[159] Alfa 159 - fotelik 0-13kg ISOFIX

rusek

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW 1.9JTDm 16V
Hej,

Właśnie po raz pierwszy jestem na etapie poszukiwania i zakupu fotelika dla dziecka. Zależało mi na bazie ISOFIX (łatwość montażu i demontażu fotelika - a przy tym pewność, że jest poprawnie zamontowany). Oczywiście życie zweryfikowało teorię, i jak się okazało ISOFIX nie załatwia sprawy tak jak bym chciał. Mocowanie w AR 159 SW (rok 2006 - przedlift) znajduje się głęboko między tylną kanapą a jej oparciem co skutecznie ogranicza możliwości montażu baz. Przetestowałem już kilka opcji i chciałbym podzielić się z innymi moimi spostrzeżeniami (może ktoś poszukujący fotelika na bazie będzie miał łatwiej ;)).

Foteliki i bazy OK (trzymały się poprawnie, nie latały, były zamocowane pewnie i stabilnie):

BESAFE iZi Go Modular i-Size http://www.besafe.com.pl/p/foteliki-dla-dzieci/foteliki-0-13-kg/izi-go-modular-i-size
Britax Romer Baby Safe Isofix Base http://www.britax-roemer.pl/foteliki-samochodowe/baby-safe-isofix-base/

Foteliki i bazy które nie dały rady:
Kiddy Evoluna i-Size http://www.kiddy.de/pl/nosidelka/evoluna-i-size.html (baza zamocowania, niestety opierała się o wypukłości kanapy, ruszała się mocno na boki)
Cybex ATON BASE 2-FIX http://cybex-online.com/pl/carseats/aton.html (nie dała się zamocować, za krótkie haki isofix)

Proponuję dzielić się w tym temacie informacjami na temat fotelików 0-13kg na ISOFIX - o większych jest już spory temat.

W swojej Brerze miałem jeszcze niedawno MaxiCosi. Zaczepy bardzo głęboko i montaż bazy upierdliwy ale po zamontowaniu idealne rozwiazanie na okres do 3 roku życia. Tym bardziej że wstawienie nosidełka na tylną kanapę to wyzwanie, a zapinanie pasem to zupełny dramat. Inne foteliki z bazą po prostu sie nie mieściły.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Ja również mam zamontowana bazę z fotelikiem MaxiCosi, wszystko łatwo i szybko :)

To dobrze :D Niedługo odbieram FamilyFix.

Również polecam MaxiCosi. Dla starszego 4 letniego syna używam MaxiCosi RodiFix Air Protect, bez problemu wpina się w IsoFix`a i jest bardzo wygodny.

Ja kupiłem Kiddy Evoluna i-Size. Auto z 2010, więc kanapy trochę inne niż u autra wątku. Coś tam trochę lata, ale czy to przeszkadza? Lata w konstrucji bazy, głównie mocowaniu przesuwnej podstawy do wpinania fotelika. Inna kanapa raczej by tu nic nie pomogła.
Najpierw miałem trochę wątpliwości po pierwszym zamontowaniu, a że wiedziałem kto z forum ma Kiddy (któreś starsze, albo evolunafix albo evo 2), i był bardzo zadowolony a dziecko przejeździło w tym foteliku swoje i z niego zdążyło już wyrosnąć, to poprosiłem o sprawdzenie. dostałem filmik, fotelik latał tak samo jak u mnie. Na dzień dzisiejszy nie wypowim się więcej, syn ma przyjść na świat za ok miesiąc, wtedy coś potestuję. Póki co sprawę olałem, bo nie sądze że ma znacznie dla bezpieczeństwa, a nikt tez nie narzeka na komfort czy właśnie chybotanie.

Dam znać za ponad miesiąc jak fotelik się sprawdza.

Ja mam Recaro Privia na bazie isofix i potwierdzam, że bazę montuje się/demontuje bez większych problemów, tyle że moja kanapa jest płaska (poliftowa) jak kolegi wyżej.

Ja mam Recaro Privia na bazie isofix i potwierdzam, że bazę montuje się/demontuje bez większych problemów, tyle że moja kanapa jest płaska (poliftowa) jak kolegi wyżej.

Miałem właśnie to kupować, bardzo fajnie wykonane, dobre oceny w testach, w miarę lekki (najlżejszy z najbezpieczniejszych?) itp, ale w końcu dałem się skusić na rozkładanego Kiddy, który ma przewagę w dłuższych podróżach, albo jak idzie się już z nosidełkiem gdzieś poza dom na dłużej i dzecko może sobie spać w pozycji bardziej leżącej.

Kiddy Evoluna i-Size to był mój pierwszy strzał - niestety w przedlifcie lata cała baza Isofix, jak wspomniałem opierała się tylko o krawędzie siedziska (tej dziury na tyłek mówiąc kolokwialnie ;)). Maxi-Cosi nie sprawdzałem, dobra podpowiedź. Zasadniczo na razie moje spostrzeżenie jest takie, że bazy z ramą antyrotacyjną trzymają się zdecydowanie pewniej.

Witam,
Trochę odświeżę temat ponieważ od ostatniego wpisu minęło sporo czasu..
Czy do przed liftowej kanapy ktoś może jeszcze polecić jakiś zestaw z bazą który pasuje w 100%?
Dziękuję.

Mam u siebie cały zestaw od Maci Cosi. Baza 2 way fix i aktualnie fotelik Pearl pro i-size, wcześniej było nosidełko Pebble plus. Sama baza isofix siedzi sztywno i pewnie. Pierwszy montaż trochę czasu zajął, bo ciężko miałem namierzyć zaczepy do isofix w Alfie.

Amortyzatory
Powrót