[159] Schowek

Auto
Alfa Romeo 159 2.4 Jtdm
Witam alfaholikow

Szukałem na forum lecz nie znalazłem, mógłby mi ktoś podać schemat, instrukcje demontażu schowka na okulary w podsufitce koło panelu oświetlenia.? Niestety wylamal mi się plastik i się nie domyka co strasznie drażni.

Z góry dziękuję [emoji57]

Witam
Żeby zdemontować schowek trzeba zdjąć oprawę oświetlenia, a następnie odczepić schowek od oprawy. Aby wyjąć oprawę należy wcisnąć w kierunku samej oprawy spinki jest ich sześć, po trzy na każdą stronę.
IMG_7718.jpg
Na plastikowym kloszu zaznaczyłem obwiednią malutkie wypustki, to właśnie nad nimi są spinki.
IMG_77151.jpg

Nie będę zakładał nowego tematu. Dziś od tego że mocno chciałem zamknąć ten schowek (ciężko mi okulary się mieszczą) przestało działać powolne otwieranie tego schowka. Właśnie co/jaki element jest za to odpowiedzialny?

Link do filmu jak to teraz wygląda.

https://goo.gl/photos/6cPhkvyNDUjdkT28A

Wysłane z mojego Apollo Lite przy użyciu Tapatalka

Widzisz to czarne trybko po otwarciu schowka? Ono powinno dobrze przylegać, i to właśnie ono robi opór.
Może ktoś wyczyścił z odpowiedniego smaru, który znajduje się pod trybkiem? :) Wystarczy wyciągnąć i nasmarować (jeśli nie masz specjalnego smaru, to smar silikonowy będzie OK).

Ale najpierw sprawdź, bo może coś przeskoczyło, i trybko po prostu nie zatrybia o klapkę, albo (co gorsze), zęby są wytarte...

Dzięki. Trybik czarny jest ok, okazało się że jego oprawa weszła jedna stroną do środka. Za Chiny nie mogę tego spowrotem cofnąć. Jak mi się raz udało (dłubałem pół godziny) to przy zakładaniu czarnego trybiku weszło spowrotem do środka to osadzenie. Najbezpieczniej będzie zdjęć cały element z podsufitki wtedy mam nadzieję że będzie dostęp od drugiej strony. Niestety nie wiem jak ściągnąć całość z podsufitki. Wiem że jest on osadzony na 4 blaszkach. Do tych od strony szyby jest łatwy dostęp. Gorzej z tymi od strony tyłu auta. Jak to zdjęć?

Wysłane z mojego Apollo Lite przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót