Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: Jakie głośniki polecacie

Użytkownik Świeżak Avatar Marcin8888
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie Jakie głośniki polecacie

Witam chciałbym wymienić głośniki w mojej Alfie jakie polecacie aby moja żona była zadowolona nie jestem audiofilem te co mam mi wystarczają ale żona lubi głośno posłuchać muzyki i twierdzi że charcza konieczna jest wymiana bo urwie mi kochones jak tego nie zrobię więc pytanie do Was radio mam fabryczne

Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Przy głośnikach jest parę spraw do wzięcia pod uwagę. Po pierwze głębokość, większość przyzwoitych głośników nie wejdzie na przód bo jest mechanizm podnoszenia za głośnikiem. Pytanie jeszcze jaki dystans zastosujesz pod głośnik (ori głośniki mają zintegrowany dystans)- ja miałem najpierw dystanse 35mm niby sprzedawany do 159, ale przy nim nie dochodził mi boczek drzwi w pełni do blachy - było ze 3mm przerwy. Kupiłem kolejny dystans do 159 w innej firmie i tam stosowali 30mm. Jeśli jest 30mm to głębokość głośnika max moze jest z 57-58?mm. Głośniki kupowałem Audison AP6.5. Zaletą ich jest to że są bardzo płytkie 56mm i mają dużą efektywność 94dB/W, dzięki czemu ori radio je uciągnie i też nie ma musu zmiany kabli, dokładania wzamcniaczy itp. Z efektu jestem bardzo zadowolony, gra wielokrotnie lepiej niż ori badziewie (orygnialnie są głośniki 20W Made in China). Tyle że ja jeszcze wytłumiałem drzwi matami GMS 07 i boczki GMS 02.
    Tweeterów (w 159 są małe i żaden dobry który widziałem by nie wszedł) ani kabli (za dużo roboty) nie wymieniałem.

tylko sprawdź sobie polaryzację głośników (bo trzeba robić przejściówkę) i podłącz tak samo nowe (nie pamiętam już jak to było żeby Ci powiedzieć). sprawdzić można np bateryjką (bo chyba nie są ori opisane)
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 30-04-2017 o 20:24
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9jtdm 8v 120km

Domyślnie

Ja bym poszedł może w dołożenie systemu nagłośnienia jakie było fabrycznie montowane w 159 czyli BOSE. Sam mam bose i mam jeszcze do tego dołożony dodatkowy sub. Głośniki grają wystarczająco głośno, czysto i nie charczą. Ogólnie nie wiem czy sporego efektu nie przyniosło by same dołożenie lepszego wzmacniacza do seryjnych głośników.

Użytkownik Ogier Avatar MarcinDGR
    Mieszka w
    Wąsosz DGR
    Auto
    Alfa 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Ja polecam JBL stage 600C grają po prostu syto.

Użytkownik Rowerzysta Avatar maarkuss
    Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

To zależy jaki masz budżet na te głośniki. Ja posiadam Alpine SPR które gorąco polecam. Mają 100rms na jeden glośnik. Przy tym naprawdę posłuchasz muzyki, nie mają efektu jak większość 70siątek (70rms) mulenia basem tam już masz normalne uderzenie, u mnie zaletą jest silnik, jest bardzo cichy dlatego nie mialem potrzeby instalowania dodatkowych rzeczy, w połączeniu z oryginalnym wzmacniaczem i radiem grają 100% lepiej. Do tego polecam (może w przyszlości) zmienic radio, ja mam Sony XAV 602bt które też gorąco polecam, ma on dodatkową funkcję, nazywa się to Rear Bass Enhancer, daje to ci dźwięk przenoszony tylko na tylnie głośniki te na drzwiach taki sam dźwięk jak z subwoofera, oczywiście ogranicza to trochę scenę w samochodzie, z tyłu masz tylko bass a z przodu srednie i tweetery ale efekt robi podobny jak bys mial subwoofer zainstalowany. Wracając do głosników są trudne w montażu za masywne, musisz dokupic dosyć grube oringi do nich bo nie wejdą.

Użytkownik Rowerzysta Avatar AlfaOne
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 8v 156km/332Nm

Domyślnie

[MENTION=72740]Marcin8888[/MENTION] cały czas bije się z myślami na temat audio w samochodzie i proponował bym przed jakimiś konkretnymi zmianami(czytaj inwestycją grubszych pieniędzy) odsłuch zestawów..
    Jeśli zależy Ci tylko na wymianie samych głośników i niewielkich kosztów to myślę że propozycja [MENTION=20089]epsonix[/MENTION]'a będzie najlepsza.
    Co do bosse to sam jestem ciekaw jak to gra bo z tego co można przeczytać na forum zdania są podzielone - choć koszta inwestycji niewielkie ok 1tyś,
    Ciekawe czy zestaw bose ogranicza się tylko do dodatkowych głośników i wzmacniacza czy tam wszystko jest inne od podstawki ??

Jeśli jednak chcesz czegoś więcej to bez wymiany radia raczej się nie obędzie i nie mam na myśli grajka marketowego za 199zł ale już musisz zainwestować z 560zł w alpine ute92bt, potem kable, głośniki, wzmacniacze....
    Samochód jest czymś więcej niż naszą własnością, jest cząstką nas, naszą wizytówką. Można powiedzieć, że jak piękna kobieta, zegarek czy nóż jest to kolejna "biżuteria" dla prawdziwego faceta..
    Alfa Romeo 159

Użytkownik Ogier Avatar MarcinDGR
    Mieszka w
    Wąsosz DGR
    Auto
    Alfa 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Jeśli nie ma wzmacniacza to po co głośniki które mają 100w rms? Nawet dobre radio tego nie zasili i głośniki nie pokażą co potrafią...Napisz autorze tematu co za radio i czy masz to podłączone pod wzmacniacz czy pełna seria?
    Ostatnio edytowane przez MarcinDGR ; 01-05-2017 o 11:55

Użytkownik Świeżak Avatar MadSkillz
    Mieszka w
    Siedlce
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150KM

Domyślnie

Ja zamontowałem u siebie na przód i tył głośniki Crunch GTi 6.2C 100W rms 165mm http://allegro.pl/crunch-gti6-2c-zes...889301122.html pod fabryczne radio bez mp3, w zestawie są zwrotnice, auto mam wytłumione, kable dobrałem nowe porządne. Zestaw gra czysto i nie charczy, bas jest dosyć niski, problem był tylko gdzie umieścić zwrotnice, więc na tył dwie zwrotnice zamontowane są pod boczkiem drzwi, a na przód umieściłem je pod spodem radia.Rzezby b yło trochę z zamontowaniem tweeterów z tyłu i z przodu ale trochę zdolności manualnych jak masz to sobie poradzisz.

Użytkownik Świeżak Avatar Marcin8888
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Dziękuję koledzy za odpowiedź wszystkie Wasze propozycje będę brał pod uwagę wymiana radia nie wchodzi w grę ponieważ nie wyobrażam sobie innego niż oryginalne pułap cenowy max 1000 zł myślę że uda mi się coś sensownego kupić pozdrawiam

Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

A to nie jest tak, że problemem fabrycznego audio nie są głośniki, a firmowe radio? Ono ma niską moc. Mój model: 4x25 W (RadioNav).
    W poprzednim samochodzie wystarczyło zmienić radio na mocniejsze i nagle wszystko zaczęło lepiej grać.

W którymś programie z serii "101 napraw", na TVN Turbo, prowadzący montował wzmacniacz dodatkowy do Alfy 159 i pokazywał jak działa przed i po.