witam. mam pytanie jak się wyjmuje nagrzewnice w 159 ?
czy trzeba zdejmować kokpit czy da radę wyjąć ją przy podszybiu ?
witam. mam pytanie jak się wyjmuje nagrzewnice w 159 ?
czy trzeba zdejmować kokpit czy da radę wyjąć ją przy podszybiu ?
Dostęp jest tragiczny, a roboty jest od cholery, żeby się tam dostać. Jak wymieniałem samą przysłonę nawiewu, wiec nie musiałem wyjmować klimatyzatora, co Ciebie pewnie czeka.
Mniej więcej opisałem to w wątku swojej alfy http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1912215
Zdjęcie całej konsoli to dopiero połowa rozbierania. Pod spodem masz aluminiowy stelaż, który też trzeba zdjąć. Czyli demontaż drzwi, podszybia, całej wiązki elektrycznej dotyczącej deski...
Dzięki wielkie. jestem przerażony.![]()
No i przygotuj się na to, że będziesz musiał rozpiąć przewody od klimatyzacji, więc dobrze byłoby wyssać najpierw czynnik.
Dlaczego chcesz wyjmować?
jeszcze na 100 % nie wiem czy jest walnięta nagrzewnica. muszę najpierw na podnośniku sprawdzić skąd się leje. poza tym wykazało że uszczelka jest walnięta pod głowicą i wali gazy do płynu. korek też jest szmelc i pewnie nie wypuszczał ciśnienia i w ten sposób robi się ciśnienie i mi gdzieś wywala cały płyn i Alfa się grzeje.
zaczęło mi ubywać płynu po tym jak padła pompa wody i pewnie przegrzała się i uszczelkę strzeliło.
Nie uszczelka tylko głowica. Płyn się leje przelewem.....zostaw tę nagrzewnicę w spokoju. Korek też.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...