[159] Instalacja systemu bose

MikeDraven

Użytkownik
Auto
brak
Witam
Chcę dołożyć do swojej Alfy 159 system Bose. Wiem, że zraz usłyszę, że jest kiepski itd. ale nie o to chodzi. Mam kilka pytań aspektu technicznego:

1. Mam głośnik środkowy w kokpicie, ale nie mam do niego kostki. Jest możliowość dokupienia samej kostki? Jeżeli tak to jaki jest jej oryginalny numer?
2. Z głównej wiązki wychodzi dwupinowa kostka, która służy do podłączenia zasilania do bose w bagażniku poprzez dwa bezpieczniki bodajze F54 i F61. Kolor kabli to biały i grubszy czerwony. Gdzie podłączyć czerwony kabel , a gdzie biały? DSC_0222.jpg
3. Gdzie podłączyć wzbudzenie wzmacniacza bose z żółtej kostki miniiso radia?
4. Wiązka główna ma dwa kolory dużych kostek niebieską i czarną, która z nich jest kostką sygnałową do głośników?20160928_103102.jpeg
5. Czy konieczna jest wymiana fabrycznych głośników na głośniki bose, aby system działał?

Zadałeś sporo szczegółowych pytań, pewnie nikt tego nie ma w głowie na pamięć. Polecam ściągnąć eLearn do Twojej wersji samochodu i będziesz miał tam kopalnię wiedzy - nie tylko o całej instalacji elektrycznej, wszystkich wiązkach, złączach, kolorach przewodów, gniazdach modułów, itd, ale też o procedurach napraw i trochę opisów podsystemów. Linki do pobrania eLearn przewijały się tu na forum wielokrotnie, poszukaj.

Siemka. W tym tygodniu będę wyciszał drzwi w swojej 159 i przy okazji znalazłem taki oto zestawik na allegro http://allegro.pl/alfa-romeo-159-bose-sedan-i6866666722.html Mam radio z navi to bez karty sd. I teraz pytanie czy to co jest na zdjęciu tylko wystarczy podpiąć i będzie wszystko grało? Gdzieś czytałem ze trzeba ciągnąc kable od wzmaka do każdego głośnika, prawda to? Opłaca się to zakładać? Zależy mi na dobrym dźwięku i na subku w sumie takim którego nie będzie widać, żeby nie zajmować miejsca w bagażniku.

Ja już jestem po montażu jak masz pytania to pisz na pw. Wszystko śmiga po podpieciu wiązki z aukcji w oryginalną instalację bez cięcia kabli pzdr

Wiem że stary temat ale przydało by się kompendium jak to spiąć, na allegro można kupić wzmacniacz i głośniki osobno lub dokupić inne, przydał by się rysunek jak to podpiąć i jakieś zdjęcia w oparciu o to co seryjnie jest aby wykorzystać.
Ogólnie chodzi o poprawę dzwięku bez utraty opcji z b&m.

Mike dał byś rade podzielić się wiedzą ?

To pytanie z innej beczki - ma ktoś w Łodzi 159 z Bose i włączy mi coś czego mógłbym posłuchać? :rolleyes:
Zastanawiam się czy iść w to czy coś customowego...

Proponuję zacząć te modyfikacje, od wygłuszenia drzwi, bo nawet oryginalne radio, mam na myśli to z navi, bez b&m, tupie, zarąbiście, pod warunkiem, że drzwi, nie stają się pudłami rezonansowymi.

Amortyzatory
Powrót