• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Regeneracja wahaczy

Hellz

Nowy
Auto
AR 159 1.9 jtdm 8V Distinctive, egr off
Witam,

Od jakiegoś czasu przeglądam forum, szukając różnych informacji. W tym momencie najbardziej interesuje mnie temat regeneracji wahaczy dolnych i górnych w AR 159. Z tego co zdążyłem przeczytać widzę, że jest na forum użytkownik jasio79, który proponuje taką usługę. I teraz takie pytanie (pewnie najlepiej jakby się jasio wypowiedział) - czy udziela gwarancji na zregenerowane części? Czytałem, że dużo osób chwali sobie zregenerowane przez niego wahacze, ale fajnie byłoby jakby forumowicze wypowiedzieli się na temat jakości zregenerowanych wahaczy, jak i wyrazili swoją opinię na temat tego elementu zawieszenia - czy lepiej regenerować czy jednak kupić nowe części? Może jest też inna osoba, która wykonuje taką usługę?
Dzięki z góry i pozdrawiam!

ja polecam jasio79 a co do reszty to jest już osobny temat i znajdziesz tam dużo opini reszty forumowiczów.

Wysłane z mojego HUAWEI MT7-L09 przy użyciu Tapatalka

Dzięki. Szczerze to znalazłem dwa osobne tematy dotyczące regeneracji wahaczy, w których nie ma zbyt wielu informacji. Przeglądałem tematy odnośnie zawieszenia i wymiany wahaczy, ale chciałbym usystematyzować trochę te kwestie, dlatego założyłem nowy wątek. Jeżeli jest jakiś temat, który zawiera wszystkie odpowiedzi na moje pytanie to byłbym wdzięczny za link. Dzięki!

Nikt nie udzieli Ci gwarancji na elementy zawieszenia, nawet producent nowej, oryginalnej części. A jeżeli nawet taka gwarancja zostanie udzielona, to każdy wniosek o wymianę części zostanie odrzucony.

Montowałem w swojej 9 dolny wahacz od jasio79 i nie mam żadnych zastrzeżeń. Co prawda przejechałem na nim ok. 15 tys. km, więc dziwne, żeby nie wytrzymał, ale myślę, że jak drugi mi padnie, to też kupię od niego.

Nikt nie udzieli Ci gwarancji na elementy zawieszenia, nawet producent nowej, oryginalnej części. A jeżeli nawet taka gwarancja zostanie udzielona, to każdy wniosek o wymianę części zostanie odrzucony.

Szczerze, pierwsze słyszę... Nie zdarzyło mi się jeszcze kupić jakiejkolwiek części zawieszenia bez gwarancji, a raz udało mi się oddać wadliwy produkt przy zwrocie gotówki (a więc gwarancja uwzględniona). Gwarancja w zasadzie powinna być udzielana na wszystko, a już rękojmia za wady fizyczne obowiązkowo.

Ja też otrzymałem 2 lata gwarancji na wahacz TRW i jak poszedł do reklamacji, to uwzględniono

Odpowiadając na wasze pytania:
- gwarancja - jako takiej gwarancji nie udzielamy, jeśli cokolwiek będzie z wahaczem nie tak ujawni się to w pierwszym tygodniu, wtedy wahacz wymieniamy na inny
- trwałość wahacza - sam wahacz ma trwałość podobną do orginału, dotyczy to sworznia, cukierka i tulei do amortyzatora. Nieco gorzej jest z tylną tuleją gdyż jej nie regenerujemy tylko kupujemy w IC zazwyczaj jest to Moog.
Tylna tuleja wytrzymuje 60-100 tyś km lub 3-4 lata(guma twardnieje i pęka) co wybije pierwsze. Górne mają mocniejsze tuleje niż ori więc w teorii wytrzyma więcej, ja w swoim zrobiłem na razie 80 tyś km i luzów nie ma

- reklamacje zdarzyły się 2, jedna na górny i jedna na dolny

Co lepiej kupić, wahacz dolny u mnie kosztuje 400 zł, górny 200 zł, za tą cenę kupisz kiepski zamiennik dolnego, górnego nie kupisz. Wielu na forum już przerabiało temat zamienników górnych. Tu rade daje tylko orginał lub regenerowany.

ja też mam od jasia dwa dolne, na prawym przejechałem jakieś 30-40 tys, lewy około 15 tys. Nic się nie dzieje, wiec polecam.

Jasiu a jak nie mam na wymianę ori to po ile wtedy cenisz bo tak wyszło że latam na zamiennikach. Na razie są ok ale to krótko potrwa bo już mam podejrzenia co do górnego prawego i dolnego

wtedy nie dostaniesz zwrotu kaucji czyli 100 za dolny i 50 za górny.
Zamienników nie chcemy

Mam pomysła, z racji takiej że koleżanka małżonka lepiej zarabia a ja po nią jeżdżę to powiem że auto zepsute i trzeba 1,5 kafla na naprawę ,ciekawe czy się nabierze inaczej piechotka kochanie :edziahaha:

Robota moja a geometrię ma kolega i chętnie sobie pogadamy, pracownicy zaś ustawią jak trzeba więc to da się załatwić jak już bywało w przeszłości. Gorzej że ślubna ostrzegła - jeszcze jedna awaria i pozbywamy się tego grata ,aż mnie w sercu zakuło no bo jej się podoba c4 picasso a to dla dziadków. Ja jeszcze nie mam wnuków, jak ja bym w takiej karocy wyglądał ?

Jak nie będzie nowy z salonu to będziesz wyglądał głupio, a portfel będzie tak samo dręczony :-)

Ehh te kobiety, jak można z Alfy do picasso... ;-)

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka

A nie żebym sobie nabijał posty ale może ja sobie zmienię kobietę na taka z zainteresowaniami moto.?????
Zaszantażuje ją tak.:cool:

Przy kupnie alfy tez mi gderała że nie ma mowy o skórze to był warunek że jej w d...e będzie gorąco, i co kupiłem alfatex bo Pani chciała a jak sie skończyło ? Ano tak ze siedzą czarne skóry w elektryce z grzaniem i po co kasa wydana jak oglądaliśmy taką z oryginalnymi takimi stołkami . I było apsssolutnie - foch i tyle , a bym miał cacy cappucino i skórki w prądzie od razu. Ech baby

Ostatnia edycja:
A nie żebym sobie nabijał posty ale może ja sobie zmienię kobietę na taka z zainteresowaniami moto.?????
Zaszantażuje ją tak.:cool:

Przy kupnie alfy tez mi gderała że nie ma mowy o skórze to był warunek że jej w d...e będzie gorąco, i co kupiłem alfatex bo Pani chciała a jak sie skończyło ? Ano tak ze siedzą czarne skóry w elektryce z grzaniem i po co kasa wydana jak oglądaliśmy taką z oryginalnymi takimi stołkami . I było apsssolutnie - foch i tyle , a bym miał cacy cappucino i skórki w prądzie od razu. Ech baby

Zostan gejem. Oni uwielbiają alfy

Ja mam pewną zasadę, kobieta nie ma mocy decyzyjnej w sprawie mojego auta. Może doradzić wizualnie ale wtedy gdy pytam;-) Podobnie ja się nie wtracam do jej gotowania itd;-)

O żesz ty ale jaja w domu to ja gotuję i co z tym zrobić , a co do zakupów to zawsze staramy sie razem wybierać. Przestaje gotować od dziś, koniec kropka.

Amortyzatory
Powrót