Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Wysokie spalanie w trakcie postoju

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Brak

Domyślnie Wysokie spalanie w trakcie postoju

Witam, problem taki jak w temacie, silnik 2.4 jtdm a sytuacja dosc dziwna... piątek odebrałem alfe z serwisu gdzie wymienialem rozrząd (ricambi) oraz wycinalem klapy wirowe. Wczoraj jadac do domu z pracy silnik zgasl... Okazalo sie ze wypiął sie przewod paliwowy. Przewod juz na miejscu, trzyma mocno ale pojawily sie dziwne wskazania komputera dotyczace spalania.
    Otoz przy samej jezdzie wszystko wydaje sie byc ok, jednak gdy wrzucam na bieg jalowy i zaczynam hamowac spalanie rosnie, przed samym zatrzymaniem jest juz ok 6l. Po dotankowaniu samochodu, resecie wszystkicy liczników spalania pojezdzilem ok 100 km, jednak dalej to samo... Najgorsze jest to ze jak uruchomie samochód, stoje ok 5 min i zaczynam jechac to srednie spalanie wyskakuje 25l - wiec mniej wiecej tyle bierze w trakcie pracy na biegu jałowym na postoju. Pojechalem do gosci co robili rozrzad i klapy, podlaczyli pod kompa, sprawdzili korekty wtryskow- wszystkie ok. -0.30/+0.30, po dodaniu gazu tez sie nie rozchodzily tylko wszystkie mialy podobne wartosci wiec wtryski ok, cisnienie paliwa w normie, jedynie masa dostarczanego powietrza to ok. 320 mg/s a zapotrzebowanie wyskakuje 1199 mg/s i w ogole zapotrzebowanie sie nie zmienia... Podlaczylismy do innej alfy i sprawdzilismy to zapotrzebowanie skacze ale masa dostarczanego powietrza jest praktycznie taka sama... Odpielismy przeplywke - wartosci takie same...
    Zaadoptowalismy na nowo sterownik w aucie bo moze on rzucal jakimis dziwnymi liczbami jednak dalej pokazuje tak samo... Do tego stopnia ze po trasie 50 km z srednim spalaniem 9.0l podjechalem pod dom, studze turbine i juz widze ze srednie spalanie wskoczylo na 9.1, pozniej 9.2 i pewnie by tak szło do 25l. :/

Ktos wie co to moze byc? Majstry co robily rozrzad i klapy nie wiedza, wstepnie na poniedzialek jestem umowiony zostawic im auto ale nie ukrywam ze troche trzese dupa przed kosztami...

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

No dobra a w czym problem? Przeciez to normalne, ze jak stoisz to palisz paliwo a auto nie jedzie, wiec srednie spalanie rosnie. Tak jest w kazdym aucie. Nie jest przypadkiem tak, ze po naprawie wyzerowales srednie spalanie i poprostu zauwazyles cos na co wczesniej nie zwrociles uwagi?

Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak Avatar Grzeniu159
    Mieszka w
    Warszawa Bemowo
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm 136km, DPF on

Domyślnie

Tak jak kolega pisał wyżej. Średnie spalanie wzrasta na postoju, nic w tym nadzwyczajnego, zwłaszcza jak wyzerowałeś kompa. Zawsze tak było, jest i będzie

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

A sprawdź wtyczkę od przepływki a najlepiej wszystkie podociskaj bo coś ewidentnie nie łączy. Albo wtyczka na czujniku doładowania na kolektorze ssącym

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Brak

Domyślnie

Panowie... To moze powiecie mi czemu wczesniej tak nie bylo a teraz tak jest? Skoro po 50 km srednie spalanie to 9l a jak stoje pod blokiem to spalanie rosnie? Wg. Tego co piszecie auto na postoju ma palic 25l ?

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Przecież masz uszkodzony przepływomierz. Czego oczekujesz? Nie podpięta wtyczka przepływki generuje błąd. Wartości zarówno żądane jak i mierzone powinny latać góra i dół i w zasadzie być do siebie bardzo zbliżone.
    Ostatnio edytowane przez quba ; 27-09-2016 o 17:04
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Brak

Domyślnie

Po zaslepieniu egr calkowicie rowniez?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

W czasie postoju auto pali nieskończoność litrów na 100 km, więc nie widzę tu problemu w tym że średnie rośnie
    Ostatnio edytowane przez Randall ; 27-09-2016 o 17:23

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kędzierzyn/Wrocław
    Auto
    159 2.0JTDM

Domyślnie

Wlasnie pisalem esej w temacie ale kolega Randall mnie ubiegl :-) zwroc uwage ze komputer pokazuje ci spalanie w odniesieniu do odleglosci. Jak stoisz w miejscu sensowniejszym rozwiazaniem jest wskazanie spalania w jednostce czasu. Nie jestem pewny ale w 1.9 lub 2.0 jtdm jest to ok 0.7l/h. Dla 2.4 bedzie to ciut wiecej.

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Brak

Domyślnie

Zaczynam rozumiec o czym mowicie, jednak wczesniej przed problemem z wypiętym przewodem doplywu paliwa tak nie bylo, nawet w trybie "trip B" ktory ustawiony mam na reset przy kazdym uruchomieniu samochodu