn Tutela GI/E (taki jak mialem wczesniej). Stuki występują nadal.
    3. Wymieniona przez Pablo prawa końcówka drążka, nasmarowany sworzeń wahacza dolnego prawego, naprawiony górny wahacz (był walnięty, ale to nie on tak stukał). Niestety dolegliwość nie ustała. Wg mnie panowie skupili się na prawej stronie, natomiast ja, będąc w aucie, slysze to bardziej z lewej.
    4. Wymieniona lewa końcówka drążka przez znajomego mechanika. To też nie to.

Nie mam już pomysłu. Kasa ucieka z portfela, a problem nadal występuje. Sam nie potrafię grzebać w autach, ledwo umiem zmienić olej i filtry ;p
    Może ktoś miał podobnie, może coś podpowie?

pozdr

criss
    Gość

Domyślnie

Sprawdzane były łożyska oporowe amortyzatorów? Coś mi się wydaje że chyba lewe padało

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    mercedes 300 SE, Fiat MW 2,0 20v

Domyślnie

Dokładnie tak! Miałem podobny problem w Marei. Pomogła wymiana gniazd amortyzatorów.
    specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Giulia Veloce

Domyślnie

Miałem kiedyś dokładnie to samo w innym samochodzie... takie stukanie przy kręceniu kierownicą. Potwierdzam diagnozę - łożyska przy mcphersonie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Głąby ... w 159 amortyzator nie jest skrętny i żadnego łożyska tam nie ma.

Zdemontuj dolny wahacz i sprawdź sworzeń.

Napisane z komóreczki!
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

criss
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    Głąby
    Tego głąba to byś sobie darował!!!
    Człowiek nie raz pisze na szybko i sie moze pomylić ale widzę że ty jesteś nieomylny madralo

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    W-wa
    Auto

Domyślnie

No właśnie łożyska amortyzatora to tutaj nie ma w 159, wiec to nie takie proste.
    Postaram się sprawdzić ten sworzeń wahacza lewego dolnego przy weekendzie - ale czy gdyby byl walnięty sworzen, to czy nie byloby tego tez slychac na nierownosiach etc? A to tylko w miejscu przy kręceniu fajerą w lewo...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Giulia Veloce

Domyślnie

Czy jak podniesiesz alfę na podnośniku, to słychać coś przy kręceniu? Jeśli nie, to proponuję wjechać na kanał i przy obciążeniu zawieszenia szukać, co stuka/puka.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał popiolovy Zobacz post
    nasmarowany sworzeń wahacza dolnego prawego, naprawiony górny wahacz
    Nie rozumiem sensu smarowania sworznia wahacza - jak jest osłona walnięta to już walnięty jest w 99% (samo smarowanie nie pomoże bo syf w środku nadal jest). A górny wahacz rozumiem, że wymieniony na nowy?

Zrób jeszcze test taki: podnieś auto z tej strony co dochodzi dźwięk i dopiero wtedy kręć kierownicą. Najlepiej niech druga osoba popatrzy na sworznie albo przyłoży do nich rękę.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał criss Zobacz post
    Tego głąba to byś sobie darował!!!
    Człowiek nie raz pisze na szybko i sie moze pomylić ale widzę że ty jesteś nieomylny madralo
    Przykro mi bardzo ale jak czytam herezje to się nie dziw.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    W-wa
    Auto

Domyślnie

Górny prawy tak, na nowy, aczkolwiek juz po kilku dniach wypadła tuleja z niego i zaczął stukać przy hamowaniu/ruszaniu nawet. Wymieniona tuleja i jest cisza. Jednak to nie ten dźwięk i nie wina tego wahacza. Przy poprzednim TRW, a jeszcze wczesniej oryginalnym bylo to samo. Poza tym gorny wahacz stoi chyba w miejscu?

Zastanawiam się jeszcze nad krzyżakiem kolumny kierowniczej, ale mysle ze jak mi robili magiel, to zwrociliby na to uwage. Chociaż cholera ich tam wie. Jak bede mial czas i mozliwosci to bede szukal w weekend.