• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] TBI Miarka poziomu oleju

bibol166

Użytkownik
Auto
Giulia MY 24 2.0 280 KM LPG
Witam, mam problem ponieważ miarka pokazuje inny poziom oleju niż wskaźnik na wyświetlaczu. Mam podejrzenia co do miarki. Prosił bym o pomoc a mianowicie potrzebowałbym znać długość miarki do oleju. Moja ma 58 cm, mierzyłem długość do kołnierza. Alfa 159 TBI. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Piotrek.

A duże masz różnice? Bo u mnie czasem się też zdarzały, ale potem po jakimś czasie znikały. I to raczej elektroniczny poziom nie będzie właściwy.

Dzięki za odpowiedź, myślę że różnica to ok. 0,5 litra. Moje podejrzenia biorą się z tego że wymieniałem olej i według książki powinno wejść 4,5 l. Po wlaniu takiej ilości
wyświetlacz pokazał max a na miarce było min. Poza tym miarka w miejscu połączenia elementu elastycznego z "rurką" jest krzywa i ktoś mógł ją tam mógł złamać i na nowo połączyć przy okazji ją skracając. Dla tego mam wątpliwości i chciałbym znać długość miarki.

Generalnie zasada jednak jest taka, żeby na bagnecie było jak trzeba :). Ja pamiętam sytuację, kiedy zaraz po wymianie oleju miałem maks na bangecie, a komputer pokazywał mi jedną kreskę. Później komputer pokazywał to co było na bagnecie. Ale jak napisałem wcześniej, to się lubi zmieniać. Przynajmniej ja u siebie coś takiego zauważyłem.

Wiem że wskazanie na miarce jest najważniejsze i dla tego chciałbym znać jej długość bo mam wątpliwości. Pozdrawiam.

Zarówno w JTD, jak i TBi, JTS ten czujnik oleju często zawodzi. Koszt nowego około 80-120 zł.

Do JTS chyba zjadłeś jedno zero. Czujnik poziomu jest zintegrowany z czujnikiem temperatury i bez rabatu kosztuje ponad 800 zł.

A koledze autorowi tematu wciąż chodzi o właściwą długość bagnetu.

Super, dzięki za podpowiedzi, ale czy ktoś kto ma silnik TBI mógłby wyjąć miarkę od poziomu oleju i ją zmierzyć. Moja ma do kołnierza 58 cm. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Do JTS chyba zjadłeś jedno zero. Czujnik poziomu jest zintegrowany z czujnikiem temperatury i bez rabatu kosztuje ponad 800 zł.

Co do ceny to rzeczywiście sugerowałem się błędem w opisie na stronie jednej z hurtowni. Jak kupowałem do JTDm opisany był też, jako TBi/JTS.
Natomiast długości nie sprawdzę wcześniej niż wieczorem.

Super, dzięki za podpowiedzi, ale czy ktoś kto ma silnik TBI mógłby wyjąć miarkę od poziomu oleju i ją zmierzyć. Moja ma do kołnierza 58 cm. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Jak mierzyłeś?

P 9

Do żółtego kołnierza 58.5 cm
Sam metal 55.8 cm

P 9

O.K. Dzięki, moja jest ok. 7mm krótsza, musiała być kiedyś naprawiana i dla tego jest ok. 0,5 litra oleju różnicy między wskazaniem na wyświetlaczu a na miarce. Dzięki za pomoc.

Ahh aż ostatnio przeglądam Allegro i mam zabawę wyszukiwania popsutych czujników w JTSach. Dużo ofert ma zdjęcie kokpitu przy włączonym i ciepłym silniku wiec widać czy wskazówka temperatury oleju wisi marnie czy wskazuje co trzeba. Na oko większość wystawionych Alf ma te czujniki niesprawne. No ale przy tej cenie nie dziwota

Mam ten sam problem, wskaźnik pokazuje kiedy mu się chce. Przy okazji znikł mi wskaźnik poziomu oleju po włączeniu zapłonu.

Widzę ,że nie jestem sam :P ,u mnie nie pokazuje wcale poziomu oleju,ale temperaturę zawsze dobrze.

ja zwrócę uwagę że instrukcje od TBI w zależności od daty wydania (ściągnij sobie różne pdfy z http://aftersales.fiat.com/ELUM/Model.aspx?brand_code=83&id_language=9&id_model=7ee9e731-6409-47b9-8595-1c753fa3c6bb&market_code=PL&cat=lib&part_number=#1) mówią wlewać 4.2, 4.6 lub 5.1L. dyskutowaliśmy to już na forum, nic nie wynikło z tego. Miski olejowe we wszystkich rocznikach TBi identyczne, bagnety też, inne rzeczy w silniku też raczej się nie zmieniły.

ogólnie ciężko w 159 (z resztą w Giulietcie 1.4TB też) sprawdza się olej, bo jest nachlapany do prowadnicy i brudzi bagnet przy wyciąganiu, trzeba to robić wiele razy za każdym razem wycierając bagnet.

Ostatnia edycja:
Z tym, że w JTS-ach, pada tylko czujnik temperatury, czujnik poziomu raczej nie, przynajmniej u mnie tak było - cena z kosmosu, mnie udało się kupić nówkę zapakowaną na Allegro, za niecałe 300 zł, chciałem kupić dwie, nie na handel, ale na zapas, ale niestety, mieli tylko jedną.

Amortyzatory
Powrót