[159] Nie wysprzęgla , dziwny przypadek

Lukas1

Nowy
Auto
AR 1 5 9 , 1.9 jtd 8v 2007
Witam wszystkich :) jestem posiadaczem pięknej 9 i do tej pory czytałem głównie forum korzystając z waszej zapisanej wiedzy , ale że nigdzie nie znalazłem takiego przypadku jak mój postanowiłem załolżyc nowy temat. Do rzeczy :)

Mam problem z nie wysprzęgleniem sprzęgła ale nietypowo

- po dłuższym postoju biegi wchodzą bardzo płynie , po jezdzie w korkach bardzo ciężko zaczyna wchodzic 1 i wsteczny dzisiaj przy tem 30 musiałem zgasic silnik żeby wbic wsteczny , przy jezdzie tylo w trasie problemu niema przy niższych tem zdecydowanie lepiej wpina sie biegi

-pedał bardzo nisko bierze 2 cm od podłogi niema możliwości jazdy na pół sprzęgle

-przy pchnięciu lewarka na 1,2,3 bez wciśniętego sprzęgłą zaczyna się toczyc , to samo na 1 z wciśniętym ,

-brak wycieków , podpompowanie pedału nic nie daje, nie zgrzyta żaden bieg , dwumas nie trzęsie tarcza jest gruba docisk wygląda dobrze według mechanika który wkładał skrzynie po regeneracji , przed regeneracją było tak samo

-sprzęgło kilkukrotnie odpowietrzane metodą jak przy hamulcach

-pedał chodzi płynnie i raczej lekko choc przy dłuższym trzymaniu nogi na nim czuc go w nodze

Chyba niczego nie pominąłem co myślicie ????

Nisko brało od kupna , ale biegi wchodziły po za 3 gdzie był walnięty syn. wysprzęglik na oko był ok nie puszczał nie hałasował więc raczej nie on , pompa nie daje żadnych objawów może to ona

pchnij płyn od strony wysprzęglika do zbiorniczka np napełnioną strzykawką

A przy naprawie mechanik ogarnął samoregulację na docisku, czy założyłeś nowe sprzęgło?

Sprzęgła nie dotykał, kazałem mu tylko zobaczyc jak wygląda i powiedział że tarcza i docisk wyglądają jak nowe i że na dwumasie był rok 2007 więc raczej od nowości siedzi , miałem nawet w sklepie komplet zamówiony w razie w , ale nie założyłem skoro mał byc dobry :( ale czy temeratura miała by az taki wpływ na sprzęgło czy bardziej na układ pompka wysprzęglik

Znowu wyjęcie skrzyni :/ a tak statystycznie ktoś z was wymieniał pompe sprzęgła przy pedale która nie miała wycieków, po wymianie była jakaś zauważalna różnica ??

Zaciągnij płyn do strzykawki tak aby nie było w niej powietrza nałóż na nią z 30cm tego przewodu nastepnie nałóż przewód na odpowietrznik na skrzyni po czym go poluzuj, odkręć pokrywkę od zbiorniczka płynu i pchnij powoli płyn strzykawką jak wszystko wepchniesz zakręć odpowietrznik zdejmnij przewód i sprawdź sprzegło, jak to nie pomorze to masz pewnie do wymiany wysprzeglik

Ostatnia edycja:
Dolej płynu do maximum bo pewnie masz za mało. Zbiorniczek ma dwie komory. Napelnisz druga tylko jeśli naprawdę będzie full. Taka dziurka tam jest i nią poleci płyn do drugiej komory. Popompuj sprzeglem i po problemie :)

Wysłane z mojego HTC Desire 320 przy użyciu Tapatalka

Zaciągnij płyn do strzykawki tak aby nie było w niej powietrza nałóż na nią z 30cm tego przewodu nastepnie nałóż przewód na odpowietrznik na skrzyni po czym go poluzuj, odkręć pokrywkę od zbiorniczka płynu i pchnij powoli płyn strzykawką jak wszystko wepchniesz zakręć odpowietrznik zdejmnij przewód i sprawdź sprzegło, jak to nie pomorze to masz pewnie do wymiany wysprzeglik

świetny sposób na zapowietrzenie układu...

Miałeś takie objawy i zwykłe dolanie płynu pomogło??
Czy po prostu informacyjnie napisałeś żeby zalac pod korek

- - - Updated - - -

A jak to zrobic prawidłowo węzyk napełnic przez lejek potem strzykawkie tak żeby w wężu nie było powietrza i w stzykawce??

zostaw w spokoju strzykawkę, w ten sposób tylko zapowietrzysz układ i pojedziesz na lawecie. Tak jak kolega wyżej pisał, spróbuj jeszcze raz odpowietrzyć na zbiorniczku napełnionym na max, przepompuj z 2 setki płynu tylko pamiętaj aby zakręcić odpowietrznik na wciśniętym sprzęgle.

Sugestia z mało ilością płynu nietrafiona ,

Olej w skrzyni jest? A jeśli tak, to w jakiej kondycji? Skrzynia może się bardzo szybko grzać, materiał się rozszerza, słabe jest smarowanie i wrzucanie biegów staje się problemem.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Miałem kiedyś taką sytuację w starej AR 156 2.4 20V gdy poszedł mi wysprzęglik, sytuacja podobna, czyli brał od samego spodu sprzęgła, przy wciśniętym sprzęgle wystarczyło palcami u nogi ruszyć do góry i już zmieniał bieg, problemem był wysprzęglik a dokładnie mechanik, który wcześniej instalował cały komplet sprzęgła, i coś tam zrobił nie tak jak trzeba, i za każdym razem po instalacji skrzyni przy jeżdzie próbnej wywalało mu wysprzęglik, 4 razy ściągał skrzynię, i za każdym razem było tak samo, tak jak wyżej opisałem, dlatego napisz kiedy to się stało , od razu po instalacji skrzyni czy po jakimś czasie, bo możesz mieć uszkodzony ten wysprzęglik, tylko możesz o tym nie wiedzieć, jeżeli masz takie same objawy jak ja miałem.

U mnie zrobił się "luz" na pedale sprzegła. Taki 3-4 cm. Dolałem płynu. Widać było jak leciało przez dziurke do drugiej komory. 3 razy wcisnąłem sprzegło i luzu nie ma...

Odpowietrzyłem za pomocą strzykawki, stary brudny płyn wypchnęło zbiorniczkiem odciągnełem go i nalałem pod korek nowego , niestety brak poprawy jak brało nisko tak bierze i niewysprzęgla . Dodatkowo zrobiłem serwisowo regulacje linek . Chyba pora na zwalenie skrzyni

- - - Updated - - -

Olej w skrzyni jest? A jeśli tak, to w jakiej kondycji? Skrzynia może się bardzo szybko grzać, materiał się rozszerza, słabe jest smarowanie i wrzucanie biegów staje się problemem.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Skrzynka po regeneracji zalana fuchsem 2,8 litra , po zgaszeniu silnika biegi wchodzą płynnie więc skrzynia raczej odpada

Amortyzatory
Powrót