[159] Problem z doładowaniem

boobas00

Nowy
Auto
Alfa romeo 159 1.9 JTDm 16V
Witam,
Przejrzałem już chyba całe forum w poszukiwaniu rozwiązania problemu i nigdzie nic nie znalazłem.
A mianowicie Moja 159 1.9 16v ma problem z doładowaniem turbiny.
- EGR Zaślepiony i wyprogramowany
- klapki wywalone
- MAP sensor wymieniony (używka końcówka 845, zakładam że działa bo nie wchodzi na 1 kreske)

I problem polega na nie raz występującym braku mocy.
Auto ogólnie zbiera się ładnie i doładowanie działa bez zarzutu, a zdarza się że auto dostaje muła i doładowanie ledwo idzie do góry. Wystarczy odpuścić gaz na chwilę i dodać i wszystko wraca do normy.
Wskazówka doładowania po rozgrzaniu silnika zostaje delikatnie wychylona ponad zero jak na zdjęciu:
14329179_1084048724976013_1096165846_o.jpg

Zdarza się że auto dokręci do 3tys obrotów i wyżej nie chce ale po odpuszczeniu i dodaniu gazu lub po zmianie biegu wszystko wraca do normy. Natomiast wskazówka po rozgrzaniu do 90C od razu po odpaleniu się delikatnie wychyla. Na zimnym wraca na zero.

- Węże doładowanie przejrzałem na tyle ile to możliwe,

Jedyna nie sprawdzona to geometria turbiny. Natomiast chciałem wykluczyć wszystkie możliwości zanim wyciągnę turbo.

Miał ktoś podobny problem?

Wychylona wskazówka to raczej będzie od czujnika doładowania może kupiłeś też niedziałający do końca? Nie wiem dokładnie ale gdzieś w jakimś temacie czytałem że to może być przyczyną.

Wysłane z mojego SM-A710F przy użyciu Tapatalka

Masz możliwość zalogowania doładowania ?
W jakim stanie jest DPF ?
Sprawdź przewody podciśnieniowe od sterowania turbiną.

Wskazówka doładowania po rozgrzaniu silnika zostaje delikatnie wychylona ponad zero jak na zdjęciu:
Też tak miałem gdy zmieniłem przedzmianowy sprawny czujnik na nowy 845. Nowy oddałem na gwarancję, przyszedł kolejny "nowy" i to samo. Wrzuciłem stary sprawny i było OK. Nic to w zachowaniu auta nie zmieniło.
Na biegu jałowym MES pokazywał cały czas przeładowywanie rzędu 20-40 mbar, na obu czujnikach. Może ten 845 jest bardziej czuły.

Logi jakich parametrów wrzucić?
Postaram się jutro ogarnąć kabel i zrobić logi.

Na sam początek ciśnienie doładowania - mierzone i żądane oraz overboost. Czwarty bieg i pedał gazu na 100%. Obroty od około 1800 do około 4000.

pytanie tak z innej beczki bo zdjęcie jest to co chce. Mi w momencie wypalania DPF'a wskazówkę mam na tej właśnie pozycji no czasami idzie do połowy między zero a 1 kreską a gdzieś widziałem jak wskazówka idzie na pierwszą kreskę. Czy to normalne ? :(

Normalne. Jeśli w czasie normalnej pracy wskazuje 0, to jest ok.

Też mam coś nie tak. Dlatego, że wskazówka jest między 0 a 1 już po włożeniu kluczyka, jeszcze przed odpaleniem :D

Najprawdopodobniej winny czujnik doładowania na początku polecam go wykręcić i wyczyścić.

Wysłane z mojego SM-A710F przy użyciu Tapatalka

Udało mi się zrobić dziś logi wreszcie, gdyby ktoś mógł spojrzeć fachowym okiem co jest nie tak byłbym wdzięczny.

5 logów:
- 1 test 4 bieg - 4 bieg od ok 1800 obrotów do 3500
- 2 test 4 bieg - to samo co 1 test
- 3 test 2 i 3 bieg - test na 2 i 3 biegu
- 4 test 2 bieg - test na 2 biegu
- 5 test - swobodna jazda i przyspieszanie na różnych biegach ( na początku tylko występował problem )

Proszę o pomoc w znalezieniu sprawcy tych nieprawidłowości w doładowaniu.

W 5 teście nie zaznaczyłem zaworu overboost.

Pokaż załącznik Logi.rar

Ostatnia edycja:
czujnik doładowania - też miałam tak u siebie, ale u mnie to była jedna z wielu przyczyn tego problemu :/

Czujnik wymieniałem jakiś czas temu na używkę, ale jak to z używkami może być nie sprawny. Czyściłem go wczoraj przed logami ale jest to samo;/
A co u Ciebie [MENTION=33406]Kinia27[/MENTION] było jeszcz przyczyną tego problemu?

u mnie skumulowało się w jednym czasie bardzo duzo rzeczy niestety :/ ale głównie turbina nie dawała rady

a masz może chipa?

Jak kupiłem to był jakiś box pod maską, ale nie podłączony więc też go nie podłączałem i go wywaliłem całkiem.
Ja chipa nie robiłem, a porzedni właściciel to nie mam pojęcia, ale jak był box to chyba nie

Od strony ściany grodziowej, stojąc przed autem po lewej stronie zaworu Egr. Dochodzi do niego wtyczka i przykręcony jest na 1 śrubę

Screenshot_2016-10-08-15-50-05.jpg

Ja czysciłem benzyna ekstrkacyjną plus pędzelek plus sprężone powietrze z kompresora.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót