• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Awaria turbiny ???

matt79

Nowy
Auto
159 2.0 JTDM jest, 166 2.0 TS było- poszło w dobre ręce
Zanim podejmę dalsze kroki podpytam bardziej zaawansowanych celem naprowadzenia mnie na prawidłowy tor działania....
Chyba pada mi turbina (auto 159 2.0 jtdm z 2011 po sofcie. )
Objawy: podczas przyspieszania w początkowej fazie było słychać jakby delikatny jazgot, świst przypominający wyjącą skrzynie biegów z jednoczesnym zbijaniem doładowania turbiny.
Ciśnienie dochodziło na wskaźniku do 1,4, 1.6 bara po czym spadało do ok.0.8 lub niżej i podbijało ponownie do 1.6 lub 1.4 lub niżej. Połączono to było z lekkim szarpnięciem i delikatna utratą mocy.
W tym momencie objawy są identyczne ale już beż wyraźnego tego świstu....
Jakieś sugestie (wiem wiem podpięcie Fes'a, itd....)
Jestem w trasie stąd moje pytanie - działać zacznę po powrocie do domu (nie mam dostępu do kompa).
Dzięki za wszelkie sugestie

Sprawdź połączenia gumowe turbiny i IC czasem wąż lubi pęknąć lub spaść i takie coś sie dzieje. Jeśli to nie to to może DPF się wypalał i zgasiłeś auto i tak go zamuliło???

Dpf nie ma. EGR zaślepiony.
No właśnie tak na szybko wszelkie połączania wydają się ok.
Tym bardziej ze wyjeżdżając w trase 700km było ok. no i ten dziwny świst sugerujący turbinę...
Ma ktoś jakieś doświadczenie z regeneracją turbiny (zwłaszcza w Lubelskim ?)

Miałem podobne objawy tylko że w 2.4
Wymieniłem elektrozawór od geometrii - nie pomogło
Później mapsensor na kolektorze i też nie pomogło
Więc zdecydowałem się na regenerację i objawy ustąpiły.

Naskrobane przez Galaxy S7 EDGE

dołącze się do tematu.
W dniu wczorajszym zdechła mi turbina, w sensie, brak mocy, wskaźnik turbo na 0 cały czas. Pytanie moje jest następujące czy oddawać turbo do regeneracji czy może pójść w coś takiego?
http://allegro.pl/turbina-alfa-rome...397135482.html?bi_s=ads&bi_m=p2,2&bi_c=113908
Regenerowalem turbo właśnie w GenesisTurbo i jakość usług mogę szczerze polecić. Jednak mimo wszystko wolę swoje zregenerowane niż zakup "przysłowiowego kota w worku" po niewiadomej liczbie i jakosci napraw. Jeśli nie masz zbyt daleko do Oleśnicy to wybierz się ze swoim osobiście i na poczekaniu w kilka godzin Ci zrobią

Naskrobane przez Galaxy S7 EDGE

Koledzy sprawdźcie sobie dokładnie węże gumowe z i do intercoolera. Ja ostatnio miałem taki problem, że alfa przy bucie zaczęła dymić na czarno pomimo dpf. Wracając ostatnio z dłuższej trasy problem się nasilenie na tyle, że przy każdym dodaniu gazu nie widziałem w lusterkach samochodów jadących za mną. Turbo nie trzymało ciśnienia, a 18 km przed domem całkiem padło i zaśnięcił się check. Na szczęście udało się doczlapac do serwisu. Examiner pokazał 2 błędy "błędny stosunek paliwa z powietrzem" i "ciśnienie doładowania". Po oglądnięciu dolotu i turbo okazało sie, że pękł wąż między IC a przepustnicą. Niestety występuje jako całość z plastikowym fragmentem i kosztuje prawie 600 zł

wąż miedzy IC a turbo wymieniałem 2 tyg temu (360 zeta) wiec tego jestem pewien, jutro podepnę komputer zobaczę co mi powie. Nie ma check'a, więc nie wiem, ale ciśnienie na wskaźniku 0, turba nie słychać, dymu nie ma, brak mocy.

Witam, poszukuję gumowego fragmentu przewodu od IC do 2.0JTDm 170KM zaznaczonego na rys.
159.jpg

Niestety nie występuje on jako oddzielna część jedynie jako całość czyli nr 8 na rysunku i po rabacie kosztuje ok 500 zł.
Ewentualnie czym można go zastąpić? Jakaś rzeźba z silikonowych kolanek i rurek? Ktoś z Was już to przerabiał i może coś polecić?

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

Witam, podepnę się do tematu. Szukam wytłumaczenia dźwięków pojawiających się przy dodawaniu gazu. Chodzi o krótkie gwizdnięcie w okolicach 2,5k-3k obrotów. Dorzucam link do filmu - prosiłbym o informację jaka może być przyczyna, być może ktoś już się z tym spotkał lub przerabiał to na własnej skórze. Z góry dziękuje. (AR 159/2007/2.4jtdm)

https://youtu.be/S63BeXCbk8c

Dodam, że dźwięk wystepuje tylko w małym zakresie i zanika na większych obrotach, oraz nie ma odczuwalego spadku mocy, bądź jeśli jest to musi być niewielki bo zupełnie go nie odczuwam. Czy może to być np dziura w przewodzie IC?

Ostatnia edycja:
U mnie dziura w dolocie (między IC a przepustnicą) skutkowała dymieniem na czarno pomimo dpf

U mnie poza tym gwizdaniem nie ma żadnych oznak jakiejś awarii. Samochód nawet przy mocnym przyspieszaniu nie dymi - również posiadam DPF.

Witam,
Używam Alfy od kilku dni, moje pytanie jest takie, czy na postoju wskazówka doładowania spada na 0? u mnie po krótkiej jezdzie jest minimalnie uniesiona ponad 0, zaraz dołącze zdjęcie.
A podczas ruszania delikatnie, 2 bieg obroty ok 1tys i wskaźnik doładowania ponad 1 kreska.
Czy to normalne?
14329179_1084048724976013_1096165846_o.jpg

Ostatnia edycja:
Dzieje Ci się tak tylko na wolnych obrotach czy też na włączonym zapłonie ? Jeżeli w tych dwóch sytuacjach to czujnik ciśnienia doładowania wymaga czyszczenia lub wymiany na nowy.

MAP sensor wymieniony, na ten z końcówką 845 czyli lepszy nie awaryjny, dolot wyczyszczony, egr zaślepiony, dpf jest.
i powiem że turbina pracuje tak jakby cały czas, delikatne dodanie gazu do 1 obrotów i podchodzi do 1 kreski lub ponad 1 kreski.

Witam,
Używam Alfy od kilku dni, moje pytanie jest takie, czy na postoju wskazówka doładowania spada na 0? u mnie po krótkiej jezdzie jest minimalnie uniesiona ponad 0, zaraz dołącze zdjęcie.
A podczas ruszania delikatnie, 2 bieg obroty ok 1tys i wskaźnik doładowania ponad 1 kreska.
Czy to normalne?
Pokaż załącznik 210324

Miał ktoś może podobny problem?

Dzieje się dokładnie jak na tym filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=iOwnUD8Kojw

Ostatnia edycja:
[MENTION=64297]boobas00[/MENTION] - jak dla mnie zacięta geometria lub zawór overboost
[MENTION=61969]gkwojtak[/MENTION] - ja mam dokładnie taki sam dźwięk podczas pierwszych kilku wciśnięć gazu na zimno (na niskich obrotach znaczy się) potem dźwięk ustaje, podejrzewam urwane szpilki kolektora wydechowego (nieszczelność znika po rozgrzaniu się, lub zmienia się jej wielkość i przestaje gwizdać).

U mnie dziura w dolocie (między IC a przepustnicą) skutkowała dymieniem na czarno pomimo dpf

Mając DPF nie ma opcji żeby dymił na czarno. Wiec masz albo wycięty DPF, albo się rozsypał. DPF działa na zasadzie filtra spalin ( zobacz ,,rozmiar" cząstek stałych które filtruje, i zastanów sie dlaczego następuje wypalanie DPFa - czyli sadzy, której cząstki są dużo większe od czastek stałych = tego czarnego obłoka który widzisz jak nie masz filtra cząstek stałych ). Żeby nie było, miałem w ręce np DPFa robionego w NGK w Gliwicach, + oglądalem takie filtry w mikroskopie włącznie z elektronowym [emoji4]. Także sorry, jeżeli ktoś pisze że ma DPF i puszcza czarnego dyma to albo po filtrze zostało wspomnienie/ po prostu go nie ma, albo pisze/opowiada bajki ( że inaczej tego nie nazwę).

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Ja mam DPFa i jedyny dym jaki się z niego wydostaje jest niebieski - przy wypalaniu filtra :)

Amortyzatory
Powrót