Zauważył ktoś spadek zużycia paliwa po przejściu na te premium. Ja przerzuciłem się ze zwykłego ON na lotosie na shelowy V-Power i na swoim stałym odcinku testowym spadło mi średnie o 0,4 L/100 Km.
Ja u siebie zauważyłem tylko różnicę w zasięgu przy tankowaniu np zwykłego ON na niemieckim Shellu a np. Vervy na polskim Orlenie. Poza tym przestałem tankować Vervę - może spalanie było niższe ale nieznacznie. No i Verva nie smaruje wtryskiwaczy
Tylko zwykła gnojówka tylko z Lotosu + 2T.
Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
-Mamo co to za auto?
-Przeczytaj. Na rejestracji jest napisane
-A-L-F-A R-O-M-E-O. Dlaczego muszę jeździć VW albo Audi?
Matka patrzy na ojca, a ojciec na mnie.
Mina ojca BEZCENNA !!!
Ja tankuję na BP Diesel Ultimate. Dopłacam bo liczę, że to lepsze dla mojej 159![]()
Wiadomo już, że mamy paliwo letnie, przejściowe i zimowe. Zasadniczo wszystko to, co produkują polskie rafinerie, czyli Orlen i Lotos jest z dodatkiem 7% BIO. Idąc dalej:
ORLEN:
-ekodiesel, podstawowy olej napędowy
- verva, produkt premium niedostępny w hurcie a tylko na stacjach, ale nie jest to olej arktyczny tylko normalny zimowy
- A2, olej arktyczny bez BIO, dostępny tylko w hurcie
LOTOS:
- eurodiesel, podobnie jak ekodiesel Orlenu, ale jest tu haczyk o którym później
- dynamic diesel - zimą komponowany na bazie IZ-40, jest to paliwo spełniające warunki dla arktycznego, niedostępny w hurcie, za to występujący (mniej więcej to samo) na stacjach Statoil pod nazwą Diesel Gold, bez BIO
- IZ-40 - typowy arktyczny olej napędowy, przezroczysty i bez koloru, dostępny jedynie w hurcie. Zdarza się na stacjach niezależnych, u mnie np. PKS sprowadza go w duże mrozy. Oczywiście, podobnie jak dynamic diesel, także bez biokomponentów.
Pisałem wcześniej o pewnej różnicy pomiędzy Ekodieslem i Eurodieslem. Otóż istnieje taki parametr jak smarność paliwa. Dla chętnych więcej tutaj na temat metodologii badania tego parametru KLIK Parametr ten odpowiada m.in. za skłonność do smarowania/zacierania pomp wysokiego ciśnienia w układach common rail, kończąc na opiłkach metalu w całym układzie.
Opisany jest on w świadectwie jakości paliwa (do którego każdy ma dostęp na stacji, jeśli poprosi) jako "Smarność skorygowana WS 1.4" i przyjęte jest jego max=460 micro m. Z tego, co udało mi się zobaczyć, to:
Orlen Ekodiesel: 410 micro m, 398 micro m
Lotos Eurodiesel: 188 micro m, 176 micro m.
Jeszcze raz podkreślę, im mniej tym lepiej a tu różnice są spore. Czy wynikają z innego surowca, innego sposobu przetwarzania, nie mam pojęcia. Wszystkie te wartości spełniają normy, natomiast różnica jest niebagatelna. Może warto więc poprosić podczas tankowania o świadectwo paliwa (wg prawa nie można odmówić jego okazania) i sprawdzić ten parametr, który dla nowoczesnych diesli jest kluczowy wobec żywotności ich układów wtryskowych.
Powyższy tekst z innego forum,coś u mnie brak możliwości cytowania.
https://forum.autokacik.pl/index.php...rze-rop%C4%99/
Jeszcze jakiś czas temu specjalnie jeździlem na Lotos tankować auto, a teraz to tankuję na orlenie(90%), bp lub statoil bo pod nosem ale coś chyba mnie kusi wrócić do Lotos ! Z powyźszych wyników nawet nie ma co się dłużej zastanawiać jeśli faktycznie taka jest różnica