[159] Ruda na progach

sprajt

Nowy
Auto
159 1.9 JTDM
Witam, wziąłem się za ogarnięcie progów w mojej Alfie, gdyż pojawiła się dość znacząco rdza. Blacharz powiedział żebym kupił nowe progi i je pomalował. Teraz pytanie, czy ktoś już przerabiał ten temat i kojarzy, gdzie mogę to dostać? Na alledrogo zerknąłem i jest tylko wersja od TI. Moja Alfa to sedan.
Pozdrawiam

Rdza na progach pojawia się tylko wtedy gdy od wewnątrz gromadzi się woda i błoto. Dzieje się to oczywiście wtedy gdy progi są nieszczelne. W innym przypadku 159 jest wolna od rdzy i dlatego nie kupisz do niej reperaturki progu. Chyba że w serwisie za cenę przewyższającą pewnie wartość Twojego auta.

To co polecasz ? Bo nie widzi mi się jeździć autem z dziurami w progach ;D

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Próg nie występuje jako osobna część, tylko razem z całym błotnikiem tylnym i płatem bocznym (ramą, nie wiem jak to nazwać). Cena czterocyfrowa, z jedynką z przodu. Ale są ludzie, którzy dzielą taką część i osobno sprzedają błotnik i próg, da się znaleźć taki element za ~600 zł, pytaj np. u motoakuki. To że próg jest od TI to jakiegoś większego znaczenia nie ma. Trzeba zalepić otwory po dziurach. Auto i tak malujesz i konserwujesz po wymianie progu.

A rdzewiejące progi w 159 niestety zdarzają się (widziałem auto z 2006 r. po gwarancyjnej wymianie progu). To samo maska, klapa tylna.

Rdza powierzchowna a dziury to inna sprawa. Jestem właśnie na etapie cięcia swojej 156 i widzę jak wygląda od wewnątrz próg, który był zakrzywiony i dostała się woda, a jak wygląda ten czysty. Musisz wyciąć kawałek i zajrzeć do środka czy jest tam wilgoć i muł czy nie. Jeśli nie to jest to łatwe do uratowania można skorzystać z ciętego elementu używanego. Blacharz sobie poradzi. Jeśli jest muł to kłopoty dopiero się zaczynają.

Poka zdjęcia tych progów. Po ich wymianie polecam zrobić konserwację od środka jakimś dobrym produktem. Ja rok temu robiłem wszystkie profile zamknięte u siebie w tym progi noxudolem 750 i do dzisiaj jak rozbiorę tapicerkę klapy i dotknę tych miejsc to jest jakby lepkie, także nie dosycha do końca i wg zapewnień producenta świetnie wypiera wodę oraz podobno neutralizuje zalążki korozji. Ile w tym prawdy nie wiem ale zawsze lepsze to niż nic nie robić.

Tak wyglądają progi
uploadfromtaptalk1465315838254.jpguploadfromtaptalk1465315848365.jpg

No grubo, aż ciężko w to uwierzyć. Po raz pierwszy widzę taki próg w 159. Przyglądałeś się może czy masz wszystkie gumowe korki od spodu progu? Na jedną stronę jest ich 8szt. Może wyleciały jakiś dłuższy czas wcześniej i woda z solą dostawały się w próg w okolice tych otworów. Inne miejsce co mi się przypomina to czoło progu od strony koła tylnego pod osłoną nadkola, tam jest taka blaszka cienka i jeśli skorodowała lub się odczepiła w jednym miejscu to woda piasek itd ma dostęp do środka progu. Ciekawe co było przyczyną.

Dlatego moim zdaniem warto co roku zrobić sobie konserwację profili zamkniętych. Są do tego preparaty w sprayu z przedłużkami - mnie wyszło niecałe 100zł zeszłego lata, a w puszkach jeszcze zostało. W tym roku powtarzam zabieg.

Niepotrzebny mi jest cały próg tylko jego koniec. Dlatego szukam coś z rozbitka , nie wiecie kto ma na części jakąś 159? :)

Ostatnia edycja:
Nie potrzeba co roku konserwować. Fabrycznie tam nie ma żadnej konserwacji wiec jednorazowa konserwacja robi bardzo dobrą robotę. Oczywiście trzeba (jeśli jest takowe) wyeliminować źródło dostawania się wilgoci. Suchy wewnątrz próg nie powinien nigdy zardzewieć.

Auto kupione w PL . Rocznik 2006, dlatego dziwi mnie, że rdza tak wchodzi. Po zrobieniu faktycznie to zakonserwuję i zobaczę czy wszystko jest pozatykane od zewnątrz.

Auto kupione w PL . Rocznik 2006, dlatego dziwi mnie, że rdza tak wchodzi. Po zrobieniu faktycznie to zakonserwuję i zobaczę czy wszystko jest pozatykane od zewnątrz.

Może dlatego że kupione w PL? Pełno soli w zimie.

Posłałem Ci na priv 3 kontakty, myślę że jest szansa że będą mieli bo każdy miał po parę 159 (z niektórych coś tam dla siebie wyciągnąłem). No chyba że to co nie było perspektywiczne do sprzedaży poszło już na złom?

I jeszcze jedno, widzę, że na.progach sa naklejki zabezpieczające . Dostępne tylko w aso ?uploadfromtaptalk1465389179204.jpguploadfromtaptalk1465389191026.jpg

Na allegro masz spory wybór nie koniecznie musi być ori może być firmy chroń lakier, ważne by solidnie przykleić. Trzeba wziąść pod uwagę lewe czy prawe oraz przód czy tył. Ta z przodu odleciała z lakierem czy była przymalowana?

Odleciała z lakierem jak leciałem autostradą...

Przy okazji pracy z konserwacją nadkoli w swojej 9 zauważyłem iż z czoła progów(przód oraz tył) są takie kanały odprowadzające skroploną wodę jak się domyślam z wewnątrz progu: DSC_1451.jpg Być może miałeś je zatkane syfem z dróg a woda penetrowała blachę. Ja nadkola ściągam raz na rok a i tak tego syfu w tym miejscu zbiera się co nie miara pomimo nadkoli. Jakiś słaby patent, że piasek błoto woda tak łatwo dostaje sie w to miejsce i zalega aż się nie umyje. Ciekawe jak masz teraz zrobione te progi, zauważyłeś te kanaliki?

Przy okazji pracy z konserwacją nadkoli w swojej 9 zauważyłem iż z czoła progów(przód oraz tył) są takie kanały odprowadzające skroploną wodę jak się domyślam z wewnątrz progu: Pokaż załącznik 207146 Być może miałeś je zatkane syfem z dróg a woda penetrowała blachę. Ja nadkola ściągam raz na rok a i tak tego syfu w tym miejscu zbiera się co nie miara pomimo nadkoli. Jakiś słaby patent, że piasek błoto woda tak łatwo dostaje sie w to miejsce i zalega aż się nie umyje. Ciekawe jak masz teraz zrobione te progi, zauważyłeś te kanaliki?

Nie rozumiem, skroploną wodę? Skąd woda miałaby się dostać do wnętrza progu?

Amortyzatory
Powrót