[159] Włozony zły silnik

Jak czytam ten temat to mnie dziw bierze że mozna w ogóle w ten sposób myśleć...podmianka z cromy, 147, opla..padła Ci 8v to remontujesz 8v albo kupujesz ale nie z okazji za 1500...''co tanio to drogo'' i to się sprawdza cały czas w 100 procentach..po taniości nie będziesz miał dobrze..przestań kombinować bo będziesz płacił dwa albo i trzy razy........ludzie nigdy się nie nauczą.....

Jak czytam takie posty to mam wrażenie ze autorzy nie maja za bardzo pojęcia. Silniki 1.9 8V są tanie jak barszcz, a jak swój stary osprzęt ma sprawny to nawet idzie kupic za mniej niż 1,5k zł. To ze dołożyć drugie tyle nie daje mu ŻADNEJ gwarancji, że silnik jest w pełni sprawny i tak będzie trzeba go rozebrać i sprawdzić. Niezależnie od kwoty wydanej na silnik nie ryzykował bym wydania tysiaka lub nawet więcej na wsadzenie silnika, który nie wiadomo kiedy ostatnio pracowal i jak dlugo leży poza budą. Szukanie silnika z innych marek koncernu fiat ma jak najbardziej sens z tym, że dokladnie trzeba obejrzeć taki silnik i sposób jego montażu w komorze, a nie zamawiać na pale z allegro.

Ostatnia edycja:
Wiesz z autopsji na 100%? Ja bym się przyjrzał silnikowi z Cromy jak ma mocowania bo raczej w tym leży problem. Swego czasu JTDki z Fiatów Stilo i Alf 147 pasowały zamiennie Plug&Play bez wymieni jakiejkolwiek elektroniki czy osprzętu.

I uda mu się to zrobić w kosztach poniżej 2kPLN?

Czy uda się to zrobić w 159 głowy nie dam na pewno we wcześniejszych modelach taka zamiana miedzy fiatem, a alfa byla w pełni plug&Play. Kwesta znalezienia silnika do 159, tego z cromy warto zobaczyć może ma takie same mocowania bo w tym fiacie występowały te same jednostki 1.9 i 2.4

A co Ci konkretnie się stało w tej 8v?

Dobra doczytałem na początku.
U mnie po przedstawieniu rozrządu zamknąłem się w 2k. :)
Też myślałem nad zakupem innego, ale stwierdziłem że lepiej zrobić i wiedzieć co się ma :)
I auto po remoncie silnika jeździ dużo lepiej i dużo lepiej się zbiera :D

Ostatnia edycja:
Posiadam wersje belgijską auta z roku 2006 a pierwsza rejestracja w 2008.
Jesli to 115 km i wsadze europejską wersje 120 to trzeba bedzie wgrywac nową mapę silnika?

W starym silniku glowica do wywalenia, tloki maja luzy i blok silnika takze do wywalenia. Nie moge powiedziec dokładniej. 2 miechy temu regulowane zawory. Mechanik od wloszczyzny z szyldem Alfy i Fiata na warsztacie (Kielce) stwierdzil rzęzenie vacum pompy a objawem bylo stukotanie juz prawie bicie w silniku, to byl głośny dzwiek. Grosze za pompe wiec wymienilem ale oczywiscie nic. Pojechałem do starego mechanika ktory zaczął rozbierac silnik. Okazało sie ze to nie pierwszy raz... I wszystko wyszlo na jaw.

Ostatnia edycja:
Panowie drodzy jeszcze jedno pytanie czym sie roznie
939a1000 a
839a1000

Na moim silniku nie mozna doczytac sie zadnego numeru a widnieja takie dwa na aukcjach

Nie rozumiem jaki związek ma ECU, programowanie itp z wymianą silnika, jeżeli przekładasz sam słupek bez osprzętu...
Generalnie JTDki są takie same w 147/156/GT/Stilo, a 159 ma prawie wszystko inaczej, jednak zamiennie z Cromą i uwaga, Vectrą C.
Sam mam w 159 2,4 głowicę z Cromy a przy remoncie 1.9 16V dowiedziałem się, że Z19DTH z Vectry podejdzie, tylko trzeba go całego przezbroić (łapy silnika, miska olejowa, mocowanie alternatora itd), więc z 8V pewnie jest podobnie.

zgadza się, głowica, tłoki i wał w 147 i 159 są takie same, więc możliwe że także blok. Po przezbrojeniu miski, pompy oleju i innych elementów osprzętu silnik ze 147 powinien podejść.

Nie wiem jak 8V, ale do 16V tłok też musiałem kupować ze 159 bo w 156 są inne, to samo dźwigienki zaworowe

Stary silnik to 939A7000 belg 115km i pytanie czy bez problemow da sie wstawic europejska 120km? Coś ktoś słyszał?

Takie cos znalazlem (dodajcie adres nszej strony na poczatku)
/159_brera_brera_spider/40131-1_9mjet_depot_belgia_czyli_136ps.html

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót