[159] Trzesie przy hamowaniu

arci22

Nowy
Auto
159 SW Q-tronic 2,4
Witam użytkowników, mam mały problem. Nieważne z jakiej predkosci, trzesie jak hamuje, czy to delikatnie czy to ostro, zawsze trzesie. Przeczytalem wszelakie tematy na ten temat i jedynie co udalo mi sie ustalic, to wymiana tylnich tarcz, przy okazji wszystkie gumki, tloczki, sworznie sprawdzone, wszystko chodzi jak najlepiej. Tarcze tyl i przod noweczki, Brembo, klocki rowniez, nieststy dalej trzesie, a ze jestem uczulony denerwuje mnie to. Wahacz lewy wymieniony gorne oba. Nie wiem co to moze byc. Niedawno przeglad przeszla, bez najmniejszego problemu. Bylem jeszcze raz, by mi na spokojnie posprawdzali i wydaje mi sie ze lewa tylna tuleja wahacza dolnego, jest juz na wykonczeniu, Pytanie, czy w/w czesc moze powodowac ze trzesie ? czuc na kierownicy okropnie. Nie chce wywalac 600 zl na darmo.

Pozdrawiam Artur

W jaki sposób sprawdziłeś tarcze?
Jeśli wali po kierownicy to przednia oś, jeśli trzęsie całą budą to raczej tylna.
Może tarcze źle ułożone się odkształciły.

Jeśli wali po kierownicy to przednia oś, jeśli trzęsie całą budą to raczej tylna.

Trzesie Tylko kierownica. Tarcz nie sprawdzalem, nie mam jak w tej chwili, ale tak jak Pisze to sa BREMBO, nie wiem jakim sposobem by sie pokrzywily tarcze ktore maja 3000tys przebiegu (moze nawet nie) w kaluze nie wjechalem, myc nie mylem po ostrej jezdzie.

Mnie interesuje ta tuleja bo w porownaniu do nowej naprawde chodzi jak chce.
Tarcze sa na Gwarancji wiec niechc sie kto inny martwi, bede musial auto oddac do warsztatu i tyle. Szkoda tytlko wydawac kasy.

Krzywa piasta, może przy składaniu coś sie dostało między tarcze a piaste i jest bicie co do tulei jak ma luz to ją wymień tak cz czy siak bo narobisz sobie wiekszych szkód jak zostawisz

Ostatnia edycja:
Chyba jednak odstawie do znajomych, Tarcze byly kupowane w PROFI maja sklep i warsztat, tarcze sa na gwarancji, bez przesady, tuleje mi wymienia przy okazji. Piasta, mozliwe lub przy skladaniu, to nie bylo by ok przez ten pierwszy tysiac km. Bo nic nie trzepalo. Sprawdza tarcze to niech sie martwia.

Mnie dalej chodzi o to czy ta tuleja ma na wplyw tego ze tak tzesie, moze mial poprostu ktos juz taki feler

Albo do księgi Guinnessa, pierwsza taka Alfa ;)

A na poważnie @arci22 tą tuleję możesz wymienić (polecam wymienić cały wahacz, bo wymienisz tylną tuleję, a ona zaraz wykończy stary sworzeń), ale w niej bym przyczyny nie upatrywał. Jeśli drganie występuje tylko przy nodze naciskającej na pedał hamulca, to masz krzywą tarczę. A to, że Brembo, o niczym nie świadczy, bo to nie żadna rewelacja ;)
Nie przyblokował się tłoczek albo między tarczę a osłonę nie dostał się jakiś kamyk, który by przegrzał tarczę?
Jeśli masz stare tarcze to załóż na próbę, bo te nowe i tak przydałoby się skontrolować w zakładzie, który jest w stanie zmierzyć bicie i je stoczyć.

moj blad :) 3 tys

no wlasnie stare tarcze wywalilem, niestety, teraz zaluje. Tlocznki sa 4 na kazdym kole, sciagalem je tuz po wystapieniu problemu, nic tam nie widzialem niepokojacego.

Ostatnia edycja:
Jeśli by dołożyć sondę do tematu, to prawdopodobnie tak by było ;)

teraz wrocilem z kosciola i tylne lewe kolo az gorace..... chyba czeka mnie dzisiaj szybkie zerkniecie na temat

Tak wyglądał u mnie tłoczek z lewego przodu. Przy hamowaniu mocno trzeslo kierownica, hamulec się bardzo grzał.

508.jpg

Sent from my XT1063 using Tapatalk

i jest problem.....

Nawiasem piszac wszystkie objawy minely po wymianie..... wahacza :)

U mnaie wyglada na to ze mam z tylu gumke do wymiany na tloczku nie mieli dzisiaj w sklepie jutro bede wymienial przy okazji zerkne na linki od recznego,
Tak jak pisalem wersje 2,4 maja wieksze tarcze i zaciski sa 4ro tloczkowe

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót