[159] Problem z odpalaniem przy średnio ciepłym silniku :( POMOCY !

kawon

Nowy
Auto
159 spotwagon
Witam.Dopadł mnie mały problem z moją dziewiątką , silnik 1.9 jtdm 8v 120km. Po około 3-4 godzinnym postoju (silnik nie jest już gorący, ale nie jest tez zimny) pojawiają się kłopoty z uruchomieniem silnika, kręci około 7 sek. chwyta po czym gaśnie i odpala. Po nocy gdy auto stoi 12 h, jak nie dłużej to odpala na strzała tylko jest jeden szczegół, odpala ładnie pod warunkiem, że na dworze jest poniżej zera stopni, gdy poranek jest cieplejszy pali jak po postoju 3-4 godzinnym.
Komputer nie wyrzuca żadnych błędów, mechanicy jak nie widza błędu to się poddają i rozkładają ręce :mad: Świece żarowe sprawdzone, filtr paliwa/powietrza nowy. Przerabiał ktoś taki temat?

Jak wyglądają korekty wtrysków?
Mierzyłeś kompresję?

może aku słaby lub rozrusznik kiepsko kręci, to znana przypadłość 159-tek

Gdzie ten czujnik dokladniej sie znajduje ? Duzo zabawy żeby sie do niego dostac ?

Nie rozumiem co chcesz osiągnąć przez odpinanie tego czujnika. Sztucznie tylko podniesiesz dawki startowe, ale nie będziesz znał przyczyny problemu. Czujniki posprawdzasz podpinając sprzęt diagnostyczny.

Ja w fordzie fiesta 1.4 diesel miałem podobny problem. Okazał się walnięty czujnik temperatury paliwa. Dziwne, ale po wymianie wszystko zadziałało. Ale nie wiem czy w Alfie jest taki czujnik. W Fiacie Stilo mam - jest w filtrze paliwa.

Mam ten sam problem w 2.4 200. Mówią, że to przez klapy wirowe, chodź nie chce mi się do końca w to wierzyć. Mi po głowie chodzi, że coś z wtryskami może się dziać, albo sterowaniem... Może ktoś w końcu ma konkretną radę na tą przypadłość?

Dawki startowe z biegiem czasu stają się za małe i szczególnie w przypadku 8v jest to dość dobrze znany problem. Użył byś wyszukiwarki, to znalazłbyś obszerny temat i pełno stron z tym związane.

Jeśli masz EGR to ja obstawiam brudny kolektor dolotowy.

Amortyzatory
Powrót