[159] Małe Brembo w 159

magil

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
Stelvio
Gdzieś kiedyś ktoś coś widział i opowiedział :)
Jak wygląda "małe Brembo" w 159? Różni się to znacznie od zwykłego zacisku Ate?
Czy te zaciski są ze sobą zamienne?

Zacisk "małe brembo" jest zaciskiem czterotłoczkowym, zwykły zacisk ATE jest jednotłoczkowy "pływającym" (wysuwający się tłok dociska klocek jednocześnie "ciągnie" klocek z drugiej strony tarczy).
Zaciski nie są ze sobą zamienne ze względu na budowę zwrotnicy (mocowanie zacisku). Istnieje możliwość podmiany zacisku z AR 166. Patrz "SWAP zacisków..... ."

Ostatnia edycja:
Tak, wiem. Aktualnie mam taki swap i się go pozbywam.
Trafiłem tylko na temat małego Brembo i chciałbym zobaczyć jak to wygląda. Montowane było nawet w 1.9 8V podobno.

Masz w swojej alfie Brembo z 166 ?

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Tak, wiem. Aktualnie mam taki swap i się go pozbywam.
Trafiłem tylko na temat małego Brembo i chciałbym zobaczyć jak to wygląda. Montowane było nawet w 1.9 8V podobno.
Podobno ja mam takie małe Brembo u siebie. Jak będę w garażu to spróbuję zrobić jakieś forki.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Małe Brembo pojawiły sie seryjnie w 1.9 jtdm po lifcie.

Ogólnie po lifcie we wszystkich silnikach - kolega z pracy kupił polifta 1.8 mpi i też ma małe brembo.
Mi by wystarczyło takie - wygląd na plus no i felga 16 wejdzie.

20170312_124805.jpg20170312_124747.jpg

Tak to wygląda u mnie. Na tą chwilę innych fotek nie mam jak zrobić.

Super, dzięki wielkie!

Jak jest z piszczeniem tych zacisków?

Potwierdzam - w swojej 1.9, 8V, 115 kucy z 2008 też mam małe brembo (dowiedziałem się niedawno, gdy przyszło mi walczyć z zacinającym się jednym z czterech tłoczków). Jeśli chodzi o hamowanie to bajka... działają świetnie. Jeśli chodzi o koszty to za zestaw gumek naprawczych do 4 tłoczków + jeden tłoczek zapłaciłem ponad 100 zł. Za kompletny zestaw naprawczy na jeden zacisk trzeba liczyć około 250 zł, gdzie w zwykłych można się zamknąć w kwocie 50 zł (razem z tłoczkiem)
Poniżej zdjęcie bez felgi (od kogoś od nas z forum).
Jeśli chodzi o piszczenie to niczego takiego u siebie nigdy nie zaobserwowałem. Przy hamowaniu awaryjnym słychać tylko pracę abs, a podczas zwalniania przy dojeżdżaniu do świateł pozostaje bezgłośne.
IMG-20130715-00089.jpg

Ostatnia edycja:
Super, dzięki wielkie!

Jak jest z piszczeniem tych zacisków?
Do tej pory nie słyszałem żeby piszczały. Ale moim zdaniem, jeśli chodzi o piszczenie to bardziej na to mają wpływ klocki niż zaciski. Hamują całkiem nieźle, nie mam porównania do zwykłych zacisków.

Do tej pory nie słyszałem żeby piszczały. Ale moim zdaniem, jeśli chodzi o piszczenie to bardziej na to mają wpływ klocki niż zaciski.
Nie do końca. Wiedzą Ci, którzy montowali Brembo ze 166 do 159 ;)

Jedziemy dalej.
Nie mogę się dokopać w ePer do zwrotnic.
1. Rzekomo poliftowe zwrotnice są aluminiowe, prawda to? Oraz występują dwa typy - takie z zaciskiem montowanym czołowo (tj. śruby montowane równolegle do kierunku jazdy) oraz prostopadle do silnika.
Czy w takim wypadku był jakiś adapter do tego poliftowego zacisku Brembo w przypadku zwrotnicy z otworami prostopadłymi do kierunku jazdy czy posiadam błędne informacje?
2. Czy poliftowe zwrotnice będą pasować do przedlifta? Wiem, że górny wahacz różni się grubością sworznia, więc pewnie byłby do wymiany?

Ostatnia edycja:
Sam sobie tutaj odpowiem :)
Zwrotnica jest w jednym typie.
Zacisk montowany jest tylko od czoła samochodu bez żadnego adaptera.
Jeśli ktoś ma przedlift i chce montować takie zaciski to trzeba wymienić zwrotnice oraz górne wahacze.

Sam sobie tutaj odpowiem :)
Zwrotnica jest w jednym typie.
Zacisk montowany jest tylko od czoła samochodu bez żadnego adaptera.
Jeśli ktoś ma przedlift i chce montować takie zaciski to trzeba wymienić zwrotnice oraz górne wahacze.
Puściłem Ci VIN na priv

A zwrotnica od 2.4 przedlift nie będzie pasować?
Na to pytanie można odpowiedzieć tylko i wyłącznie mając w ręku obie zwrotnice. Strzelam, że nie będzie pasować.
Na szczęście używane zwrotnice są tanie. Oby proste ;)

Na to pytanie można odpowiedzieć tylko i wyłącznie mając w ręku obie zwrotnice. Strzelam, że nie będzie pasować.
Na szczęście używane zwrotnice są tanie. Oby proste ;)
Poza zwrotnicami nie zapomnij o lozyskach kół i piastach, bo wg mnie tez sa inne przy zwrotnicach z 2.4:))

Zwrotnice od przedlifta sa stalowe a poliftowe aluminiowe.
Zgadza sie?

Ostatnia edycja:
Tak słyszałem. Ale nie montuję zestawu z 2.4 tylko z polifta (mniejsze Brembo). Akurat ten rozbitek to 1.9 ;) Więc mam nadzieję, że moje piasty będą pasować.

Amortyzatory
Powrót