• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Parktronic i czujniki parkowania przód

Do org czujników potrzebujesz centralki, buzera, czujniki 4x, zderzak z dziurami i wiązka . To co widzisz i masz na aucie to główna wiązka. Zapewne auto masz z przed 2007 tam ładowali wszystkie wiązki główne.

Jak już te wszystkie graty będziesz mieć to potrzeba to wgrać do body auta. Potrzebny MES i przewód ELM

Wysłane z mojego 2107113SG przy użyciu Tapatalka

Dzięki za odpowiedź ale ja już to "wszystko" mam. Brakuje mi wiązki zderzaka i buzera. Nie wiem gdzie to kupić. :rolleyes:

Co do wiązki to pozostaje ci metoda "po sznurku do kłębka", widzisz ogłoszenie z cesciami karoserii, albo np zderzak konkretnie, to często ktoś ma dużo gratów i trzeba pytać bo choć nie wystawione to mają. Widzisz zależy ile komuś się chce bawić, taki np zderzak jeden sprzedaje za 600kpl z czujkami i wiązka inny za 1000 zł goły bez kratek, chromów, niczego.

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Co do wiązki to pozostaje ci metoda "po sznurku do kłębka", widzisz ogłoszenie z cesciami karoserii, albo np zderzak konkretnie, to często ktoś ma dużo gratów i trzeba pytać bo choć nie wystawione to mają. Widzisz zależy ile komuś się chce bawić, taki np zderzak jeden sprzedaje za 600kpl z czujkami i wiązka inny za 1000 zł goły bez kratek, chromów, niczego.

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Ja to wiem, kiedys ktos też czegos szukal to po prostu podalem jak to zrobic najprościej i najszybciej: wpisac na olx "alfa 159 części" i szukac na zdjeciach calych alf i wtedy w opisie jest "wszystkie części do tego modelu, pisz dzwon" i tyle. Chodzi też o koszt wtstawienia aukcji, tak to sie wystawia tylko raz i tyle

Po długich poszukiwaniach kupiłem kostki do czujników i będę sztukował wiązkę sam.

tak, tylko pewnie jest skorodowana i do niczego sie nie nadaje. uciac i lutowac wiazki na stale albo przylutowac jakas wtyczke z odzysku
Czy posiadasz jakiś schemat z opisem pinów w głównej wiązce <-> czujnikach?

Witam, przewertowałem caly temat ale nie moge znaleść w bagażniku ani z prawej ani z lewej strony centralki. Mam za to jakies bezpieczniki. 377A8815-91C0-4BDC-B035-E088C175D9EB.jpg i dodatkowo jakies 4 kable i luźno włożony buzzer. Prosze o pomoc co to za kable?9CCBE095-330C-4B23-A7DD-85243D026BAB.jpg 20F75F1F-A1D0-4448-838E-059D2FDFC084.jpg

Nie jest to oryginalny zestaw czujników więc i centalka może być gdziekolwiek.

Mozesz zrobic zdj oryginalnych kabli wtyczek ktore pasują do oryginalnej centralki? Sa jeszcze 2 kable z wtykami owinięte folia ale nie wiem czy to to (widac kable na zdj z bezpiecznikach).

Ostatnia edycja:
Widzę tam beżową wtyczkę i to pewnie będzie jedna z nich. Pytanie czy masz 2 takie podobne. Jedna czarna a jedna beżowa chyba powinny być.
Jak coś to na portalach aukcyjnych pełno jest wiązek z czujnikami oryginalnymi na tył a dodatkowo ja mam centralkę ori na sam tył gdyby była potrzebna (wymieniałem na przód + tył).

Tutaj w moim poście masz pokazany komplet przód + tył jak wygląda. W samym tyle brakuje jednej wtyczki.
https://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/170977-davit_159_sw_1_9jtdm_nawrot_choroby_czyli_kolejna_ar_po_dluzszej_przerwie_-post2308673.html#post2308673

Ostatnia edycja:
To jeszcze powiedz mi jak podłączyć buzzer bo moze go nie mam. Do centralki podpinam czy jak? Na Allegro widzialem centralkę na tył ori za 35zl i chyba kupie.

A masz obie wtyczki w bagażniku? Jeżeli tak to masz pewnie i białą dwupinową wtyczkę od buzera w tamtych okolicach. Pytanie jakie czujniki masz w zderzaku, czy z oryginalne podłączone pod tą wiązkę czy jakieś zamienniki które trzebaby było wymienić?

A masz obie wtyczki w bagażniku? Jeżeli tak to masz pewnie i białą dwupinową wtyczkę od buzera w tamtych okolicach. Pytanie jakie czujniki masz w zderzaku, czy z oryginalne podłączone pod tą wiązkę czy jakieś zamienniki które trzebaby było wymienić?

Mam obie wtyczki. Centralka zamówiona ori. Czujniki nie wiem jakie, dopiero bede sciągał zderzak. Buzzer mam włożony luzem w schowku.

Tyle, że ten buzzer jest pewnie od tej nieoryginalnej centralki i nie będzie działał z oryginalnymi czujnikami - inna wtyczka.

A wiec tak, centralkę podłączyłem zrobilem osiowanie proxi i jest aktywna. Ściągnąłem zderzak i okazała sie ze czujniki sa nieoryginalne i nie ma wiązki pod oryginalne czujniki. Oryginalna wiązkę podłącza sie pod gniazdo ktore jest obok gniazda lampek tablicy tak? I jeszcze sprawa buzzera, gdzie sie go podłącza jesli okaże sie ze go mie mam? W schowku w bagażniku widnieje kabelek z białym wtykiem na 3 piny ale na 2 kabelki.

Najlepiej zrób zdjęcie. Ja nie wiem gdzie to jest w sedanie ale buzzer ogólnie ma 2pinowy wtyk. Bez miejsca na 3 pin.

Wtyk z drugiego zdjęcia jest pod wiązkę czujników. Akurat na tył jest ich pełno na alle**o.

Amortyzatory
Powrót