• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Regeneracja czy wymiana dwumasy

Naster666

Nowy
Auto
Alfa Romeo 169 1,9 160 KM 2005r.
Drodzy,

mam nadzieję, że nie dubluję tematu ale nie znalazłem nic konkretnego na ten temat na forum więc pisze nowy post.

Generalnie sprzęgło w mojej Alfie już jest na wykończeniu ale że samochodu nikt nie chce kupić (oczywiście uczciwie o sprzęgle informuję w ogłoszeniu) pojechałem zapisać się do mechanika i pogadać o naprawię. Mechanik wstawił auto na kanał i sprawdzi od razu co się dzieje. Diagnoza mnie powaliła bo się okazało że i dwumasa się już odzywa. Samochód rzeczywiście ostatnio dziwnie chodził (objawy opisałem poniżej) ale myślałem że to samo sprzęgło.

Nowa dwumasa kosztuje jakieś 1300 zł, do tego sprzęgło 500-600 zł, do tego jakieś tam inne pierdoły 300 zł i robocizna 500 zł.
I teraz pytania:
1. znalazłem na info o regeneracji dwumasy http://www.kolo-dwumasowe-avanti.pl/kolo-dwumasowe/Alfa Romeo/159.html Czy ma ktoś jakieś doświadczenie z regeneracją dwumasy?
2. Czy warto/nie warto kupić dwumasę zregenerowaną http://regeneruj.pl/?gclid=CIDvmdLE9tMCFUJEGAodRwAF3A
3. Czy czy wymianie dwumasy też konieczna jest wymiana sprzęgła?
4. Czy jeżeli to samo sprzęgło to czy trzeba od razu wymieniać dwumasę?
5. Jakie jeszcze inne części trzeba wymienić wraz z dwumasą?
6. Czy można zrobić to samemu? na youtube znalazłem filmik instruktażowy jak to zrobić https://www.youtube.com/watch?v=9vqk3Pm9wxM

Moje auto to AR 159 JTS (benzyna) z przebiegiem 145k.
Jak ktoś będzie pytał o obecne objawy, to: wsteczny bieg jak wchodzi to przy sprzęgle jest spore walniecie, trzeba kilka razy odpuścić sprzęgło aby włożyć wsteczny ale to też z trudem, czasami sprzęgło chrupnie jak je odpuszczam, nie da się bez szarpania ruszyć na samym sprzęgle, sprzęgło łapie wysoko, delikatne ale wyczuwalne drgania sprzęgła (szczególnie na niskich biegach).

Dzięki za pomoc.

Jeśli chodzi o regenerowana dwumasę to Ci nie odpowiem ale co do reszty pytań:

3. Nie jest konieczna, ale jeśli Ci się posypie w niedługim czasie sprzęgło a piszesz że jest na wykończeniu to drugi raz płacisz za robociznę( bądź sam się bawisz pół dnia)
4. J.W
5. Ja bym proponował od razu wymienić wysprzęglik( łożysko oporowe) z powodów jak Ci wyżej napisałem
6. Można zrobić samemu ale potrzebny podnośnik ( od biedy kanał ale się namęczysz żeby ściągnąć skrzynie), w momencie odkręcania skrzyni najlepiej jakbyś miał ją podparta i przyda się pomoc drugiej osoby z ściągnięciem ja na ziemię.

Wymina! kolega regenerował, 4x mu wymieniali. koszty wyjmowania i wkładania przerosły zakup i robote nowej

6. Można zrobić samemu ale potrzebny podnośnik ( od biedy kanał ale się namęczysz żeby ściągnąć skrzynie), w momencie odkręcania skrzyni najlepiej jakbyś miał ją podparta i przyda się pomoc drugiej osoby z ściągnięciem ja na ziemię.

Czy pozostaje wymiana u mechanika :)

Rozumiem, że nówka będzie zawsze lepsza ale patrzę też na to ile ja jeżdżę autem. Przez 98% czasu auto używane jest na mieście, jazda ekonomiczna i spokojna, krótkie dystanse. Rocznie samochodem robię może 6k km (w tym roku będzie pewnie z 8k km bo urlop za granicą). Zastanawiam się, że jeżeli dwumasa regenerowana może utrzymać przynajmniej 50-60k to wystarczy mi to na resztę życie tego auta a nie jestem obecnie finansowo przygotowany na takie koszty więc szukam na czym tu można oszczędzić.

Jeśli 98% czasu jeździsz wokół komina to tym bardziej kup nową. Regenerowane wg mnie będzie słabsza zwłaszcza przy jeździe miejskiej która najbardziej daje w kość dwumasie.

Kimi ma racje, do miasta tym bardziej nowa.

hmm, a ile regenerowana może wytrzymać? ma ktoś jakieś doświadczanie?

Tego najstarsi górale nie wiedzą:) Jedna wytrzyma 100 tys inna 2 tys. I nawet jeśli masz gwarancję to koszt wymiany będzie po Twojej stronie. Więc warto przekalkulować. regeneracja ile kosztuje 600 -700 zł to praktycznie jedna wymiana i już wychodzi Ci koszt jakbyś kupił nową.

Mam u siebie w aucie regenerowaną, przez poprzedniego właściciela, zrobione jakieś 50 tys ale mimo to nie polecam. Niby nie mam objawów typowych dla padającego dwumasu, ale przy temperaturach poniżej 15 stopni na dworze hałasuje na biegu jałowym. Tak więc w najbliższym czasie idzie do wymiany, szkoda ryzykować choćby uszkodzenia skrzyni od wibracji. Uważam że chytry dwa razy traci i że na tanie mnie nie stać ;-).

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Dzięki Panowi za porady. Chyba jednak pojadę z wymianą na nową.
Pogadam jeszcze z mechanikiem i zobaczymy co tam powie.

Decyzja zapadła i dwumasę wymieniam na nową.

Mechanik ma sprawdzić u ceny u siebie w hurtowni a ja na necie. Ponieważ nie jestem bardzo w temacie a mechanik powiedział tylko, żeby poszukać całego kompletu razem ze sprzęgłem, czy możecie pomóc i napisać co dokładnie trzeba wymienić się w ramach wymiany dwumasy. Wolę uniknąć sytuacji, że zamówię dwumasę i sprzęgło i później okaże się, że czegoś tam jeszcze brakuje albo coś do czegoś nie pasuje, potraktujcie mnie jak laika. Będę też wdzięczny za przykładowe linki do sklepów internetowych lub aukcji allegro.

Moja AR to 159tk, prod. 2005, 1,9 JTS, 160KM

Z góry dzięki

Ale zaraz zaraz... Wszedzie pisza ze dwumasa w benzynie to na wieki a tu ledwo 145k przejechane i juz trzeba wymieniac? W dodatku silnik wolnossacy? To jak to jest?

Raczej powinna być na wieki, ale nie wiadomo jak poprzedni właściciel jeździł. Ja wymieniłem ku chwale Ojczyzny, przy 150 000 przebiegu oryginalna była tylko trochę bardziej "luźna" od nowej. Za to docisk sprzęgła i wysprzęgnik już zmęczone.

Decyzja zapadła i dwumasę wymieniam na nową.

Mechanik ma sprawdzić u ceny u siebie w hurtowni a ja na necie. Ponieważ nie jestem bardzo w temacie a mechanik powiedział tylko, żeby poszukać całego kompletu razem ze sprzęgłem, czy możecie pomóc i napisać co dokładnie trzeba wymienić się w ramach wymiany dwumasy. Wolę uniknąć sytuacji, że zamówię dwumasę i sprzęgło i później okaże się, że czegoś tam jeszcze brakuje albo coś do czegoś nie pasuje, potraktujcie mnie jak laika. Będę też wdzięczny za przykładowe linki do sklepów internetowych lub aukcji allegro.

Moja AR to 159tk, prod. 2005, 1,9 JTS, 160KM

Z góry dzięki

Mówiąc cały komplet to masz : dwumase, sprzęgło kompletne ( tarcza +docisk) oraz wyprzęglik ( łożysko oporowe bo różnie na to mówią):)

Mówiąc cały komplet to masz : dwumase, sprzęgło kompletne ( tarcza +docisk) oraz wyprzęglik ( łożysko oporowe bo różnie na to mówią):)

Ok, dzięki.
Czyli patrząc po ofertach chodzi o?:
Sprzęgło - https://www.sprzegla24.pl/produkt/zestaw-sprzegla-sachs-3000970006/38829
Dwumasa - https://www.sprzegla24.pl/produkt/kolo-dwumasowe-sachs-2294000298/36313
Wysprzęglik - https://www.sprzegla24.pl/produkt/wysprzeglik-centralny-sprzegla-valeo-810039/29465

Czy warto na coś jeszcze zwrócić uwagę, np. że musi być to jeden producent, itp?
Orientuje się ktoś gdzie można taniej takie części kupić?

- - - Updated - - -

Ale zaraz zaraz... Wszedzie pisza ze dwumasa w benzynie to na wieki a tu ledwo 145k przejechane i juz trzeba wymieniac? W dodatku silnik wolnossacy? To jak to jest?

Auto było używane od urodzenia tylko na mieście (wypady na trasę raczej bardzo sporadyczne i krótkie) więc są też niestety efekty.

z Lublina, a masz tu jakieś znajomości w hurtowniach :)

o co chodzi z łożyskiem przy sprzęgle bo w jednym sklepie powiedzieli, że jak łożysko przy sprzęgle też będzie do wymiany to sprzęgło +400 zł (normalnie to 800 zł). Najkorzystniejszą oferta na sprzęgło jest tutaj ale nie ma mowy o łożysku https://www.sprzegla24.pl/produkt/zestaw-sprzegla-sachs-3000970006/38829.

Ostatnia edycja:
I kolejna zagwozdka to: o co chodzi z dociskiem sprzęgła, w sprzęgle LUK jest info że jest, natomiast w sprzęgle Sachs nie ma nic napisane

Kupuj komplet sprzęgła i koło dwumasowe Sachs - taki idzie na pierwszy montaż. Wysprzęgnik możesz kupić Valeo, jest tańszy.

Amortyzatory
Powrót