[159] Sprzęgło i co dalej

ariel07

Nowy
Auto
159 1.9 JTDM 150 KM SW 2006
Witam,

To mój pierwszy temat więc proszę nie krzyczeć że trzeba poszukać bo tematów dużo tylko trzeba poszukać itd. Szukałem i nie znalazłem nic podobnego.
Zacznę od początku.
Kupiłem swoją pierwszą Alfa jakiś miesiąc temu 2006 1.9 JTD 150 KM.
Po jakichś 2 tygodniach zaczęło ślizgać sprzęgło ale nie było problemów ze zmianą biegów.
Więc do mechanika i po rozebraniu okazało się że:
- sprzęgło przypalone(bo ślizgało)
- łożysko już też kwalifikowało się do wymiany
- docisk uszkodzony
- Dwu masa była sprawdzona i jest ok.
Zostało założone nowe sprzęgło VALEO z dociskiem, łożyskiem, wyprzęglikiem. Taki komplet podobno tylko pasował do tej dwumasy.

Wszystko wymienione pięknie ładnie zrobiłem jakieś 1100 km( z czego jakieś tylko 400 km po mieście) sprzęgło mi wpadło w podłogę. Podciągnąłem ręką zrobiłem jeszcze 30 km znowu wpadło w podłogę znowu podciągnąłem ręką ale już było po sprzęgle.
Pedał zachowywał się jak hamulcowy coraz twardszy przy wciskaniu i nie można już było wrzucać biegu ani wcisnąć go do końca.
Tak więc laweta i z powrotem do warsztatu.
- odpięty przewód od wysprzeglika w celu sprawdzenia czy może to pompa sprzęgła ale była ok.

Znowu skrzynia zrzucona wymieniony wysprzęglik który ponoć był sprawcą problemu.
Po założeniu przejechane 2 km i znowu tak samo.
Mechanik wkurzony trzeba znowu skrzynie zrzucać a ja teraz nie wiem co już wymieniać i co może być problemem tego wszystkiego.
Założyłbym dla pewności cały komplet łącznie z dwumasą LUK ale nie wiem czy to jest wina dwumasy.
Czy pozostawiona stara dwumasa mogła to spowodować a może jeśli teraz padł wysprzęglik to uszkodził docisk który nie był wymieniony za drugim razem?
Poproszę o wszelką pomoc bo nie chce wywalić dalej kasy na części a problem nie będzie rozwiązany.

LUK to Valeo.
Czy był wyciek z wysprzęgnika gdy pedał sprzęgła wpadał w podłogę? Jeśli nie to układ został źle odpowietrzony.

LUK to Valeo.
Czy był wyciek z wysprzęgnika gdy pedał sprzęgła wpadał w podłogę? Jeśli nie to układ został źle odpowietrzony.

Podpisuje się pod wyższą odpowiedzią, dodam od siebie , że płyn w zbiorniczku musi być na maxa przy odpowietrzaniu.

Podpisuje się pod wyższą odpowiedzią, dodam od siebie , że płyn w zbiorniczku musi być na maxa przy odpowietrzaniu.

LUK to Valeo a ceny inne ??

Ale chyba jakby było kiepsko odpowietrzone to pedał wpadałby w podłoge za każdym razem?
A po drugiej naprawie tak nie było tylko sprzęgło zrobiło się twarde i już nie można było zmieniać biegów.
Po odpięciu od wysprzeglika pedał pracuje normalnie.

Głupie pytanie, ale sprawdzales czy nie ma wycieków na łączeniu przewodu wysprzęgnika z przewodem auta? Lub z odpowietrznika jeśli niedokręcony? Słabo jeśli będzie trzeba zrzucać skrzynię. Pedał nie musi wpadać za każdym razem. I jak napisał przedmówca, przy odpowietrzaniu poziom płynu w zbiorniczku ma być pod korkiem i najlepiej robić to z użyciem urządzenia wytwarzającego podciśnienie.

Jeśli u Ciebie występuje wysprzęglik centralny zintegrowany z łożyskiem to bardzo ważny jest właściwy montaż. Takich wysprzęglików nie wolno ściskać bez płynu bo powoduje to uszkodzenie uszczelnienia. Niektóre mają nawet specjalne plastikowe zabezpieczenia. Dodatkowo w przypadku wymiany sprzęgła warto też wymienić ten element (z zachowaniem zasad prawidłowego montażu).

Skrzynia do wyjęcia jeszcze raz. Znowu nowe sprzęgło z dociskiem i wysprzęlglikiem. Zobaczymy co dalej.
Poszła reklamacja na pozostałe części.

Skrzynia do wyjęcia jeszcze raz. Znowu nowe sprzęgło z dociskiem i wysprzęlglikiem. Zobaczymy co dalej.
Poszła reklamacja na pozostałe części.

poszukaj sobie zdjęć z moich postów, też drugi raz wymieniałem sprzęgło, jest to typ SAC, jak nie założysz bez odpowiedniego sprzętu to podczas montażu może się uszkodzić sprężyna czujnikowa, możne mechanik dokręcał docisk na pałe, i krzywo przyłapał...:P głównie się to tyczy ślizgającego się nowego sprzęgła po jakimś czasie, ale to jest może też trop dla ciebie ;)

Sprawa zakończona, sprzęgło wymienione w całości(docisk wysprzeglik i tarcza) teraz już działa. Mam nadziej że już tak zostanie.
Uszkodzony był docisk ale całość poszła na reklamacje i dostałem cały komplet.

jest to typ SAC, jak nie założysz bez odpowiedniego sprzętu to podczas montażu może się uszkodzić sprężyna czujnikowa, możne mechanik dokręcał docisk na pałe, i krzywo przyłapał...:P

dokładnie , poza tym przy ponownym demontażu i montażu trzeba taki docisk ''resetować'' do zerowych ustawień

Poproszę o pomoc bo już mam że tak powiem dość.

