Strona 1 z 11 12345678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 110
  1. #1
    Użytkownik Ogier
    Dołączył
    11 2009
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    166 2.4JTD , 159 2.4JTD automat, Fiat Doblo 1,9JTD
    Postów
    164

    Domyślnie 2.4JTD bardzo ciężko odpala na mrozie

    Witam,
    Od kiedy nastały u nas w PL mrozy borykam się z odpalaniem mojej fury, ledwo temperatura na zewnątrz zejdzie trochę poniżej 0 to mam mega problemy z odpaleniem auta.
    - brak DPF
    - EGR całkowicie zaślepiony
    - brak klap wirowych
    - wtryskiwacze po regeneracji (07.2016)
    - wymienione wszystkie świece
    - zalane super paliwo z BP (inne też testowałem)
    - wysokie ciśnienie paliwa przy rozruchu 550-600 Bar
    - podmieniałem czujnik i regulator ciśnienia na listwie CR (z innej alfy)

    W sumie to czy jest -5C czy jest -15C auto odpala tak samo, jak tylko temperatura zbliży się do 0 lub wyjdzie trochę na plus auto zdecydowanie lepiej pali.

    Filmik z rozruchu
    https://youtu.be/1b0CEkMH_Ro


    › Więcej...: 2.4JTD bardzo ciężko odpala na mrozie

  2. #2
    Użytkownik Maniak resoraków
    Dołączył
    01 2013
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off
    Postów
    820

    Domyślnie

    Dziwne zachowanie. Telepie silnikiem niemiłosiernie!!! To wskazywałoby na nierównomierne dawkowanie paliwa. Ale coś nie tak z tymi obrotami poniżej 500??? Od razu powinno być na 750. To tak jakby wtryski nie równo dawkowały, a ile wynoszą korekty??? Sprawdzałeś???
    Coś też długo świece grzeją sie jak na nowe to za długo. Może akumulator słabo kręci?? Spróbowałeś podmienić lub wymienić???

  3. #3
    Użytkownik Maniak resoraków
    Dołączył
    05 2008
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    AR 156, 2.4 JTD 10V 150KM, 2002 rok po lifcie wewn.
    Postów
    525

    Domyślnie

    A jak już odpali (lub w trakcie) to 'kopci'? Jaki kolor spalin?

  4. #4
    Użytkownik Ogier
    Dołączył
    11 2009
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    166 2.4JTD , 159 2.4JTD automat, Fiat Doblo 1,9JTD
    Postów
    164

    Domyślnie

    W trakcie i po odpaleniu chmura czarno szarego dymu, śmierdzi ON, przed chwilą odpalałem stała od wczoraj, na zewnątrz -2C i to samo
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bez*tytułu.jpg
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	67.1 KB
ID:	220764

  5. #5
    Użytkownik Rowerzysta Avatar mklimko
    Dołączył
    04 2011
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm Q-Tronic
    Postów
    494

    Domyślnie

    U mnie było podobnie przy nieszczelności w dolocie i słabym akumulatorze. Może poza powyższym rozrusznik coś nie domaga?Pzdr.

  6. #6
    Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Dołączył
    10 2005
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.
    Postów
    5,963

    Domyślnie

    Coś szybko ci te podgrzewanie świec gaśnie.Napewno masz prawidłowe świece założone? Sprawdź je lepiej na zewnątrz silnika

    Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

    Lancia Delta 1.8 TBI 269KM -jest

  7. #7
    Użytkownik Znawca
    Dołączył
    10 2014
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'
    Postów
    1,053

    Domyślnie

    Może czujnik temperatury?
    A silnik pracuje normalnie? Rozrząd nie jest przestawiony?

    Przepływomierz dobrze działa?
    Ostatnio edytowane przez bobby ; 29-01-2017 o 13:35

  8. #8
    Użytkownik Rowerzysta
    Dołączył
    08 2014
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    159 2.4 Q-Tronic 2009
    Postów
    325

    Domyślnie

    Cytat Napisał Piotriix Zobacz post
    Coś szybko ci te podgrzewanie świec gaśnie.Napewno masz prawidłowe świece założone? Sprawdź je lepiej na zewnątrz silnika
    Też o tym pomyślałem ale w sumie znowu tak krótko nie grzeją.


    A próbowałeś na pojedynczym zagrzaniu świec ale bez radia i świateł włączonych?

  9. #9
    Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Dołączył
    11 2010
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)
    Postów
    2,168

    Domyślnie

    mierzyles kompresje na cylindrach ??

  10. #10
    Użytkownik Ogier
    Dołączył
    11 2009
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    166 2.4JTD , 159 2.4JTD automat, Fiat Doblo 1,9JTD
    Postów
    164

    Domyślnie

    Też mi się wydawało że jakoś krótko te świece grzeje, próbowałem bez świateł i innych obciążeń, ogólnie jak było -15 to podpinałem konkretny rozruch pod aku bo inaczej nie było szans, więc problem akumulatora raczej eliminuję. Silnik pracuje normalnie, tuż po odpaleniu mogę go od razu zgasić i zaraz odpalić i odpala od strzała. Rozrząd hmmm w listopadzie pękła mi głowica i była wymieniana, robił to gość który ma o tym pojęcie więc chyba to wykluczam.
    Chyba muszę te świece jeszcze raz wyjąć i sprawdzić na górze.

Podobne wątki

  1. Nie odpala na mrozie 1.6
    Utworzone przez ThyLight w dziale 147
    Odpowiedzi: 33
    Ostatni post / autor: 18-01-2017, 13:49
  2. bardzo ciężko odpala w mrozie
    Utworzone przez arturbydgoszcz w dziale 166
    Odpowiedzi: 22
    Ostatni post / autor: 23-01-2016, 09:10
  3. [159] Bardzo ciężko pali, albo zupełnie nie odpala... chodzi nie równo
    Utworzone przez ekstranio w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 17-12-2015, 18:50
  4. Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 19-11-2012, 12:22
  5. Ciężo odpala na mrozie 1.9 JTD 8V
    Utworzone przez Natanael w dziale 156
    Odpowiedzi: 21
    Ostatni post / autor: 16-02-2012, 19:59

alfa romeo gt ciezko odpala

alfa romeo 2.4 odpalanie

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory