Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Alfa 159. Problem, błędy. Pomocy!

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Alfa 159 1.9 16v

Exclamation Alfa 159. Problem, błędy. Pomocy!

Witam! Mam mega problem ze swoja Alfa. Wszystko pokazane na filmiku. Błędy jakie mi się wyświetlają pokazane na zdjęciu. Czytałem na temat tych błędów i nie znalazłem dokładnego rozwiązania. Alfa jak się lekko nagrzeje nie jedzie powyżej 3 tys obrotów. Czyszczony EGR, czujnik ciśnienia doładowania. Odpinałem przepływomierz bez skutku. I ostatnie, dlaczego przy dodawaniu gazu skacze mi wskaźnik paliwa? Widoczne na filmiku. Największy problem to taki ze Alfina mi padła za granicą. Pozdro!

Niestety okazało się, że nie mogę dodać filmiku i zdjęcia ponieważ nie mam 10 postów... Jak wam mam to przekazać?

Użytkownik Romeo Avatar Black Wolf
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    Była 159 był c5 jest mondeo 2.5 v6

Domyślnie

Sprawdź wtyczki wtryskiwaczy szczególnie na 3 wtrysku najlepiej przeczyść i podepnij

Alfa w garażu cieszy niczym da Vinci na ścianie salonu

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Alfa 159 1.9 16v

Domyślnie

Wpiszcie youtube .pl/watch?v=FlR7zJvS_DU&feature=youtu.be Wtyczki sprawdzałem i można powiedzieć, że je ruszałem dopinałem ale nie czyściłem. Czym je czyścic? I od której strony jest ten 3 wtrysk?

https:// zapodaj.net /77ceda875c5d7.jpg.html (usuńcie spacje)
    Ostatnio edytowane przez pawzl ; 21-08-2016 o 12:49

Użytkownik Romeo Avatar Black Wolf
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    Była 159 był c5 jest mondeo 2.5 v6

Domyślnie

wtryski licz od strony rozrządu, skoro je odpinałeś i nic nie pomogło to mozze cos innego go trapi jest taki preparat do czyszczenia, ten film co dałeś link to nie działa

Alfa w garażu cieszy niczym da Vinci na ścianie salonu

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Alfa 159 1.9 16v

Domyślnie

Trzeba usunąć spacje miedzy youtube a .pl

Użytkownik Znawca Avatar Zenonzlasu
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Były: AR 156 JTD, AR 156 1.8 TS 144 KM | Zostało Reno, PT Cruiser i Lancia Thesis .

Domyślnie

- - - Updated - - -

Sprawdź połączenie kabli z akumulatorem, przewód masowy i naładowanie akumulatora - jeśli masz możliwość, to podmień na jakiś inny sprawny. Internety piszą, że tego typu komunikaty (ASR unavailable, VDC unavailable, etc.) są spowodowane albo padającym czujnikiem położenia kierownicy (=duże koszty ), albo kiepskim prądem/wariującymi czujnikami.
    U ciebie może być tak, że słaby prąd powoduje to, że czujniki i wskaźniki dostają hysia, a samochód jest pewnie w trybie awaryjnym, dlatego nie jedzie powyżej 3000 obrotów.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

ja bym po kolei odłączał i podłączał wtyczki przy kompie silnika, body i wszelkiej maści czujnikach, i próbował na nowo czy problem dalej jest. Może gdzieś nie ma dobrego styku?
    U mnie w poprzedniej 159 jaja (ale całkiem inne) robiły się przy uszkodzonym presostacie klimatyzacji (robił zwarcia linii zasilania) - wskazówka temperatury silnika leciała na 130C (nawet na zimnym i niewłączonym silniku), pokazywało mi jakieś błędy od DPF, a po paru takich razach auta nie szło odpalić i odjechało na lawecie do elektryka.
    Sprawdz tez czy masz ładownie w porządku, czy coś nie faluje itp (albo np podświetlanie pulsuje), bo kto wie jak to może wpływac na różne czujniki i jak ogłupiać komputery.
    Podpiąć auto trzeba też pod komputer i poszukać jakie jeszcze inne błędy w różnych kompach siedzą, któryś może Ci dać odpowiedz.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16V 150KM SPORTWAGON

Domyślnie

Witam
    Odepnij wtyczki od wtryskow. Ja mialem ten sam problem tylko mi jeeszcze wskazowka od pamiwa opadla i mrugala rezerwa caly czas a do tego choinka na desce rozdzielczej

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Alfa 159 1.9 16v

Domyślnie

Siemanko. Przepraszam, że nie odzywałem się wcześniej, ale praca mnie przygniotła. Panowie problem rozwiązany mieliście racje, wszystkie blaszki od wtyczek do wtrysków podgiąłem i jest jak dawniej. Czasami w trakcie jazdy wyswietli mi sie bład od hillholdera i VDC i za jakis czas sam znika. Nie wiem o co chodzi, ale Alfa odzyskała moc! Dzięki Panowie jesteście wielcy!

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Błędy VDC i hillholdera to zdaje się pierwsze błędy jakie wyskakują przy słabym akumulatorze. Jeśli w pamięci nie zostaje błąd żadnego z czujników ABS, to sprawdź ładowanie oraz napięcie na akumulatorze.