• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wymiana podsufitki SW. W jaki sposób?

szumi89

Nowy
Auto
159 SW 1.8MPI LPG
Witam. Czy ktoś miał okazję wymienić podsufitkę w 159 SW? Jestem po wystrzale kurtyny bocznej. Kurtyna wymieniona, kolizja usunięta, kontrolka się nie świeci. Ale niestety podsufitka pogięta. Wiem, że wymiana powinna się odbyć przez przednią szybę. Ale te sposób ze względu na koszty mi się nie podoba. Czy wymieniał ktoś może podsufitkę w inny sposób? Z góry dzięki za pomoc.

Kamień z serca! Wielkie dzięki za informacje. Dzisiaj zabieram się za demontaż. Będę potrzebował jakieś spinki/kołki? Czy wszystko mogę użyć ponownie?

Polecą ci kołki od tylnych słupków i listwy trzymającej koniec sufitu (przy klapie). Niestety nie mogłem znaleźć na allegro.
Podsufitka wychodzi "na styk" przez tylną klapę, musiałem zdjąć uszczelkę.

Poradziłem już sobie. Z uszczelką też wyjdzie i wejdzie tylko trzeba ją delikatnie wygiąć po całości. Tylne kołki faktycznie trzymały jak cholera. Jeden poszedł na straty. Pozostałe wykorzystałem. Dzięki za pomoc!

A jak wygląda wymiana podsufitki w sedanie? robił ktoś to?

Czyli tak jak myślałem bez demontażu szyby nie da rady jej wymienić, szkoda.

Ktoś jakoś wkładał przez drzwi pasażera w sedanie, tylko trochę ją składał czy wyginał...było gdzieś to dokładnie opisane co i jak.

A przez bagażnik nie da rady? Chyba lepiej nawet zdemontować kanapę, niż szybę...

Przez bagażnik tego nie widzę, mały otwór załadunkowy, przez boczne drzwi może tak ale nie wiem czy nie trzeba wywalać przednich foteli, podsufitka nie jest aż tak elastyczna by ją zwijać w trąbkę, do pewnego momentu można wygiąć ale naprawdę to mały kąt , a jak pęknie to będzie to potem widać.

Amortyzatory
Powrót