[159] Dźwięk odkurzacza

rudi1t

Nowy
Auto
af159
Witam, co to może być,po odpaleniu auta pojawia się jakiś dziwny dzwiek podobny do odkurzacza gdy dodam gazu znika i po paru sekundach znów się załącza, ponowne dodanie gazu powoduje jego zniknięcie i tak za każdym razem, dźwięk słychać w okolicy turbo tak mi się wydaje, ar 159 1.9jtdm 2009ti,jakieś sugestie?

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Wentylator? Odpalasz auto z załączoną sprężarką klimatyzacji.

Jeśli wyraźnie słychać wentylator to warto sprawdzić czy przypadkiem pierwszy bieg wentylatora jest dostępny. Przy dłuższym pozostawiwniu bez pierwszego biegu klimatyzacja klęknie

raczej to nie klima bo jak ją wyłącze dzieje sie tak samo, ten dzwięk załancza sie zaraz po odpaleniu i znika jak przygazuje potem po parunastu sekundach znów sie pojawia ponowne dodanie gazu i znika na chwile, mam wrażenie że to ma związek z turbo albo dolotem... zwiększenie obrotów powoduje ze ten odgłos zanika, turbo się samoczynnie włancza:)

dodam ze wentylatory nie biorą w tym udziału

Może to pompa wspomagania? Ona też wydaje specyficzny dźwięk. Sprawdź, czy płyn w zbiorniczku Ci się nie burzy.

ale po zwiekszeniu obrotów dzwiek ten na chwilę zanika, może mieć to zwiozek z pompą? zbiorniczek poliftowu płyn sie mie burzy aczkolwiek wspomaganie pracuje kiepsko, głośno i tak jakby kierownica miała jakies drgamia

Jeśli płyn się nie burzy, to raczej nie pompa. Jeśli kierownica drży przy skręcaniu, to prawdopodobnie maglownica. U mnie też drżała i wczoraj nagle jak puściły w niej uszczelnienia, to 2km nie dało się przejechać, bo już pompa wyła przez za małą ilość płynu.

Czy to świadczy o zbliżającej się agoni maglownicu
349.jpg

ten dźwięk to turbo,

To filtr paliwa ! Jak pojawi się ten dźwięk to otwórz maskę i dotknij filtr paliwa - zobaczysz jak wibruje. Potrafi on wpaść w takie wibracje, że wydaje taki dźwięk. Jest to dość rzadkie zjawisko ale spotykane :) - wystarczy, że obejma będzie miała minimalny luz (nawet poniżej milimetra) i wpada w rezonans - dodanie gazu powoduje, że dźwięk ustępuje choć nie zawsze. Warto podłożyć wtedy jakąś gumę i po problemie. Oczywiście czasem filtr wpada w rezonans czasem nie.

Dziękuję za odpowiedź ale to jest chyba turbina, dokładnie tak samo dzieje się jak na zamieszczonym linku z vectrą Chttps://youtu.be/D6cEjTX8TBE

Dziękuję za odpowiedź ale to jest chyba turbina, dokładnie tak samo dzieje się jak na zamieszczonym linku z vectrą Chttps://youtu.be/D6cEjTX8TBE

Szkoda, że nie mam nagrania jak ten filtr wyje - myślałem też, że to TURBINA dopiero później zorientowałem się, że to filtr.
Wycie jest takie właśnie jak odkurzacz (świst i pisk zarazem).

A tematów o TURBO było sporo, jedni twierdzą, że nawet głośna praca nie koniecznie oznacza awarię, czy stan agonalny.\

Trudno powiedzieć co to jest - ale na pierwszy rzut sprawdziłbym podczas wycia czy filtr nie wibruje.

Amortyzatory
Powrót