Kolejny raz padło sprzęgło.
Po ostatniej wymianie 3 tyś spokój. Nawet dobrze odpalał nie było większych problemów.
Z tydzień temu odpalił znowu tak

https://www.youtube.com/watch?v=kn-ZTJZJZ1Q

Wczoraj odpalił tak 2 razy sprzęgło się zawiesiło. Dziś zrobił tak ze 3 razy i po sprzęgle.

Teraz już nie wiem czy stara dwu masa robiła swoje i przez nią mógł tak palić aż ro....ło sprzęgło. Czy raczej przez to że tak palił rozwaliło dwumase i w konću sprzęgło.
Wymieniam już teraz komplet dwu masa i sprzęgło zrobię rozrusznik dla pewność żeby nie zrywało przy odpalaniu, sprawdzę wtryski żeby zobaczyć bo może przez to tak palił. Tylko czy to już będzie koniec ???
Przyjmę wszelkie sugestie co to może być.

Taki komplet z allegro będzie coś wart po przyznam szczerze że kasa na sprzęgło już się kończy?

http://allegro.pl/sprzeglo-kolo-dwumasowe-alfa-romeo-159-1-9-jtdm-i6063849915.html

Moim skromnym zdaniem zmień mechanika, bo co tydzień będziesz wymieniać sprzęgło a problem jak był tak będzie. Z tego filmiku niewiele wynika, zawór scv, czujnik położenia wału itp itd ... Widać ze silnik gaśnie i ... to wsio - oglądałem na fonie bez dźwięku.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

No właśnie z dźwiękiem trzeba oglądać.
Już teraz nie zmienię bo dojechałem do niego i do końca padło pod warsztatem. Ten problem z odpalaniem najbardziej objawiał się na rozgrzanym silniku więc nie wiem czy to rozwalony dwu mas miałby na to wpływ

Zacznij od podstaw, sprawdź wtryski, rozrząd czy jest dobrze ustawiony, sprawdź czy silnik jest dobrze przykręcony na mocowaniach , no i czy dwu masa jest ok , z doświadczenia wiem ze lepiej odrazu wymienić kpl. jak się sciąga skrzynie :P
Słabo ten twój mechanik robi auto skoro masz takie problemy z sprzęgłem i autem , pomyśl lepiej o tym.. :P

Rozrząd powinien być ok. Nie było nigdy problemów z samą jazdą, nie brakowało mocy, nie dławił się, nie dymił.
Sprawdzę jeszcze te wtryski i zobaczę. Teraz to już wymieniam tą dwu mase i tyle, nie będę ryzykował. Kupuje to z allegro bo cena ok, mam nadzieje że wytrzyma.

Rozrząd powinien być ok. Nie było nigdy problemów z samą jazdą, nie brakowało mocy, nie dławił się, nie dymił.
Sprawdzę jeszcze te wtryski i zobaczę. Teraz to już wymieniam tą dwu mase i tyle, nie będę ryzykował. Kupuje to z allegro bo cena ok, mam nadzieje że wytrzyma.

musisz wiedzieć ze dociski typu SAC sie nie cofa(xtrend tak), co oznacza ze po zdjęciu z starej dwu masy nie możesz założyć na nową , bo bankowo będziesz musiał ściągać za jakiś czas skrzynie :P

Poproszę o pomoc bo już mam że tak powiem dość.

Kolejny raz padło sprzęgło.
Po ostatniej wymianie 3 tyś spokój. Nawet dobrze odpalał nie było większych problemów.
Z tydzień temu odpalił znowu tak

https://www.youtube.com/watch?v=kn-ZTJZJZ1Q

Wczoraj odpalił tak 2 razy sprzęgło się zawiesiło. Dziś zrobił tak ze 3 razy i po sprzęgle.

Teraz już nie wiem czy stara dwu masa robiła swoje i przez nią mógł tak palić aż ro....ło sprzęgło. Czy raczej przez to że tak palił rozwaliło dwumase i w konću sprzęgło.
Wymieniam już teraz komplet dwu masa i sprzęgło zrobię rozrusznik dla pewność żeby nie zrywało przy odpalaniu, sprawdzę wtryski żeby zobaczyć bo może przez to tak palił. Tylko czy to już będzie koniec ???
Przyjmę wszelkie sugestie co to może być.

Taki komplet z allegro będzie coś wart po przyznam szczerze że kasa na sprzęgło już się kończy?

http://allegro.pl/sprzeglo-kolo-dwumasowe-alfa-romeo-159-1-9-jtdm-i6063849915.html
Wiesz dlaczego tak Ci pali ciężko ? Skacze skacze i pada ? Ja miałem oststnio taki objaw na rozgrzanym silniku po trasie 250km

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót