[159] Wysokie spalanie w trakcie postoju

Rav3k

Nowy
Auto
Brak
Witam, problem taki jak w temacie, silnik 2.4 jtdm a sytuacja dosc dziwna... piątek odebrałem alfe z serwisu gdzie wymienialem rozrząd (ricambi) oraz wycinalem klapy wirowe. Wczoraj jadac do domu z pracy silnik zgasl... Okazalo sie ze wypiął sie przewod paliwowy. Przewod juz na miejscu, trzyma mocno ale pojawily sie dziwne wskazania komputera dotyczace spalania.
Otoz przy samej jezdzie wszystko wydaje sie byc ok, jednak gdy wrzucam na bieg jalowy i zaczynam hamowac spalanie rosnie, przed samym zatrzymaniem jest juz ok 6l. Po dotankowaniu samochodu, resecie wszystkicy liczników spalania pojezdzilem ok 100 km, jednak dalej to samo... Najgorsze jest to ze jak uruchomie samochód, stoje ok 5 min i zaczynam jechac to srednie spalanie wyskakuje 25l - wiec mniej wiecej tyle bierze w trakcie pracy na biegu jałowym na postoju. Pojechalem do gosci co robili rozrzad i klapy, podlaczyli pod kompa, sprawdzili korekty wtryskow- wszystkie ok. -0.30/+0.30, po dodaniu gazu tez sie nie rozchodzily tylko wszystkie mialy podobne wartosci wiec wtryski ok, cisnienie paliwa w normie, jedynie masa dostarczanego powietrza to ok. 320 mg/s a zapotrzebowanie wyskakuje 1199 mg/s i w ogole zapotrzebowanie sie nie zmienia... Podlaczylismy do innej alfy i sprawdzilismy to zapotrzebowanie skacze ale masa dostarczanego powietrza jest praktycznie taka sama... Odpielismy przeplywke - wartosci takie same...
Zaadoptowalismy na nowo sterownik w aucie bo moze on rzucal jakimis dziwnymi liczbami jednak dalej pokazuje tak samo... Do tego stopnia ze po trasie 50 km z srednim spalaniem 9.0l podjechalem pod dom, studze turbine i juz widze ze srednie spalanie wskoczylo na 9.1, pozniej 9.2 i pewnie by tak szło do 25l. :/

Ktos wie co to moze byc? Majstry co robily rozrzad i klapy nie wiedza, wstepnie na poniedzialek jestem umowiony zostawic im auto ale nie ukrywam ze troche trzese dupa przed kosztami...

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

No dobra a w czym problem? Przeciez to normalne, ze jak stoisz to palisz paliwo a auto nie jedzie, wiec srednie spalanie rosnie. Tak jest w kazdym aucie. Nie jest przypadkiem tak, ze po naprawie wyzerowales srednie spalanie i poprostu zauwazyles cos na co wczesniej nie zwrociles uwagi?

Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

Tak jak kolega pisał wyżej. Średnie spalanie wzrasta na postoju, nic w tym nadzwyczajnego, zwłaszcza jak wyzerowałeś kompa. Zawsze tak było, jest i będzie :)

A sprawdź wtyczkę od przepływki a najlepiej wszystkie podociskaj bo coś ewidentnie nie łączy. Albo wtyczka na czujniku doładowania na kolektorze ssącym

Panowie... To moze powiecie mi czemu wczesniej tak nie bylo a teraz tak jest? Skoro po 50 km srednie spalanie to 9l a jak stoje pod blokiem to spalanie rosnie? Wg. Tego co piszecie auto na postoju ma palic 25l ?

Przecież masz uszkodzony przepływomierz. Czego oczekujesz? Nie podpięta wtyczka przepływki generuje błąd. Wartości zarówno żądane jak i mierzone powinny latać góra i dół i w zasadzie być do siebie bardzo zbliżone.

Ostatnia edycja:
Po zaslepieniu egr calkowicie rowniez?

W czasie postoju auto pali nieskończoność litrów na 100 km, więc nie widzę tu problemu w tym że średnie rośnie

Ostatnia edycja:
Wlasnie pisalem esej w temacie ale kolega Randall mnie ubiegl :-) zwroc uwage ze komputer pokazuje ci spalanie w odniesieniu do odleglosci. Jak stoisz w miejscu sensowniejszym rozwiazaniem jest wskazanie spalania w jednostce czasu. Nie jestem pewny ale w 1.9 lub 2.0 jtdm jest to ok 0.7l/h. Dla 2.4 bedzie to ciut wiecej.

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Zaczynam rozumiec o czym mowicie, jednak wczesniej przed problemem z wypiętym przewodem doplywu paliwa tak nie bylo, nawet w trybie "trip B" ktory ustawiony mam na reset przy kazdym uruchomieniu samochodu

Im częściej resetujesz tym bardziej to zjawisko się będzie nasilac. Zrób 1000km na jednym tripie i wtedy sprawdź czy Ci rośnie tak mocno na postoju.

Po zaslepieniu egr calkowicie rowniez?

Pytasz o pomiar powietrza? No pewnie. Algorytm z ECU cały czas dostosowuje zapotrzebowanie, a przepływka informuje ile tego powietrza jest. Jeśli te wartości się nie pokrywają lub są zbliżone coś jest uszkodzone. Nie wiem jak jest w Alfie, ale w wielu samochodach ilość spalonego paliwa komputer bierze z ...przepływomierza.

Z zaślepionym EGR zmierzone wartości przepływki na postoju nie będą się pokrywać z docelowymi. Wartość zmierzona w tym przypadku będzie większa od wartości docelowej bo zamiast ciągnąc cześć spalin z egr i część świeżego podetrza z filtra, auto ciągnie tylko powietrze z filtra. Co nie zmienia faktu, ze jak cały czas pokazuje tyle samo nawet podczas jazdy to jest walnięta.

a ja tylko 2 grosze odnosnie magicznych 25l/100km. otoż, w obecnej TBI na pomiarze sredniego spalania to jest limit jaki wyswietla - tzn jak na probe kiedys zresetowalem komputer i polecialem autostrada tak ok 220km/h z 10km bylo wlasnie 25l/100, przyspieszylem do 240 dalej 25l/100km, za to jak zjechałem z autostrady to jeszcze przez dobrych parę kilometrow pokazywało 25l/100, potem zaczęło spadać. to chyba tak zeby nie straszyc ludzi ile to potrafi palic.

W 1.9JTDM nigdy tego nie zauwazylem, ale ona znacznie mniej palila a poza tym to byla wersja z 2005r, moze cos np po lifcie zmienili jesli chodzi o algorytm wyswietlania/wyliczania sredniego spalania. moze w 2.4 latwiej o wyniki typu >=25l/100, tak jak i w TBI (jeszcze latwiej)

no i jeszcze jedno. auto jak hamuje sie silnikiem praktycznie nic nie pali - ale alfy pokazuja bodajze 2l/100km wtedy, natomiast na postoju pali sie troche paliwa a nie robi przebiegu, tak wiec proste rownanie jest spalilem xxx l paliwa a przejechałem 0, czyli xxx/0 = nieskonczonosc, w przypadku naszego kompa 25l/100.

Z zaślepionym EGR zmierzone wartości przepływki na postoju nie będą się pokrywać z docelowymi
W EDC15 nie, ale w EDC16 już będą. Może zależy to od umiejętności tunera, ale ja doświadczyłem takiego przypadku.

Spalanie jednak w normie... Jednak nie wiem co z ta przeplywka... Wartosc docelowa stoi w miejscu a wartosc masy ktora aktualnie przelatuje jak wiadomo rosnie z obrotami...

Amortyzatory
Powrót