[159] Alternator ?? jak wyjąc !! Pomocy

Glowcio24

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9JTDm
Witam dziś podczas powrotu z Pracy zaczeła świecic mi sie na ekranie komputera kontrolka Akumulatora . Przejżałem forum z wiekszości postów wynika ze albo Alrternator albo czujnik napięcia....
Auto po powrocie odpalałem z 5 razy odpala bez żadnego problemu po podłączeniu prostiwnnika pokazuje naładowanie w granicach 60%.
Teraz moje pytanie jak ciężko jest wyjąc alternator bo widac go z zewnątrz ale cos wyczytałem, że jest tragedia z dostaniem sie do niego ??

Czy jest mozliwośc wyjęcia go z góry samemu ?? ma ktoś jakaś instrukcje jak to ogarnąc samemu ?

Hej

16V? Jeśli tak to bez problemu wyjmiesz go z góry. Mocowany na dwie śruby torx. Musisz najpierw zrzucić pasek klinowy. Da się wymienić sam regulator bez wyjmowania alternatora, ale to jest dość męczące :cool: szybciej chyba wyjąć alternator.

MAGIL
Tak 16V da sie wyjąc to jedno a drugie jak dojśc do napinacza aby poluzowac pasek ??

Nie pamiętam już, bo dawno to robiłem... Używałem chyba płaskiego klucza.

ostatnio zdejmowałem pasek robiłem to od strony koła klucz nr 15 tzw łamany zakładasz na napinacz i odciągasz

Dziękuje Koledzy za pomoc i podpowiedzi Alternator wyjęty bez problemu 45 minut mi to zajęło, wyjąłem go góra po uprzednim odkręceniu filtra paliwa :)

Mam pytanie czy w 2.4 JTDm też tak łatwo wyjąć alternator jak w 1.9? Czy trzeba coś więcej rozbierać i rozkręcać, bo mój mechanik stwierdził ze cały przód musi rozkrecić :/

Jest raczej trudno i bez rozbierania przodu (eLearn mówił coś o opuszczaniu silnika) może się nie obejść.

Czyli jednak nie jest tak różowo jak w 1.9 ? Czyli koszty pewnie też spore? Ktoś z kolegów miał z tym do czynienia?

Tak, są wątki na forum. Poszukaj.

W zeszły weekend miałem przyjemność wyciągać alternator z 2.4.
Myk polega na orientacji śruby zawiasu na którym siedzi alternator; jeśli jej główka jest skierowana w lewo, to trzeba rwać cały silnik albo ciąć śrubę, natomiast jeśli jest skierowana w prawo, to prawdopodobnie wystarczy jedynie zdjąć turbo. No i dodatkowo cały przód.
Zgadnijcie jak było u mnie :/

Fabrycznie to śruba jest raczej od strony podłużnicy.

Altek wymieniony, cały pas przedni poszedł do rozbiórki bo inaczej nie dało rady :/ cała operacja zajęła sporo czasu i jeszcze więcej pieniędzy :D

Amortyzatory
Powrót